Odziv evropskega poslanca Matjaža Nemca (S&D/SD) na vojno v Gazi pošiljamo v nadaljevanju.

Odziv evropskega poslanca Matjaža Nemca (S&D/SD) na vojno v Gazi pošiljamo v nadaljevanju.


»Danes mineva že mesec dni od začetka vojne v Gazi.

Napad Hamasa 7. oktobra je bil vojni zločin in zavržno dejanje, ki ga najostreje obsojam. A vojni zločin ne upravičuje vojnega zločina. Nedolžna žrtev na eni strani ne bo oživela žrtve druge strani. Niti je ne more upravičiti. In tu ni zmagovalcev.

Izraelski napadi na Gazo so vse bolj siloviti in obsežni. Podobe iz medijev o neselektivnem targetiranju begunskih taborišč, bolnišnic, šol in uradov Združenih narodov slikajo grozljivo podobo zločinov proti človeštvu. Žrtve so v veliki večini civilisti, predvsem ženske in otroci. Ukazi po evakuacijah, blokadi ter omejevanje humanitarne pomoči so že dosegli raven etničnega čiščenja.

Po dostopnih informacijah je samo v Gazi od začetka spopadov življenje izgubilo že več kot 10.000 Palestincev, med njimi več kot 4.100 otrok. Še vedno je v Gazi pogrešanih tudi več kot 2.200 oseb. Združeni narodi in UNICEF opozarjata, da v konfliktu vsak dan v povprečju umre kar 134 otrok. Prav tako smo priča strahovitemu porastu nasilja in žrtev tudi na okupiranem Zahodnem Bregu.

Število žrtev narašča tudi na strani izraelske vojske. Skupno je od začetka kopenske ofenzive umrlo 29 vojakov.

Po enem mesecu je zaradi konflikta v Gazi umrlo že več Palestincev, kot je bilo vseh žrtev v Srebrenici.

Reševanja talcev Izrael ne more upravičevati s kolektivnim kaznovanjem celotne Gaze. Kot pravica Izraela do samoobrambe ne upravičuje vojnih zločinov, podpora Izraelu pa ne iztrebljanja Palestincev. Rešitev konflikta ne more prinesti orožje.

Odločno še naprej pozivam k takojšnji prekinitvi ognja in spoštovanju mednarodnega in humanitarnega prava ter človekovih pravic.

Priložnost moramo dati pogajanjem in diplomaciji, ki je trenutno povsem zašla. Še vedno je povsem v krču Varnostni svet Združenih narodov, kjer bo mesto nestalne članice kmalu prevzela tudi Slovenija. A več naporov moramo vsi vložiti v takojšnje premirje. Evropska unija mora zahtevati ukrepanje od Združenih držav Amerike, ki imajo še nekaj vpliva na Izrael.

Skrajni čas je, da se Evropska unija dosledno zavzame za uveljavitev svojih osnovnih načel in ukrepa s sankcijami proti tistim, ki jih kršijo. Pozivam k zagotoviti univerzalne uveljavitve pravic beguncev in begunk ter k nepristranski preiskavi vojnih hudodelstev na obeh straneh.

Število palestinskih žrtev in javne izjave izraelskih voditeljev, vključno premierja, predsednika in visokih članov vlade in vojske izražajo genocidno naravo izraelskih operacij. Na koncu bo moralo svoje povedati tudi Mednarodno kazensko sodišče.

Kako dolgo bo mednarodna skupnost brez ukrepanje še upravičevala poboj Palestincev? Kako dolgo se bo Zahod s pasivnostjo otepal svoje odgovornosti? Koliko ljudi bo moralo umreti preden bomo rekli: "Dovolj!"?

Moje stališče je jasno: noben cilj ni plemenitejši od človeškega življenja. Mir zdaj!«

VIR: 
Pisarna poslanca Evropskega parlamenta Matjaža Nemca