23. mednarodni festival sodobnih umetniških praks Zaupanje & tveganje / Trust & risk

10.–26. november 2022
Nova Gorica - Gorica


Festival organizira: Kulturni dom Nova Gorica
Kuratorka: Nina Jeza
Vodja projekta: Pavla Jarc
Koordinatorka projekta in stiki z javnostjo: Mateja Poljšak Furlan
Tehnični vodja: Tadej Hrovat


Mestna galerija Nova Gorica bo letos že triindvajseto leto zapored gostila mednarodni festival Pixxelpoint, ki se je v teh letih uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov intermedijskih umetnosti v slovenskem prostoru in si obenem izoblikoval ugled tudi v mednarodnem okolju. K sodelovanju smo povabili kuratorko Nino Jeza. S tokratno edicijo ponovno povezujemo Novo Gorico in Gorico, saj festival ob svoji globalni vlogi hkrati vzpodbuja umetniško in teoretsko ustvarjalnost tudi na obmejnem območju ter razvija čezmejno sodelovanje na inventivnem polju sodobnih umetniških praks, ki že same po sebi ne poznajo meja.


O MEDNARODNEM FESTIVALU PIXXELPOINT

Nova Gorica in Gorica bosta od 10. do 26. novembra ponovno v znamenju Pixxelpointa. Festival, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev, si je za cilj zadal tako razvijanje in boljše razumevanje razsežnosti digitalnih svetov ter digitaliziranja stvarnega sveta okoli nas, skupaj z njegovo predstavitvijo in popularizacijo, kot vzpodbujanje teoretskega, kritičnega diskurza in refleksije o intermedijski umetnosti. Vendar je prvotni namen festivala, ki si je za cilj zadal približati informacijske tehnologije širšemu občinstvu in obenem seznaniti predvsem mlajše generacije z drugačnimi možnostmi uporabe novih medijev, daleč presegel svoje okvire in prerasel v festival sodobnih umetniških praks, ki deluje na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije.

Predvsem v zadnjih nekaj letih se je zato festival pogumno lotil zahtevnega predstavljanja vrhunskih intermedijskih umetnikov, ki s svojimi deli premikajo meje in razumevanje vloge sodobnih umetniških praks, zaradi česar se Nova Gorica že umešča na svetovni zemljevid najsodobnejšega dogajanja na tem dinamičnem, vedno svežem in vznemirljivem, a zahtevnem umetnostnem področju. 

K afirmaciji festivala, ki ga že 16 let razvijamo festival tudi kot čezmejni projekt, sta nedvomno pripomogli naklonjenost v prvi vrsti Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, ki že več let sofinancira izvedbo festivala, in Mestne občine Nova Gorica. Letos je projekt sofinanciran tudi s strani javnega zavoda GO! 2025 - Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica.  Seveda pa ne smemo pozabiti na številne mednarodne povezave, ki so jih različni sodelavci in soustvarjalci festivala zgradili skozi vsa leta njegovega obstoja.


23. EDICIJA MEDNARODNEGA FESTIVALA SODOBNIH UMETNIŠKIH PRAKS

V Novo Gorico ponovno prihaja Pixxelpoint - mednarodni festival sodobnih umetniških praks. Po dvoletnem premoru zaradi kovidnih omejitev bo eno od prizorišč festivala tudi v sosednji Gorici. Temo letošnje edicije z naslovom Zaupanje & tveganje je izbrala letošnja kuratorka Nina Jeza. 

Pixxelpoint tudi tokrat odpira vrata domačim in mednarodnim umetnikom, ki so specializirani za nove medije ali eksperimentirajo z njimi v okviru tradicionalnih umetniških praks. Umetnost – še posebej intermedijska – nosi v sodobnem času veliko odgovornost. V kolikor želimo namreč ponovno vzpostaviti ravnotežje, najsibo družbeno, pojmovno ali civilizacijsko, bomo morali zgraditi zaupanje na tveganju, ki nas najbolj zadane: tveganju, da zdrsnemo v brezno apatičnosti in avtoimunske hipokrizije, v katerega nas nezadržno vlečejo nenehne krize, ki jim še kar ni videti konca. Če torej sprejmemo hipotezo, da je s pomočjo angažirane in artikulirane umetnosti moč vsaj ponovno odpreti medčloveški diskurz in ga tako rekoč utiriti, spraviti nazaj v orbito, je zdaj pravšnji trenutek za to.

Tudi zato, da to polje umetnosti, v prepletu z znanostjo in tehnologijo približamo čimširšemu krogu občinstva, smo tokrat velik poudarek dali na kulturno-vzgojne programe. Tokratna edicija festivala namreč ponuja kar šestnajst delavnic za vse starostne skupine, od tega devet za organizirane skupine, ki so že zapolnjene, in sedem za preostale obiskovalce. 

KURATORKA: Nina Jeza

Nina Jeza je umetnostna zgodovinarka in kustosinja, ki deluje na področju vizualne in intermedijske umetnosti. Študirala je umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomirala pod mentorstvom profesorja dr. Leva Menašeja. Diplomsko delo z naslovom Cenzura v sodobni poljski umetnosti je pisala na Univerzi Adama Mickiewicza v Poznanu pod mentorstvom profesorja dr. Pawela Leskowicza. Raznolike delovne izkušnje si je pridobivala že v času študija.
Od leta 2012 je samozaposlena kulturna delavka, kustosinja, kuratorka ter pedagoginja. Dve leti (2013/2014) je bila hišna kustosinja galerije Media Nox, ki deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor. Bila je idejna vodja projekta spletne galerije WEB NOX. Tri leta (2013-2015) je bila umetniško – programska vodja Mednarodnega festivala računalniških umetnosti MFRU. Od leta 2015 je aktivno pričela sodelovati z Multimedijskim centrom KIBLA v Mariboru, kjer je bila hišna kuratorka, pripravljala, kurirala in organizirala je različne razstave, projekte in dogodke.
Sodeluje v mednarodnih izmenjavah in projektih ter na razstavah in tudi na mednarodnih umetniških kolonijah. Podpisala se je pod številne uspešno izvedene dogodke ter objave v najrazličnejših elektronskih in tiskanih medijih, vključno s televizijskimi in z radijskimi prispevki. Je idejna vodja in organizatorka umetnostnega sejma art-MUS 2015–2022 (https://art-mus.si).

TEMA: Zaupanje & tveganje

Zaupanje in tveganje sta kot koncepta medsebojno izrazito povezana. Tvegamo, ko zaupamo, a hkrati ne moremo zaupati, če ne tvegamo. Bistvo zaupanja je prav upanje: upati si izbrati kompromis, ki preseže tveganje oziroma ki tveganje spremeni v določen odnos, skozi katerega vzpostavljamo bližino ali distanco, najsibo do drugih oseb, drugih predmetov ali drugačnega mišljenja. Umetnost – še posebej intermedijska – nosi v sodobnem času veliko odgovornost in je nedvomno tisto »sredstvo«, ki s svojo estetsko vrednostjo in nepristransko sporočilnostjo nevtralno nagovarja tako posameznika kot družbo. Odločitev za tveganje znotraj umetniškega diskurza je tako hkrati odločitev za upanje. Upati si spet zaupati.

SODELUJOČI UMETNIKI



Thanasis Kaproulias (Grčija), Moritz Wehrmann (Nemčija), Iva Tratnik, Tatiana Kocmur, Ryuzo Fukuhara, Stefan Doepner, Borut Savski, Andrej Štular, Janez Grošelj, Brina Ivanetič, Nika Oblak, Primož Novak, Ana Čavić, Renée O’Drobinak (Velika Britanija), Saša Bezjak, Jože Slaček, Jakob Vogrinec, Betina Habjanič, skupina Stran 22 in študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL ter Akademije umetnosti UNG.

Ob festivalu bo izšel dvojezičen zbornik, kjer bodo predstavljeni vsi projekti in sodelujoči umetniki. 

Zbornik v elektronski obliki in celotno dogajanje bo objavljeno tudi na www.pixxelpoint.org in www.facebook.com/pixxelpoint

Urnik razstav:

Osrednja razstava v Mestni galeriji Nova Gorica (Trg Edvarda Kardelja 5, Nova Gorica) bo na ogled od 11. do 26. novembra 2022 vsak dan med 9.00 in 19.00 razen ob nedeljah od 15.00 do 19.00.
Avtorji in dela: 
Moritz Wehrmann: Alter ego (verzija 2); Cirkulacija 2: Stroj za izboljšanje sveta, Skupno dobro; Andrej Štular in Janez Grošelj: Mesto – skica; Brina Ivanetič: Kalejdoskop; Nika Oblak & Primož Novak: Neskončnost (digitalna) in Od kod prihajamo? Kdo smo? Kam gremo?; Ladies of the Press: Fotoavtomat z zelenim ozadjem; Saša Bezjak, Jože Slaček, Jakob Vogrinec: Not Like Houdini


Postavitev v galeriji Agorè (Ulica Corso Verdi 95, Gorica (I)) bo na ogled od 11. do 26. novembra 2022 vsak dan od 16.00 do 20.00.
Avtorji in dela: 
Intermedijski projekti študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici - mentorja profesor Sašo Sedlaček, ALUO UL, in profesorica Rene Rusjan, AU UNG


Postavitev v Galeriji Tir (KC Mostovna, Cesta IX. korpusa 99A, Solkan) bo na ogled od 11. do 26. novembra 2022 od ponedeljka do petka med 14.00 in 19.00, ob sobotah in nedeljah pa med 12.00 in 17.00.
Avtorji in dela: 
STRAN 22: Soap Opera in Da me stesso non vegno

PROGRAM

Četrtek, 10. 11. 2022

17.30 Pred-otvoritev (prva)
Galerija Agorè

19.00 Pred-otvoritev (druga)
Galerija Tir

20.00 Odprtje osrednje razstave ZAUPANJE & TVEGANJE in uradna otvoritev festivala Pixxelpoint 2022
Cirkulacija 2: Stroj za izboljšanje sveta, Skupno dobro, performans
Ladies of the press: Fotoavtomat z zelenim ozadjem, sodelovalni performans 
Mestna galerija Nova Gorica

21.00 Pixxel digestiv - ROLI & JOONDROID, pootvoritveno druženje 
KC Mostovna 



Petek, 11. 11. 2022

13.00–16.00 Ladies of the press: Fotoavtomat z zelenim ozadjem, sodelovalni performans 
Mestna galerija Nova Gorica

17.00 Sprehod po festivalskih razstaviščih s kuratorko Nino Jeza, javno vodstvo
Mestna galerija Nova Gorica, Galerija Tir, Galerija Agorè



Sobota, 12. 11. 2022

10.00–12.00 in 16.00–18.00 Zaupate lastnim čutom in zapisu svetlobe?, delavnica risanja s svetlobo
Tveganje kreativnega zapisa svetlobe se izvaja na javni površini ob manku dnevne svetlobe. K zapisu so pozvani naključni mimoidoči. Z njihovo proaktivnostjo izbrano svetlobno telo postane likovno sredstvo. Preko analogne »Camere Obscure« in že pozabljenega kemijskega procesa – Polaroida tako nastane zapis svetlobe v prostoru in času. 
Vodi: Matevž Paternoster
Obvezne prijave do 10. novembra na pixxelpoint@kulturnidom-ng.si
Mestna galerija Nova Gorica

10.00–15.00 Droni so med nami, spoznajmo jih pobliže, odprta delavnica upravljanja z droni
Udeleženci bodo spoznali postopek nabave, varnega dela z dronom in programiranja le-tega. V postopek dela z dronom bodo aktivno vključeni, kar bo za udeležence svojevrstno doživetje.
Delavnico vodijo: Elektro in računalniška šola Ptuj, mentor in učitelj Franc Vrbančič ter dijaki Anastazija Nograšek, Jaka Antolič, Žan Emeršič in Alex Kavčevič
Xcenter, Nova Gorica

16.30 Betina Habjanič: Projekt transparentnosti živalskih obratov
Predavanje o aktivizmu (video montaža) 
Kulturni dom Nova Gorica

18.00 Thanasis Kaproulias: IIC – Mednarodne notranje katastrofe, avdiovizualni performans 
Kulturni dom Nova Gorica



Četrtek, 17. 11. 2022

16.00–20.00 Parazit, delavnica za študente oz. mlade od 18. leta dalje
Udeleženci bodo ustvarili svetlobno instalacijo med gručo dreves. V zunanjem prostoru bodo poiskali gostitelja, ki se bo združil s parazitom. 
Vodi: Katja Paternoster
Obvezne prijave do 15. novembra na pixxelpoint@kulturnidom-ng.si
Park ob Kulturnem domu Nova Gorica



Sobota, 19. 11. 2022

9.30–12.00 Lego robotika za otroke, odprta delavnica za otroke od 6. do 14. Leta
Obvezne prijave do 17. novembra na pixxelpoint@kulturnidom-ng.si
Goriška knjižnica Franceta Bevka

10.00–15.00 Droni so med nami, spoznajmo jih pobliže, odprta delavnica upravljanja z droni
Delavnico vodijo: Elektro in računalniška šola Ptuj, mentor in učitelj Franc Vrbančič ter dijaki Anastazija Nograšek, Jaka Antolič, Žan Emeršič in Alex Kavčevič
Xcenter, Nova Gorica

15.00 Sprehod po festivalskih razstaviščih s kuratorko Nino Jeza, javno vodstvo
Mestna galerija Nova Gorica, Galerija Tir, Galerija Agorè



Sobota, 26. 11. 2022

9.30–12.00 Lego robotika za otroke, odprta delavnica za otroke od 6. do 14. leta
Obvezne prijave do 24. novembra na pixxelpoint@kulturnidom-ng.si
Goriška knjižnica Franceta Bevka


Delavnice za organizirane skupine 


15. 11. 2022

9.00 Fantastični biotop
Delavnica za otroke od 8. do 14. leta
Delavnica je namenjena mlajšemu občinstvu, otrokom od 8. leta dalje. Udeleženci bodo pod vodstvom mentorice razglabljali o tem, kaj je tista svetloba, ki ponoči sveti iz krošenj dreves in grmovja, ter kateri rastlinski in živalski svet se prebudi ponoči. Z reciklažo kinder jajčkov, slamic in novoletnih lučk bodo poustvarili svet, ki buri otroško domišljijo.
Vodi: Katja Paternoster
Mestna galerija Nova Gorica



17., 18., 24. in 25. 11. 2022

9.00 in 12.00 Lego robotika za otroke
Delavnica za otroke od 6. do 14. leta
Otroci bodo spoznavali osnove robotike in programiranja s pomočjo vedno priljubljenih lego kock. Pri delu bodo uporabljali računalnike in izobraževalne komplete LEGO WeDo 1.0. Delavnice so namenjene tistim brez predhodnega znanja in tistim, ki so se jih že udeležili ter si nekaj znanja s področja robotike in programiranja že pridobili.
Vodijo: Mali ustvarjalci
Goriška knjižnica Franceta Bevka







Organizator:



Partnerji:


Festival so omogočili:
Projekt je sofinanciran s strani javnega zavoda GO! 2025 - Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica

Sponzorji:

VIR: KDNG