V obdobju 2022 – 2023 je med večjimi občinskimi naložbami gradnja kanalizacije in vodovoda v Kamni Gorici, ki se je začela v septembru. Izbrani izvajalec gradbenih del je podjetje CBE d.o.o.

Manca Š. M. 

Na pobudo KS in KTD Kamna Gorica je občinska uprava krajanom včeraj predstavila traso in potek gradnje, način priključevanja na primarno omrežje – gradnjo hišnih priključkov - in plačilo komunalnega prispevka, na pobudo KS Kamna Gorica in v sodelovanju z ZVKD OE Kranja pa tudi možnosti sofinanciranja obnove stavb, ki so razglašene za spomenik oz. enoto kulturne dediščine, preko vsakoletnega občinskega javnega razpisa. Ob gradnji komunalne infrastrukture, ki je glede na stare hiše in ozke ulice v kraju zahtevna, je namreč tudi priložnost, da lastniki sanirajo temelje svojih hiš.
Trenutna naložba sicer predstavlja prvo od dveh faz izgradnje komunalne infrastrukture v Kamni Gorici - izgradnjo primarnega vodovodnega omrežja v dolžini 1.366 metrov in kanalizacijskega omrežja v dolžini 953 metrov, ki bo omogočal priklop 240 populacijskih enot. V letošnjem letu je načrtovana izgradnja primarnega vodovodnega in kanalizacijskega omrežja, v letu 2023 pa bo zgrajeno še črpališče za fekalno kanalizacijo in sekundarno vodovodno in kanalizacijsko omrežje. Na trasah vseh vodov bodo urejene tudi ceste oz. javne površine, meteorna kanalizacija in cestna razsvetljava.

Vrednost pogodbenih del znaša 1,546 milijona evrov, končana bodo do 1. 9. 2023. Občina je projekt prijavila tudi na dva razpisa ministrstva za okolje za sofinanciranje investicij. Za gradnjo vodovoda je prejela odločbo o sofinanciranju v višini 214 tisoč evrov, odločitve o sofinanciranju gradnje kanalizacije pa še ni.
Druga faza izgradnje komunalne infrastrukture za preostali del naselja je planirana po letu 2023.

Operacijo sofinancirata Evropska unija iz sredstev Mehanizma za okrevanje in odpornost in Republika Slovenija. Operacija se izvaja v okviru ukrepa Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, podukrep: Izboljšanje ukrepov na področju ravnanja z vodo in okoljske infrastrukture (C1 K3) za operacijo: »Investicije v vodovodne sisteme, ki oskrbujejo manj kot 10.000 prebivalcev« (C1 K3 II).
PR: Občina Radovljica