Pretekli vikend je delegacija Občine Idrija z županom Tomažem Vencljem obiskala črnogorsko mesto Mojkovac, s katerim je Idrija v preteklosti že sklenila pobratenje, v zadnjih letih pa je sodelovanje nekoliko zamrlo, zato so bili predstavniki občine Mojkovac izredno veseli

Pretekli vikend je delegacija Občine Idrija z županom Tomažem Vencljem obiskala črnogorsko mesto Mojkovac, s katerim je Idrija v preteklosti že sklenila pobratenje, v zadnjih letih pa je sodelovanje nekoliko zamrlo, zato so bili predstavniki občine Mojkovac izredno veseli, da se je župan odzval povabilu na praznovanje njihovega občinskega praznika.

Občina Mojkovac je lansko leto spremenila datum svojega občinskega praznika in  za ta dan ponovno izbrala 7. januar – dan zmage Črnogorcev nad avstro-ogrsko vojsko v Bitki na Mojkovcu, ki je potekala med 6. in 7. januarjem 1916. Dogodkov ob obeležitvi tega praznika se je udeležila tudi delegacija iz Idrije, ki je med drugim prisostvovala polaganju vencev ob spomeniku padlim borcem v omenjeni bitki ter slavnostni prireditvi ob občinskem prazniku.
Občina Mojkovac je pobratenje z idrijsko občino sklenila že 1. 10. 1976 na podlagi dejstva, da je Boško Dedeić Pop, jugoslovanski narodni heroj, ki je bil rojen v bližini Mojkovca, pokopan na vojaškem pokopališču na Vojščici, poleg tega pa obe občini povezuje tudi rudarska tradicija. Po zaprtju rudnika se je občina Mojkovac soočala z odseljevanjem in pomanjkanjem delovnih mest, trenutno pa vlagajo v kar nekaj projektov, ki bodo občino uveljavili kot smučarsko in turistično središče, s pomočjo tujih investitorjev pa bodo ponovno oživili tudi rudnik svinca.

Obisk delegacije se je zaključil s povabilom župana Tomaža Venclja na obisk Idrije in z obojestransko željo po nadaljnjem sodelovanju.
 
VIR: Občina Idrija