V Mariboru se bo z otvoritveno slovesnostjo v nedeljo, 23. julija, začel Olimpijski festival evropske mladine (OFEM).

V Mariboru se bo z otvoritveno slovesnostjo v nedeljo, 23. julija, začel Olimpijski festival evropske mladine (OFEM). Na 13 prizoriščih v mestu in okolici bo do 29. julija na sporedu 122 disciplin v 11 panogah, na katerih se bodo najboljši mladi športniki iz 48 držav evropskega kontinenta potegovali za 688 odličij. Slovenska turistična organizacija (STO) na dogodku nastopa v partnerski vlogi in bo v luči pozornosti, ki bo v tem času usmerjena v Slovenijo in zlasti v Maribor, izpostavljala odlično slovensko turistično ponudbo ter znamko I feel Slovenia.

Športni turizem velja za enega od pomembnejših in najhitreje rastočih sektorjev svetovne potovalne industrije. Mednarodni športni dogodki, ki jih gosti Slovenija, in izjemni uspehi slovenskih športnikov pomembno prispevajo k prepoznavnosti in ugledu naše države kot turistične destinacije.

STO že več let s sodeluje pri velikih mednarodnih športnih dogodkih in s slovenskimi športniki umešča Slovenijo kot izredno destinacijo za aktivna doživetja ter kot destinacijo za izvedbo najzahtevnejših športnih dogodkov ter priprav vrhunskih športnikov. V partnerski vlogi je pristopila tudi k OFEM.

Direktorica STO, mag. Maja Pak, je dejala: »Olimpijski festival evropske mladine v Mariboru je ena najodmevnejših mednarodnih športnih prireditev, ki jih letos gosti Slovenija. STO na tovrstnih dogodkih aktivno sodeluje ter ponosno izpostavlja naravno in kulturno dediščino naše države, športno infrastrukturo in znanje ter znamko I feel Slovenia. Lani smo sodelovali pri okoli 60 mednarodnih športnih dogodkih, letos pa računamo na še višje število. Veselimo se, da bodo mladi športniki, člani njihovih ekip, športni funkcionarji in seveda navijači v prihodnjih dneh intenzivno spoznavali Maribor in Slovenijo, ter verjamemo, da bodo začutili veliko slovensko športno srce. Vsem tekmovalcem želimo veliko uspehov.«

STO bo v sklopu OFEM izvajala številne promocijske in komunikacijske aktivnosti. Poseben poudarek bo namenjen nacionalni znamki I feel Slovenia, ki je vključena v uradni logotip dogodka in bo vidna na vseh tekmovališčih ter prizoriščih spremljajočih dogodkov festivala. Znamka I feel Slovenia bo prisotna tudi na ozadjih za snemanje medijskih izjav, v VIP-kotičkih in v medijskem središču.

Slovenija bo splošni javnosti v sklopu festivala predstavljena zlasti kot privlačna destinacija za aktivna doživetja na prostem. V vseh spletnih prenosih in na ekranih na tekmovališčih se bo vrtel video, ki bo odkrival lepote naše države, obiskovalcem pa bodo vse informacije na voljo na informacijski točki.

STO je v sklopu OFEM že objavila posebno pristajalno spletno stran, na kateri predstavlja informacije o festivalu in Sloveniji, deli zelene napotke ter med drugim predlaga, kaj je v okolici Maribora in širše v regiji ter državi še mogoče početi. Festival in ponudbo Maribora STO aktivno predstavlja tudi na spletnih družbenih omrežjih, prav tako je v sklopu študijske ture Moja Slovenija po prizoriščih OFEM ter po Mariboru in okolici popeljala slovenske novinarje.

Poudariti velja, da bodo v času OFEM v Mariboru tudi mnogi najvidnejši predstavniki mednarodnih športnih organizacij. STO bo strokovni in poslovni javnosti Slovenijo predstavljala kot destinacijo z izjemnimi naravnimi in klimatskimi danostmi, kakovostno infrastrukturo in vrhunskim strokovnim znanjem za izvedbo najzahtevnejših športnih dogodkov, priprav ter za rehabilitacijo športnikov.

Organizatorji pričakujejo, da bodo udeleženci festivala ustvarili okoli 30.000 prenočitev. S polno zasedenostjo nastanitvenih kapacitet v mestu in okolici bo dogodek tako po navedbah Zavoda za turizem Maribor predstavljal vrhunec poletne sezone v destinaciji Maribor. 

Na OFEM več kot 3500 udeležencev

OFEM je z več kot 30-letno tradicijo največji večpanožni športni dogodek za mlade športnike in športnice med 14. in 18. letom. Festival poteka pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev in športnikom predstavlja prvo srečanje z olimpizmom ter nabiranje neprecenljivih izkušenj za nadaljnja tekmovanja na poti do olimpijskih iger.

Na OFEM v Mariboru pričakujejo več kot 3500 mladih športnikov in članov njihovih ekip, ki jih bodo spremljali številni navijači. Ker gre za mlade, bo dogodek zagotovo močno odmeval na družbenih omrežjih. Na voljo bodo tudi spletni prenosi dogajanja, ki bodo predvidoma pritegnili milijon gledalcev. Dogajanje bo spremljalo okoli 200 predstavnikov medijev.

Na letošnjem festivalu bo na sporedu 11 športnih panog, od tega bodo tri panoge prvič predstavljene na OFEM: to so gorsko kolesarstvo, košarka »3 na 3« in rolkanje.

Slovenija bo imela na OFEM predstavnike v vseh panogah in bo tako štela največ članov do sedaj.

OFEM ima tudi trajnostno noto. Cilj organizatorjev je aktivno zmanjševanje škodljivih učinkov festivala na okolje. S tem namenom so sprejeli 25 trajnostnih ciljev za izvedbo trajnostne prireditve, ki sledijo uveljavljenim trajnostnim smernicam.

Sedemdnevni športni festival bo ponujal bogat tekmovalni in spremljevalni program, vstop na vseh 14 športnih prizorišč in večino spremljajočih dogodkov pa je brezplačen, zato vas vabimo, da se pridružite navijaški vročici in podprete mlade športnike.

VIR: STO