Ogled velikih športnih tekmovanj osebam z različnimi invalidnostmi pogosto predstavlja velik izziv, zato so v družbi Mastercard najavili osveženo različico projekta SharePlanica.

Ogled velikih športnih tekmovanj osebam z različnimi invalidnostmi pogosto predstavlja velik izziv, zato so v družbi Mastercard najavili osveženo različico projekta SharePlanica.

V družbi Mastercard stremijo k ustvarjanju bolj vključujoče družbe in odpiranju javnega prostora za raznolike družbene skupine, zato so tudi letos predstavili platformo, ki povezuje invalidne osebe. Tem potovanje do Planice predstavlja (pre)velik logistični zalogaj, zato so se pri Mastercardu povezali s prostovoljci, ki so pripravljeni deliti prevoz do Planice in širši družbi omogočiti doživetje navijaškega vzdušja slovenskega športnega praznika pod Poncami. »V minulih letih smo z vključujočimi projekti, kot je denimo Miza za vsakogar, v okviru katerega sta nastala tudi Priročnik za bolj prijazno in vključujoče javno življenje in vključujoča predstava Slovenska muska z Ladom Bizovičarjem, že uspešno spodbudili dialog o dostopnosti javnih prostorov in ovirah, ki zadevajo vse javnosti. Zavedamo se, da so tovrstne spremembe dolgoročen proces, a smo prepričani, da lahko z neprestanimi majhnimi spremembami na bolje skupaj storimo velik korak naprej,« je dejal Aleš Petejan, direktor marketinga Mastercard Slovenija.

SLOVENCI NAKLONJENI DELJENJU PREVOZA

Najnovejša raziskava Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana o odnosu do oseb z invalidnostmi in pripravljenostjo ponuditi prevoz do Planice osebi z invalidnostmi je pokazala, da bi bila dobra polovica pripravljena to storiti v primeru, da osebo pozna, slaba tretjina pa bi prevoz ponudila tudi neznani osebi z invalidnostjo ali se z njo peljala. K sodelovanju bi jih dodatno pritegnila spodbuda v obliki zagotovljenega parkirnega mesta na prizorišču in podobno. V takem primeru bi 60 odstotkov peljalo poznano osebo, 40 odstotkov pa nepoznano osebo. Podobno velja, da bi se skoraj 40 odstotkov vprašanih v Planico odpravilo z osebo z invalidnostjo.

MASTERCARD VABI K SODELOVANJU PRI PROJEKTU SHAREPLANICA

Zainteresirani prostovoljci lahko objavijo prevoz na platformi shareplanica.si in tako delijo svoje veselje nad skoki s tistimi, ki si tovrstno doživetje težko privoščijo. Oseba z invalidnostjo, spremljevalec in voznik bodo ob tem prejeli ekskluziven dostop do za ostale obiskovalce zaprtega dela prizorišča, VI- parkirišče ter kupon za hrano in pijačo.

VIR: MM