Projekt družbe Petrol ter partnerjev Smart Energy Investment in Maxwell Group je bil prepoznan kot primer dobre prakse javno-zasebnega partnerstva na ravni Globalnih ciljev za trajnostni razvoj (SDG).

Projekt družbe Petrol ter partnerjev Smart Energy Investment in Maxwell Group je bil prepoznan kot primer dobre prakse javno-zasebnega partnerstva na ravni Globalnih ciljev za trajnostni razvoj (SDG). Izbor je organiziral sekretariat UNECE - United Nations Economic Commission for Europe, ki je projekt menjave skoraj 10.000 energetsko neučinkovitih svetil z novimi LED svetili, prepoznal in uvrstil med najboljše. Model javno-zasebnega partnerstva se je tako ponovno izkazal za izjemno funkcionalnega, saj mestu prinaša številne prihranke.

Varovanje okolja in podpora pri prehodu v energetsko učinkovito prihodnost ostajata Petrolova prioriteta. V Petrolu so ponosni, da s skupnimi projekti pomagajo občinam izboljševati energetsko učinkovitost in dosegati prihranke ter da nudijo podporo pri prehodu v nizkoogljično prihodnost. Slednje so prepoznali tudi na izboru sekretariata UNECE - United Nations Economic Commission for Europe, ki je nedavno projekt prenove javne razsvetljave v mestu Zaječar, pod katerim so se podpisale družbe Petrol ter partnerja Smart Energy Investment in Maxwell Group, prepoznal kot primer dobre prakse javno-zasebnega partnerstva na ravni Globalnih ciljev za trajnostni razvoj (SDG).

Več o največjem Petrolovem projektu prenove javne razsvetljave

Družba Petrol je skupaj s partnerji v letu 2021 uspešno zaključila menjavo skoraj 10.000 energetsko neučinkovitih svetil v Zaječarju. Stroški mesta Zaječar se bodo tako v 15 letih zmanjšali za več kot en milijon evrov, ne da bi v projekt vložili lastna finančna sredstva ali se zadolževali. Tako bodo lahko svoja sredstva namenili drugim trajnostnim projektom. Petrol bo s partnerji srbskemu mestu Zaječar pomagal do več kot 75 % prihrankov rabe električne energije. Prihranki energije pa niso edini dosežek projekta, s prenovo javne razsvetljave bodo v Zaječarju zmanjšali izpuste za več kot 3.400 ton CO2 letno.

Energetska učinkovitost je eden izmed ključnih trendov današnjega časa in hkrati ena izmed zahtev evropske ter tudi nacionalne zakonodaje – do leta 2019 je bil namreč podan skrajni rok EU za zamenjavo starih in nevarnih svetil. Projekti prenove javne razsvetljave so odličen primer sodelovanja za skupne okoljske cilje – zmanjšanje ogljičnega odtisa ter svetlobnega onesnaževanja – hkrati pa omogočajo svetlobno ugodje za uporabnike javnih površin ter večjo prometno in splošno varnost. Kar se v mestu Zaječar odraža predvsem na novo osvetljeni stezi za kolesarje in pešce, ki bo na dolžini štirih kilometrov bogatejša za 155 novih LED svetil, kar je izjemna pridobitev. 
 
VIR: Petrol