Nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI znova dokazuje, da mladi znajo in želijo ustvarjati svojo prihodnost. O tem govori kar 607 prijav na tekmovanje; v hudi konkurenci se jih je 103 uvrstilo v finale, ki je potekal 4.4.2024 v Novi Gorici.

Nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI znova dokazuje, da mladi znajo in želijo ustvarjati svojo prihodnost. O tem govori kar 607 prijav na tekmovanje; v hudi konkurenci se jih je 103 uvrstilo v finale, ki je potekal 4.4.2024 v Novi Gorici. Ugledni podjetniki v komisiji so odločali, kdo je svojo idejo najbolje razvil v poslovni model in ga tudi najbolj suvereno predstavil. Ekipe so se potegovale za zmago v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29. leta, kar prinaša denarne nagrade in možnost udeležbe na mednarodnih tekmovanjih in strokovnih ekskurzijah v tujini. Letos so prvič izvedli tudi POPRI festival podjetnosti podjetništva mladih Slovenije. POPRI organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javno agencijo in Slovenskim podjetniškim skladom, ki zagotavlja tudi nagradni sklad tekmovanja. Ostali organizatorji so še Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestna občino Nova Gorica ter Občina Šempeter-Vrtojba.

POTEK TEKMOVANJA 
Enaindvajseta sezona POPRI je bila rekordna, saj se je na tekmovanje prijavilo skoraj trideset odstotkov več mladih kot leto pred tem. 203 ekipe (607 tekmovalcev) iz vse Slovenije in zamejstva so tako ob podpori 137 mentorjev v 98  izobraževalnih ustanovah pripravile poslovne modele za svoje ideje. Več kot 60 izkušenih podjetnikov iz vse države si je vzelo čas, da so preučili podjetniške modele, ki so jih razvili mladi. Najboljših 36 ekip se je prebilo čez polfinale, ki je potekal v začetku marca na štirih lokacijah pri regijskih partnerjih: v Tehnološkem parku Ljubljana za Osrednjo Slovenijo, Zasavsko regijo in Gorenjsko, SAŠA inkubatorju za Koroško, Savinjsko, Podravko regijo in Pomurje v Razvojnem centru Novo mesto za Jugovzhodno Slovenijo in Posavje in v Primorskem tehnološkem parku za Goriško, Primorsko – notranjsko in Obalno-kraško regijo ter zamejstvo. 

Direktorica Primorskega tehnološkega parka, mag. Tanja Kožuh, je ob tej priložnosti povedala:
»POPRI so odličen primer, kako se da povezati šolstvo z gospodarstvom z namenom, da se mladim omogoči razvoj idej v sodelovanju s podjetniki. S POPRI dokazujemo tudi, kako pomembno vlogo imajo pri podpori mladim podjetnikom inkubatorji in tehnološki parki In hkrati smo ponosni, da lahko skupaj z državo sistematično razvijamo celovit sistem podpore podjetnosti mladih, ki Slovenijo v evropskem prostoru postavlja za primer dobre prakse na tem področju«. 

KOMISIJA NACIONALNEGA TEKMOVANJA 
Popri povezuje izobraževalne ustanove z gospodarstvom. Pisne poslovne modele tekmovalcev je ocenjevalo 67 podjetnikov. Sklepno dejanje tekmovanja  je pitch pred nacionalno komisijo, ki so jo sestavljali 

  • V kategoriji osnovnošolci:  
Deana Jezeršek, soustanoviteljica LanguageSitter d.o.o.
Mateja Panjan, strateška svetovalka na področju Ljudje in Kultura za Danfoss trata d.o.o.
Marko Podgornik Verdev, Direktor in solastnik podjetja Mikro+Polo d.o.o.
Primože Zelenšek, soustanovitelj in direktor podjetja Chipolo d.o.o.

  • V kategoriji dijaki:  
Maja Požar Andrejašič, direktorica, vodja projektov in soustanoviteljica pri REC d.o.o..
Kristina Kočet Hudrap, ustanoviteljica podjetja TIKO PRO d.o.o.
Žiga Vavpotič, nekdanji predsednik upravnega odbora družbe Outfit7
Vuk Lau, partner Silicon Gardens Fund d.o.o.

  • V kategoriji mladi do 29 let:  
Tatjana Zabasu Mikuž, Managing partner pri SC VENTURES d.o.o. (South Central Ventures)
Andraž Žurman, soustanovitelj in direktor podjetja LabCore d.o.o.
Tomaž Bizjak, soustanovitelj in direktor podjetja ReCatalyst d.o.o.
Matej Peršolja, soustanovitelj in direktor podjetja Protectus d.o.o.

NAGRADE 
Finančne nagrade 
Komisija je v vsaki kategoriji izbrala po tri najboljše ekipe. Tretjeuvrščene so prejele po 700 EUR, drugo uvrščene po 1300 EUR, zmagovalci pa po 2000 EUR iz nagradnega sklada, ki ga zagotavljajo soorganizatorji tekmovanja: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, Javna agencija in Slovenski podjetniški sklad. Vse v finale uvrščene ekipe so že v polfinalu prejele vsaka po 500 EUR za izboljšanje poslovne ideje in dodatno mentorsko pomoč. Letos so se kot partnerji pridružili tudi ugledni podjetniki in SBC (Slovenian Business Club), ki so finaliste podprli v obliki mentorstva.
Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je o podpori projektu POPRI povedal: "

»Veseli me, da se tekmovanja Popri iz leta v leto udeležuje vedno več mladih. Ker to, da na mladih svet stoji, ni samo rek. Tisti mladi, ki že v tem času razmišljajo o podjetniški poti, bodo lahko v življenju uspešni in s tem družbi prinesli nova delovna mesta in razvoj. Hkrati pa so prav mladi, s svojim svežim pogledom na svet, lahko vir najboljših kreativnih idej. In na nas je, da jim omogočimo, da te ideje zaživijo. 

Zato se je ministrstvo že pred nekaj leti odločilo, da to tekmovanje podpre tudi finančno. Verjamemo namreč, da je najboljši čas za učenje podjetništva, ko so otroci še v šolah. Vsi udeleženci, ki se tekmovanja udeležijo pridobijo znanje, izkušnje in poznanstva, ki jim bodo prišla prav na njihovi poslovni poti. Hkrati pa so s svojimi projekti vzor drugim mladim, da se jim pridružijo. Zato so zame vsi udeleženci že zmagovalci!« 

Nefinančne nagrade 
POPRI odpira tudi vrata v svet, saj prvouvrščeni študenti in dijaki sodelujejo tudi na POPRI International EUSAIR Youth, ki bo 15. in 16. maja 2024 v Šibeniku, prve tri dijaške ekipe pa tudi na Genius Olympiad v državi New York, ZDA. Prvi trije najboljše uvrščeni timi med osnovnošolci bodo bo poleg denarne nagrade odpotovali še na strokovno ekskurzijo v Tehniški muzej na Dunaj, kar omogoča Urad za intelektualno lastnino. Prve tri najboljše uvrščene ekipe v kategoriji Mladi do 29. leta bodo lahko koristile tudi podjetniško usposabljanje v tujini preko  programa Erasmus, kar omogoča Tehnološki park Ljubljana. 
Primorski tehnološki park  podeljuje tudi nagrado, ki jo omogoča Norveški finančni mehanizem za najbolj trajnostno usmerjene poslovne modele. Dijaška in študentska ekipa, ki sta najbolj prepričali s predstavitvijo, se bosta udeležili strokovne ekskurzije na Islandijo.  Izbrani sta bili ekipi Marker Filler v kategoriji dijaki in Moja zverinica v kategoriji mladi do 29. leta.

PRVI POPRI FESTIVAL PODJETNOSTI IN PODJETNIŠTVA MLADIH SLOVENIJE 
Finale POPRI poleg tekmovalnega dela ponuja tudi raznovrstne podjetniške vsebine in izkušnje za mlade. Letos so prvič organizirali POPRI festival podjetnosti in podjetništva mladih Slovenije na Bevkovem trgu v Novi Gorici.  Na dogodku so mladi lahko spoznali uspešne POPRI tekmovalce iz preteklih sezon, ki si utirajo podjetniško pot, se mrežili s podjetniki in gospodarstveniki in se zabavali ob nastopu Challe Salle. Festivalsko dogajanje POPRI se je čez dan predvajalo tudi na valovih Radia Robin, ki je sodeloval tudi kot medijski sponzor dogodka. 

ZAKLJUČNA PRIREDITEV S PODELITVIJO NAGRAD ZMAGOVALCEM
Gala prireditev s podelitvijo nagrad zmagovalcem je potekala v  Kulturnem domu Nova Gorica. Zbrane sta nagovorila minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, in župan mestne občine Nova Gorica Samo Turel, ki sta tudi podelila nagrade. Dogodek je povezoval Klemen Bunderla, med nastopajočimi so sodelovali Duo Kamikazete z akrobatsko točko in pevka Anabel. Intenziven dan so zaključili polni vtisov in z zavezo, da v prihodnje Slovenija s POPRI postane država, kjer imajo mladi največ priložnosti, da resnično ustvarjajo bolj podjetno prihodnost Hkrati pa tudi, da Slovenija postane zgled Evropi z vzpostavitvijo celovitega sistema podpore podjetništvu in podjetnosti mladih. 

POPRI 2024 FINALE_ZMAGOVALCI.docx 164.8 KB

VIR: PTP