Župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič je danes z direktorjem podjetja FORMAT23 d.o.o. Brankom Burnaćem podpisal pogodbo o izdelavi projektne dokumentacije za ureditev centra Grosuplja s kulturnim domom, glasbeno šolo in upravno poslovnim objektom.

Župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič je danes z direktorjem podjetja FORMAT23 d.o.o. Brankom Burnaćem podpisal pogodbo o izdelavi projektne dokumentacije za ureditev centra Grosuplja s kulturnim domom, glasbeno šolo in upravno poslovnim objektom. Podpisu pogodbe so prisostvovali tudi direktorica občinske uprave Zdenka Grozde, vodja urada za prostor Miha Simončič, sodelavka za javna naročila Tanja Rauh in direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Urška Emeršič.

Skladno s pogodbo se bodo izvedle storitve projektiranja in izdelala vsa potrebna projektna dokumentacija načrta arhitekture, krajinske arhitekture, gradbenih konstrukcij, strojnih in elektroinštalacij, tehnologije, opreme stavbnega pohištva ter zunanje ureditve, kar vključuje: dopolnitev idejne zasnove-natečajne rešitve (IZP-dopolnitev), skladno s pripombami in usmeritvami ocenjevalne komisije in naročnika, projektno dokumentacijo za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja (DGD), predhodni postopek PVO, pridobitev soglasij in gradbenega dovoljenja, projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje (PZI) in projektno dokumentacijo izvedenih del PID. Vključuje tudi vodenje in koordinacijo izdelave projektne dokumentacije, pridobitev projektnih pogojev in mnenj pristojnih mnenjedajalcev in sodelovanje pri pridobivanju gradbenega dovoljenja.

Pogodbena vrednost izdelave znaša 3.013.400,00 evrov z ddv.

Natečajna rešitev avtorjev Branka Burnaća, Mladena Perića in Tinkare Vrbinc Burnać, ki jih zastopa pravni subjekt Format23 d.o.o., je bila izbrana na podlagi izvedenega javnega natečaja, objavljenega dne 24. 2. 2023.

Območje se nahaja v samem ožjem središču mesta Grosuplje, med Taborsko cesto in železnico, poleg parkirne hiše P+R Grosuplje.
Zasnovano je kot glavni trg z dominantnima objektoma, kulturnim domom z glasbeno šolo in upravno poslovnim objektom na zgornjem nivoju ter stranskim trgom na spodnjem nivoju ob avtobusni postaji, ki se preko Kolodvorske ceste navezuje na Mestno knjižnico Grosuplje.
Samo oblikovanje in zasnova objektov in trga je povzeta iz prepoznavnih kvalitet in prostorskih oblik značilnosti občine Grosuplje, kot so na primer: Županova jama, Slivniški pomoli in orgle v cerkvi Sv. Mihaela, pa oblika kapnikov, stalaktitov in stalagmitov, kot sta Matjažev prestol in Briljant ter oblika meandrov Radenskega polja.

Njihove oblike in značilnosti, prepletene v arhitekturni zasnovi obeh objektov in trga, še dodatno poudarijo križišče značilnosti oziroma center celotne občine in njenega upravnega, poslovnega, družabnega, kulturnega in športnega življenja.

Objekt kulturnega doma bo namenjen kulturnim ter tudi izobraževalnim in prireditvenim dejavnostim, v sklopu kulturnega doma bo tudi glasbena šola.
Dvorana, za katero se predlaga ime Županova dvorana, bo imela 489 sedežev, ti bodo v dveh nivojih: 319 sedežev v nivoju parterja ter 170 sedežev na galeriji.
V vhodni avli se bo lahko organiziralo manjše prireditve in razstave. Nad dvovišinsko avlo je po celotnem obodu predviden balkon za dodatno reprezentativnost ter dodatna mesta za ogled dogodka v avli z zgornjega nivoja.

Do glavnega vhoda v dvorano se bo dostopalo z glavnega trga.
Program glasbene šole se prične v četrtem nadstropju, njena kapaciteta je 300 učencev.
Nad učilnicami v četrtem in petem nadstropju je v šestem nadstropju predvidena glasbena dvorana, s 154 sedeži in ločenim zaodrjem. Predlaga se, da se jo poimenuje Rektorjeva dvorana.

Tudi do vhoda v glasbeno šolo se bo ločeno dostopalo z glavnega trga, z ločenim dvigalom in požarnim stopniščem.
Kar zadeva arhitekturno zasnovo objekta kulturnega doma, izvira iz Županove jame. Edinstvena naravna tvorba v obliki kapnikov je bila inspiracija za oblikovanje zunanje podobe stavbe. Mogočnost stavbe se tvori z vertikalnimi parafrazami kapniških tvorb, sestavljenih iz dveh stebrov, ki spominjata na prestol. Lahko pa nas spominjata tudi na orgle in cerkev sv. Mihaela. Fasadni ovoj se zgodi kot zgodba zlato apnenčastih navpično padajočih in dvigajočih elementov, ki hkrati rotirajo tudi v horizontalni smeri.

Glavno vodilo je umetnost, zato je zunanjost iz kateregakoli pogleda različna.
V upravno poslovnem objektu bodo umeščeni prostori občinske uprave, ZZZS-ja, FURS-a, CSD-ja, Urada za delo ter v pritličju gostinski prostori.
Program in namen stavbe vplivata tudi na karakter in zasnovo uniformiranosti vertikalnega kvadra. Stavba izraža veličino in pomembnost upravno poslovnega sveta. Zunanji ovoj je matematično zasnovan raster, ki je ločen na štiri posamezne fasadne panele, ki se raztezajo od pritličja pa vse do najvišje etaže. Tlorisno je zasnovana štirikraka vrtnica.

Obliko glavnega trga pa prav tako narekujeta naravna znamenitost in lokalna kulturna dediščina.
Do privzdignjenega horizontalnega podesta dostopamo preko naravnih teras, ki imajo svoje izhodišče v Slivniških pomolih. Razgiban robni gabarit je členjen tako vertikalno kot horizontalno.

Srednjeveško jedro cerkve sv. Mihaela se poizkuša aplicirati na novem mestnem jedru občine Grosuplje, kar napelje na poimenovanje glavnega trga: TRG SV. MIHAELA.

Na trgu se bodo lahko organizirali koncerti in druge zunanje dejavnosti, kot so: letni kino, drsanje, kolesarski maraton in ostali športni dogodki, Grosuplje v jeseni,…

S trgom, tudi z restavracijo, območje postane osrednji del družabnega življenja v Grosupljem in hkrati osrednje mestno in regijsko središče.
Predlaga se tudi ime za manjši trg, lociran na stičišču Kolodvorske ceste in spodnjega nivoja upravno poslovne stavbe, Upravni trg. Na tem stičišču se strogost upravno poslovne stavbe ponovno prelije v naravno tvorbo mesta.

Zmagovalna natečajna rešitev kot tudi drugo uvrščena bo na ogled v galeriji Mestne knjižnice Grosuplje.
 
Jana Roštan

VIR: Občina Grosuplje