V današnjem tehnološko usmerjenem svetu je ključnega pomena zagotavljanje dostopa do učinkovitih digitalnih storitev za vse.

V današnjem tehnološko usmerjenem svetu je ključnega pomena zagotavljanje dostopa do učinkovitih digitalnih storitev za vse. Pri tem imajo pomembno vlogo odprtokodni programi, ki predstavljajo cenovno dostopno alternativo zaprtokodnim rešitvam, kot je na primer Microsoft Word. Takšni zaprtokodni programi so namreč, kljub svoji priljubljenosti, precej dragi, nekateri pa celo beležijo podatke o uporabnikovih aktivnostih. Nasprotno pa so odprtokodni programi, kot je na primer LibreOffice Writer, največkrat brezplačni, ob tem pa tudi spodbujajo inovacije ter povečujejo dostopnost digitalnih storitev, saj omogočajo prilagajanje programske kode po lastnih potrebah.Odprtokodna programska oprema in storitve tako ponujajo ne samo cenovno bolj udobno delovno okolje, ampak tudi suverenost, trajnost in lasten nadzor. Med najpogosteje uporabljenimi odprtokodnimi programi so orodje za izdelavo spletnih strani in aplikacij Wordpress, orodje za spletno vizualno in audio komunikacijo Jitsi, program za pripravo večpredstavnostnih predstavitev LibreOffice Impress in številnih drugih.

V ta namen so v sklopu projekta Na-prostem.si: Prosto programje za digitalno vključenost nevladnih organizacij in uporabnikov pripravili primerjalnik – na enem mestu so zbrali odprtokodne programe in njihove zaprtokodne alternative, ki uporabnikom omogočajo izbiro ter uporabo storitev in orodij, ki najbolje ustrezajo njihovim potrebam.Odprtokodni programiKljučne značilnosti odprtokodnih programov so:- Dostopnost: koda programske opreme je javno dostopna, kar pomeni, da lahko kdorkoli pregleduje, spreminja in izboljšuje program.- Brezplačnost: večina odprtokodnih programov je brezplačna za uporabo. Uporabniki jih lahko prenesejo, namestijo in uporabljajo brezplačno.- Skupnost razvijalcev: običajno obstaja skupnost razvijalcev in uporabnikov, ki sodelujejo pri izboljševanju programov, odpravljanju napak in razvijanju novih funkcij.- Svoboda: uporabniki imajo svobodo, da programe prilagajajo svojim potrebam, ne da bi bili omejeni s strogo lastniškimi licencami.- Raznolikost: obstaja veliko odprtokodnih programov za različne namene, vključno s sistemskimi orodji, aplikacijami za urejanje besedil, brskalniki, operacijskimi sistemi itd.Projekt Na-prostem.si si prizadeva za spodbujanje digitalne vključenosti nevladnih organizacij in uporabnikov ter promocijo prostega in odprtokodnega programskega okolja. S tem želi omogočiti boljši dostop do digitalnih rešitev in hkrati zmanjšati stroške uporabe računalniških programov ter operacijskih sistemov.


V preteklem letu so v okviru projekta organizirali usposabljanja za vse, ki so želeli pridobiti dodatno znanje o uporabi najbolj priljubljenih odprtokodnih programov. Pri Beletrini pa si v tem letu prizadevajo za nadaljevanje programa. (Arhiv: Beletrina)Dodatne informacije

VIR: Kreativna baza