Občina Kočevje in Dolina pri Trstu praznujeta že 51 let pobratenja in prijateljevanja.

Ker lansko leto obeležitev okroglega jubileja ni bila možna, smo skupaj praznovali letos. V nedeljo, 4. decembra so tako v Dolino pri Trstu odpotovali KUD Jazbec in partnerji, Pihalni orkester Kočevje-1927 in Pokrajinski Muzej Kočevje, tudi v okviru projekta »S kulturo čez mejo«, ki je  sofinanciran s strani JSKD in Občine Kočevje.

Člani pihalnega orkestra so skupaj z domačo godbo Breg s skupnim nastopom na trgu pozdravili prebivalce Boljunca. S pozdravnim govorom se jim je pridružil tudi župan občine Dolina gospod Sandy Klun. Poudaril je, da se je poleg prijateljevanja na uradni ravni spletlo tudi veliko osebnih prijateljstev, ki živijo še danes. Dokaz, da pa so prijateljske vezi med občinama res močne, je tudi tokratno srečanje. Po koncertu na trgu je sledilo neformalno druženje. Predsednik pihalnega orkestra je domači godbi Breg predal notne zapise, s katerimi bodo lahko obogatili svoj glasbeni repertoar.

Popoldan se je dogajanje preselilo v Kulturni dom Franceta Prešerna, kjer sta direktorica Vesna Jerbič Perko in kustosinja Živa Ogorelec otvorili razstavo Matija Glad in njegove lutke. Piko na koncu srečanja so postavili člani KUD »Jazbec in partnerji« s svojo absolutno zmagovalko letošnjih Čufarjevih dnevov gledališko predstavo Da ne boš sama. Po bučnem aplavzu so predstavnici osnovnošolske gledališke skupine predali še darilo za šolsko knjižnico - paket slovenskih knjig.
Ob tej priložnosti so se tako stkale tudi nove prijateljske vezi in ideje za prihodnja sodelovanja.

VIR: Občina Kočevje