Podelitev plaket

BRANKO ŽNIDARIČ ZA DOLGOLETNO DELO V ŠPORTU 

Gospod Branko Žnidarič prihaja iz Križevcev pri Ljutomeru, kjer se že v mladosti vključil v  šport. V svojem, več kot 40-letnem delovanju v športu, si je neutrudno prizadeval za razvoj  športa v Ljutomeru, pomurski regiji in v Sloveniji. Sodeloval je pri ustanavljanju različnih  športnih organizacij in njihovem medsebojnem povezovanju. Poleg rednega dela v lokalnem  okolju, je veliko prostovoljnega časa namenil tudi delu v Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez. 24 let je bil delegat pomurske regije v skupščini, 16 let je bil član  Izvršnega odbora in en mandat tudi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. Kot predstavnik OKS pa je bil tudi član Strokovnega sveta za šport  Vlade Republike Slovenije in član Sveta RTV Slovenija. Za dolgoletno delo na področju  športa prejme Plaketo OKS-ZŠZ. 

DANILO PRUŠNIK
ZA DOLGOLETNO DELO V ŠPORTU 

Gospod Danilo Prušnik je aktiven v športu v zamejstvu že več kot 50 let. Svojo funkcionarsko  pot v športu je začel kot predsednik Slovenske športne zveze v Celovcu leta 1972, ki jo je  vodil do leta 1987. Njen podpredsednik pa je bil do leta 2020, ko je postal častni član.  Deloval je tudi kot podpredsednik Zveze slovenske mladine na Koroškem. Danilo Prušnik je bil tudi so-pobudnik Srečanj slovenskih športnikov iz obmejnih dežel, ki so še danes sestavni del športne izmenjave slovenske mladine iz sosednjih dežel z matico. Za svoje delo je Danilo Prušnik prejel že številna priznanja visoka slovenska, avstrijska in mednarodna priznanja. Danes pa prejme Plaketo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. 

EMA ZAJC
ZA DOLGOLETNO DELO V ŠPORTU 

Gospa Ema Zajc je kot tekmovalka v različnih športnih panogah, kot funkcionarka, strokovna delavka, organizatorka in prostovoljka s športom povezana že več kot 50 let. Bila je predsednica mladine v Savi Kranj, aktivna pri organizaciji sekcij za šport. Leta 1999 je postala predsednica Kegljaškega kluba Ljubelj in to funkcijo opravlja še danes. Veliko zaslug ima tudi za izgradnjo kegljišč v Občini Tržič. Aktivno je vpeta v delo Športne zveze Tržič in Kegljaške zveze Slovenije. Opravlja delo koordinatorja tekmovanj mlajših selekcij in je organizatorka večjih tekmovanj. Od leta 2003 je članica Izvršnega odbora Športne zveze Tržič in od 2004 tudi članica Predsedstva Kegljaške zveze Slovenije. Za dolgoletno delo na področju športa gospa Ema Zajc danes prejema Plaketo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. 

JANEZ BUKOVNIK
ZA DOLGOLETNO DELO V ŠPORTU 

Gospod Janez Bukovnik je dolgoletni športni delavec, ki je opravljal tudi funkcijo generalnega sekretarja Smučarske zveze Jugoslavije. Že več kot desetletje vodi pododbor za sodnike in tehnične delegate smučarskih skokov in nordijske kombinacije na nacionalni ravni, je predstavnik Smučarske zveze Slovenije v mednarodnem odboru sodnikov in tehničnih delegatov. Po končani športni karieri se je posvetil raznim vlogam v športu, tako je domala že celo življenje vpet v šport v različnih pojavnih oblikah, še posebej pa se je posvečal
aktivacijam povezanim z vrhunskim športom. Janez Bukovnik je dolga leta tudi vodil Športno loterijo in zagotavljal podporo slovenskemu športu. 
Za dolgoletno delo v športu prejme Plaketo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. 

IVAN BREZNIK
ZA DOLGOLETNO DELO V ŠPORTU 

Gospod Ivan Breznik je starosta slovenskega balinanja, ki se je z balinanjem prvič srečal leta  1951. Aktiven je bil kot igralec, sodnik in strokovni delavec. Bil je soustanovitelj Balinarskega  kluba Loka 1000, dvanajst let je bil predsednik Območne balinarske zveze Gorenjske. Leta  1988 je postal predsednik Sodniške komisije pri Balinarski zvezi Jugoslavije, kot predsednik  Sodniške komisije Slovenije pa je delal vse do leta 1999. Dosegel je najvišji sodniški naziv  sodnika prve kategorije in balinarskega sodnika inštruktorja. Še posebej se je izobraževal za  strokovno delo z mladimi, postal je prvi trener balinanja pri nas z diplomo Fakultete za šport. To znanje mu je omogočilo, da je po letu 1999 postal predsednik strokovnega sveta pri  Balinarski zvezi Slovenije in to ostal do leta 2004.  
Za svoje dosežke je prejel številna priznanja, danes pa mu podeljujemo Plaketo Olimpijskega  komiteja Slovenije -. Združenja športnih zvez.  

SIMON OGRAJENŠEK
ZA DOLGOLETNO DELO V ŠPORTU 

Gospod Simon Ograjenšek je s športom povezan od leta 1973 dalje. Zgodaj se je posvetil  prostovoljnemu delu v športu in prispeval tudi k vzpostavitvi športne infrastrukture. Pred 40  leti je bil pobudnik za ustanovitev Športnega društva Andraž, kasneje tudi pobudnik za  ustanovitev Zveze športnih društev Polzele in v letu 1998 postal njen prvi predsednik. Pod njegovim vodenjem je šport v Občini Polzela dobil ustrezno mesto. Delo predsednika zveze je opravljal skoraj 18 let in v tem obdobju skrbel za razvoj športa, športnih programov in športne infrastrukture v Polzeli in okolici 
Za dolgoletno delo v športu Simon Ograjenšek danes prejema Plaketo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. 

ANDREJ CEVC
ZA DOLGOLETNO DELO V ŠPORTU 

Gospod Andrej Cevc je vse življenje predan slovenskemu športu in njegovemu uspešnemu  razvoju tako na lokalni kot nacionalni ravni. V času študija na Fakulteti za šport je deloval kot  trener mlajših selekcij v smučanju, kasneje je bil športni pedagog na osnovni šoli. Sekretar  Športnega društva Grosuplje (bivši TVD Partizan Grosuplje), je že več kot 30 let. Na Športni zvezi Grosuplje je dolga leta deloval kot sekretar, kasneje je bil vodja strokovne službe Zveze športnih organizacij Grosuplje. Andrej Cevc je dolgoletno vpet tudi v delovanje  Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. Več mandatov je bil kot regijski  predstavnik član skupščine) in član Odbora za šport na lokalni ravni. Andrej Cevc je tudi član  Sveta Fundacije za šport. 
Za dolgoletno delo v športu, danes prejema Plaketo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez.  

IVAN GERJEVIČ
ZA DOLGOLETNO DELO V ŠPORTU 

Gospod Ivan Gerjevič je že vrsto let predan slovenskemu športu in njegovemu uspešnemu  razvoju tako na lokalni kot nacionalni ravni. Prostovoljno delo v športu je opravljal v številnih  društvenih okoljih in njihovih zvezah. Deloval je v TVD Partizan Narodni dom Ljubljana, kot  vodnik, TVD Partizan Brežice, kot trener športne gimnastike in član upravnega odbora,
Teniškem klubu Brežice (med ustanovitelji kluba ), kot trener tenisa in strokovni vodja ter  tajnik kluba. Pomembno vlogo je opravljal tudi v občinskih organih kot član strokovnega  sveta za šport v občini Brežice in predsednik komisije za šport Občine Krško. Prav tako je bil  član Strokovnega sveta za šport Vlade Republike Slovenije. V Olimpijskem komiteju  Slovenije – Združenju športnih zvez je član Strokovnega sveta športa za vse. Več mandatov  je bil član Skupščine in član Odbora za šport na lokalni ravni. Podeljujemo mu Plaketo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. 

ZDENKA KATKIČ
ZA DOLGOLETNO DELO V ŠPORTU 

Gospa Zdenka Katkič je predsednica Društva Šola zdravja. V letu 2005 se je navdušila nad vadbo 1000 gibov in idejo dr. Nikolaya Grishina za projekt Šola zdravja. V letu 2008 se je prostovoljna jutranja vadba za seniorje pričela izvajati v Domžalah in v enem letu je Zdenka Katkič ustanovila 6 novih skupin. Oktobra 2009 se je porodila ideja o ustanovitvi Društva Šola zdravja. Danes po več letih delovanja ima društvo skoraj 250 skupin in 5.000 članov po vsej Sloveniji. Povprečna starost vadečih je 69 let. Vizija in cilji Društva Šola zdravja so brezplačno jutranjo vadbo pripeljati v vsa slovenska naselja, vasi in kraje, v vseh 212 občin v Sloveniji. Za razvoj programa Šola zdravja in delo na področju športa, Zdenka Katkič danes prejme Plaketo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. 

DR. STANISLAV PINTER
ZA PRISPEVEK K UVELJAVLJANJU VREDNOT IN FAIR PLAYA  V ŠPORT  

Dr. Stanislav Pinter je profesor športne vzgoje, zaposlen na Fakulteti za šport v Ljubljani. V  delovanje Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez se je vključil že zelo  dolgo nazaj, najpomembnejša vloga pa je bila na področju fair-playa, promocije olimpizma,  enakih možnosti in solidarnosti. Na družbeno odgovornega ravnanja v športu, moramo  izpostaviti njegovo izreden prispevek tako v Sloveniji, kot tudi tujini. V letu 1998 je postal  namestnik ambasadorja Republike Slovenije za šport, strpnost in fair play in to poslanstvo je  z ambasadorjem Miroslavom Cerarjem opravljal več kot 22 let. Od leta 1998 je tudi stalni  član Slovenske olimpijske akademije, v obdobju 2003-2011 pa je bil programski direktor  akademije. Za prizadevno in dolgoletno delo ter za prispevek k uveljavljanju fair-playa,  olimpizma, etike, solidarnosti in strpnosti v športu, dr. Stanislav Pinter danes prejema Plaketo  Olimpijskega komiteja Slovenije -. Združenja športnih zvez.  

ČASTNE LISTINE OKS - ZŠZ 

VESELKA PEVEC
, VRHUNSKA ŠPORTNICA PO ZAKLJUČKU TEKMOVALNE  KARIERE 

Veselka Pevec je izjemna strelka, ki je v letu 2014 osvojila naslov svetovne prvakinje.  Njen največji uspeh v panogi športno strelstvo pa je zagotovo zlata medalja na  Paralimpijskih igrah Rio 2016, katero je osvojila z zračno puško stoje v disciplini R4.  Veselka zagotovo predstavlja navdih, kako se lahko po hudi poškodbi vrneš v aktivno  življenje in kljub gibalnim omejitvam dosežeš zmoreš izjemne dosežke. Za izjemne 
dosežke ji podeljujemo Častno listino Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja  športnih zvez.  

FRANC PINTER
, VRHUNSKI ŠPORTNIK PO ZAKLJUČKU TEKMOVALNE  KARIERE  

Franc Pinter oziroma Ančo, kot ga kličejo prijatelji, je nastopil na 8 paralimpijskih  igrah, kar je izjemen dosežek. Poleg tako dolgo trajajoče uspešne tekmovalne kariere  pa seveda moramo izpostaviti njegove največje uspehe v parastrelstvu in sicer 3  osvojene srebrne medalje na paralimpijskih igrah Atlanta 1996, Sydney 2000 in  Atene 2004 ter bronasta medalja na paralimpijskih igral Peking 2008. Osvojil pa je  tudi zlate medalje na svetovnih in evropskih prvenstvih. Za izjemne dosežke mu  podeljujemo tudi najvišje priznanje Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja  športnih zvez.  

JOŽE MERMAL
ZA DOLGOLETNO DELO V ŠPORTU IN PODPORO  SLOVENSKEMU ŠPORTU 

Jože Mermal je že vse svoje življenje tesno povezan s športom na različne načine.  Tekom svoje poslovne kariere je opravljal številne odgovorne funkcije v različnih  športnih organizacijah. Od leta 2010 nastopa kot predsednik organizacijskega odbora  Maratona Franja BTC City. Svojo ljubezen do športa je prenesel tudi na družbo BTC,  ki je dolgoletni partner številnih športnih organizacij, klubov in posameznikov,  predvsem na področju kolesarjenja, gimnastike in smučarskih skokov. Že vrsto let je družba BTC tudi veliki sponzor Olimpijskega komiteja Slovenije in je skupaj z OKS  ustvaril veliko lepih olimpijskih zgodb. Za dolgoletno delo v športu in izjemno podporo  slovenskemu športu, g. Jožetu Mermalu podeljujemo Častno listino Olimpijskega  komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez.  

DR. RADO PIŠOT
ZA DOLGOLETNO DELO V ŠPORTU IN PRISPEVEK K  RAZVOJU ŠPORTA V SLOVENIJI 

Prof. dr. Rado Pišot je doktoriral iz kinezioloških znanosti leta 1997 na Fakulteti za  šport Univerze v Ljubljani. Od marca 2013 je direktor Znanstveno-raziskovalnega  središča Koper ter raziskovalec Inštituta za kineziološke raziskave. Objavil je več  strokovnih knjig in znanstvenih monografij v različnih jezikih ter številne znanstvene  članke v mednarodno priznanih revijah, za katere je prejel številne nagrade. Poleg  izjemnega prispevka na področju znanstveno raziskovalnega dela v športu, je dr.  Rado Pišot vpet tudi v delo organov in komisij Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, Strokovni svet za izobraževanje trenerjev pri Nogometni  zvezi Slovenije ter Sekretariat Zveze učiteljev in trenerjev smučanja pri Smučarski  zvezi Slovenije. Že vrsto let je član mednarodnega strokovnega združenja European  College of Sport Science. Bil pa je tudi član Strokovnega sveta za šport Vlade  Republike Slovenije.  
Za dolgoletno delo v športu in izjemen prispevek k razvoju športa, dr. Rado Pišot  prejema Častno listino Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. 
MARJAN LAH ZA ŽIVLJENJSKO DELO NA PODROČJU ŠPORTA IN MEDIJEV 

Začetek povezave Marjana Laha sega daleč nazaj, saj je bil kot športnik vpet v  celjsko atletiko. Kot atlet se je zavzeto posvetil tekom na srednje proge. S delom na področju športa in medijev je pričel v letu 1976. Poročal je o rekreaciji,  zdravem življenju in šolskem športu.  

Kot urednik športne redakcije od 1986 do 1988 je z reorganizacijo TV Slovenija  dobilo Športno uredništvo svoj avtonomni status. Profesionalni slog in njegovo  mentorstvo nad mlajšimi kolegi je obrodilo trajnejše kakovostne sadove. Po kriterijih EBU je Uredništvo za obdobje 1993-1998 bilo proglašeno za  najuspešnejši športno informativni program v organizaciji EBU. Deloval je kot ugledni  strokovnjak v organizaciji EUROSPORT. Izjemen je tudi njegov prispevek pri  strokovnem vodenju številnih projektov Mednarodnega olimpijskega komiteja na OI  Sydney, Atene, Torino in Vancouver. V Sočiju pa je vodil produkcijsko skupino RTV SLO. 

V delovanje športa je bil vpet tudi kot športni funkcionar. Med drugimi nalogami, ki jih  je opravljal v športnih organizacijah in OKS-ZŠZ, je bil tudi predsednik Strokovnega  sveta za šport. Še vedno pa je vpet v številne projekte na področju športa in medijev.  Aktivno sodeluje tudi pri pripravah na Svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah Planica, 2023. 

Za njegov izjemen in dolgoleten prispevek v športu ter promocijo in uveljavljanja  športa preko medijev, gospod Marjan Lah prejme Častno listino Olimpijskega  komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. 

PR: OKS