napovednik November



NOVEMBERPripravite se na "čudoviti" november! Pred vami je mesečni spored Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.
|
Primož Čučnik, Petra Stare, Andrej Štular: ABEŽEDAsobota, 5. november / 10.00
Sobotna otroška matineja / za IZVENlutkovna predstava / režija: Petra Stare / nastopajo: Petra Stare, Andrej Štular / glasba v živo: Katja Stare / 45' / primerno za 3+Kako videti in slišati črke? Preprosto: vzamemo najdene predmete, ki smo jih našli med zavrženimi in pozabljenimi stvarmi na podstrešju, v garaži in delavnici, med polomljenimi igračami in starimi šolskimi potrebščinami. Pregledamo jih in razvrstimo. Po barvi, obliki, velikosti, po zvoku in gibanju, po besedah in zgodbah. S predmeti se poigramo in z njimi sestavimo črke. Prikličemo še glas in besedo, zvok in glasbo, govor in poezijo. Tako z animacijo predmetov in zvoka ustvarimo nov svet gledališča predmetov. V kolažu, polnem humorja, nenehnih obratov in besednih iger, kjer črke vidimo in slišimo. Od A do Ž.

VSTOPNICE
|
Barbara Zemljič: OLJE ČRNE KUMINEtorek, 8. november / 20.00
abonma gledališki ROMEO in IZVENsreda, 9. november / 20.00
abonma gledališki JULIJA in IZVENčetrtek, 10. november / 20.00
abonma gledališki ANTIGONA in IZVEN
družinska drama / Mestno gledališče Ljubljansko / režija: Barbara Zemljič / igrajo: Jure Henigman, Bernarda Oman, Karin Komljanec, Gaber K. Trseglav, Matej Zemljič k.g.
Družinski odnosi so poleg genov osnovni gradnik človekovega značaja. V zgodbi o teh odnosih srečamo študenta Boruta in njegovo mamo, podjetno in delavno samohranilko Moniko, ki prisega na vsemogočno zdravilno moč črne kumine. Kaj komu pomenijo sreča, smisel in sočutje, je odvisno tudi od tega, kateri generaciji pripadamo, kakšne vzgoje smo bili deležni in v kakšni družbi živimo. Družine so vedno presečišče različnih generacij, zato se v njih krešejo nazori preteklosti, zahteve sedanjosti in pričakovanja prihodnosti. Vse te rane, ki si jih zadamo med sobivanjem, se spremenijo v brazgotine zamer, ki nas za zmeraj zaznamujejo, in niti olje črne kumine, vsesplošno zdravilno, ne olajša naših bolečin.

VSTOPNICE
|
Po slovenski ljudski zgodbi: PETER KLEPECsobota, 19. november / 10.00
Sobotna otroška matineja
ab otroški SOBOTNA MATINEJA in IZVEN
lutkovna predstava / Gledališče Malih Velikih / režija: Jose / igrata: Ana Ruter, Jose / 40' / primerno za 3+
Peter Klepec odide s trebuhom za kruhom delat na kmetijo, kjer postane tarča močnejših in hudobnih vrstnikov, ki ga izkoriščajo. Peter se jim upre, čeprav je šibkejši. Gotovo bi jih skupil, a na njegovo srečo ga brani njegov prijatelj oven, ki se ga vsi bojijo. Vse skupaj postane še bolj napeto, ko se med Petrom in najbolj razboritim dečkom na kmetiji vname boj za srce gospodarjeve hčere. Predstava se ukvarja s temo izživljanja močnejšega nad šibkejšim, kar je žal prisotno tudi danes, tudi med otroki. Na koncu je seveda dobrota nagrajena in škodoželjnost kaznovana. Predstava pa govori tudi o čudežni moči ljubezni. Govori o srcu, ki je svobodno, da izbere tistega, ki ga ljubi, čeprav ga svet zaničuje.

VSTOPNICE
|
Jure Karas: ČUDOVITAsreda, 23. november / 20.00
ab. glasbeno-scenski PRVI in IZVENčetrtek, 24. november / 20.00
ab. glasbeno-scenski DRUGI in IZVEN
glasbena komedija / Slovensko stalno gledališče Trst, SITI teater / režija: Tijana Zinajić / igrajo: Vesna Pernarčič, Primož Forte, Franko Korošec, Tina Gunzek, Urška Bradaškja, glasbenik: Joži Šalej (klavir)
»Čudovita« je zgodba o nenavadni in unikatni lepoti vsakega človeka, ne glede na družbene standarde in na pričakovanja drugih. Glavna junakinja je samska ženska, ki je čudaška po naravi in jo je življenje postavilo pred težko preizkušnjo. Člani njene družine naj bi imeli »tam zunaj« bolj »normalno« življenje: službo, družino. Dejansko pa ni človeka brez vidnih ali prikritih šibkosti, nevroz, ki so vezane tudi na način življenja v današnjem svetu, kjer si v hipu lahko zmagovalec ali poraženec in kjer je potrebno ohranjati globalno prepoznavne standarde tako v poklicnem kot tudi v zasebnem življenju. Samota je po besedah avtorja predstave eden od simptomov sveta, ki prihaja, saj je napisal »Naš čas nas toliko spodbuja, da je »treba najti svojo pot« in »realizirati svoje življenje kot si sam želiš«, da se zdi, da na poti k samo-izpolnitvi vsak hodi po lastni prazni cesti. Kot da gresta individualizem in samota nekako z roko v roki.« Meja med zmagovalci in poraženci postane tako zelo labilna.

VSTOPNICE
|
MM, MOZART?! MMMM ... MOZARTsreda, 30. november / 20.00
abonma koncertni MODRI in IZVEN
koncert klasične glasbe / program: Beethoven, Hummel, Part, Killmayer, Widmann, Say / izvajalci : William Hagen (violina), Georgy Kovalev (viola), Ivan Karizna (violončelo), Per Rundberg (klavir), Mate Bekavac (klarinet)Marsikaj je bilo že rečeno in napisano o blagodejnosti Mozartove glasbe, od znanstvenikov, nevrologov, ezoterikov in vzrediteljev japonske Kobe govedine. Pravijo, da posušanje Mozartove glasbe lahko uri in izboljšuje možganske funkcije, pospešuje rehabilitacijo in pomaga pri otroških razvojnih motnjah. Termin "Mozartov efekt" je postal kar stalnica pri številnih glasbenih terapijah.Na drugem abonmajskem koncertu se bomo srečali z Mozartovimi manj znanimi sodobniki, ki pa so v nekaterih svojih skladbah uporabili njegove teme in jih variirali ter oblikovali v samostojne skladbe. Si lahko predstavljate, da slišite melodijo, ki vas spomni na nekaj, kar poznate, ali pa vam vsaj ni tuje, na nekaj dobro znanega? "Hm, hm, kaj je že to?", kmalu za tem pa dilemo razreši še kanček nesigurno vprašanje "Mm, Mozart?".V 18. stoletju ni bilo nič kaj nenavadno, da so skladatelji prirejali arije iz svojih oper za razne komorne sestave in tako v odsotnostih PR mašinerij in današnje multimedije skrbeli tudi za svojo promocijo, širšo prepoznavnost in tudi popularizacijo. Včasih pa so za to poskrbeli tudi bolj ali manj znani sodobniki ter učenci … Prav tako pa boste slišali tudi nekaj glasbenih miniatur iz današnjega časa, ki se sicer bolj zastrto oziroma prefiltrirano v bolj sodobnih glasbenih govoricah, zrcalijo v Mozartovi glasbi.

VSTOPNICE
|
napovedujemo silvestrsko predstavoNik Škrlec: ZDRAVA PAMETsobota, 31. december / 18.00
monokomedija / zasnova in besedilo: Nik Škrlec / igra: Nik Škrlec
Zdrava pamet je nora turneja Nika Škrleca o možganih, naših mislih in vseh vragolijah, ki nam jih uganjajo.

VSTOPNICE
Kulturni dom Franca Bernika Domžale

VIR: KD Franca Bernika Domžale