Domače hidroelektrarne so v prvem trimesečju v prenosno omrežje oddale že milijardo 199,4 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo kar za dobrih 44 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Datum objave:
24. april 2024

Avtor:
Brane Janjič
Domače hidroelektrarne so v prvem trimesečju v prenosno omrežje oddale že milijardo 199,4 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo kar za dobrih 44 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Po izjemnem hidrološkem letu 2023, se ugodne razmere za proizvodnjo v hidroelektrarnah nadaljujejo tudi na začetku tega leta, saj so hidroelektrarne na Dravi, Savi in Soči v prvih treh letošnjih mesecih v omrežje oddale že milijardo 199,4 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 44,3 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju in tudi za 55 odstotkov nad prvotnimi bilančnimi napovedmi. Tudi tokrat so največ električne energije proizvedli v elektrarnah na Dravi, in sicer so k skupnemu trimesečnem izkupičku prispevali dobro polovico ali natančneje 668,7 milijona kilovatnih ur električne energije, elektrarne na zgornji in spodnji Savi so v tem obdobju skupaj oddale 311,1 milijona kilovatnih ur, medtem ko so soške elektrarne prispevale 219,5 milijona kilovatnih ur. Dobro so delali tudi v termoelektrarni Šoštanj, ki je k domači proizvodnji prispevala 835,2 milijona kilovatnih ur električne energije  ali za 38 odstotkov več kot lani, ter v Nuklearni elektrarni Krško, ki je lanske primerjalne rezultate presegla za 1,1 odstotka in v prenosno omrežje oddala milijardo 523 milijonov kilovatnih ur električne energije. Iz vseh domačih elektrarn je bilo tako v prvih treh mesecih v prenosno omrežje oddano 3 milijarde 615,7 milijona kilovatnih ur električne energije ali za 19,6 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju in tudi za dobrih 15 odstotkov več od prvotnih bilančnih napovedi. 

V prvem trimesečju je bilo živahno tudi dogajanje na mejah, saj smo v sosednje elektroenergetske sisteme od začetka leta do konca marca oddali 2 milijardi 943,1 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 18,9 odstotka več kot lani. Iz tujine pa smo v omenjenem obdobju prejeli 2 milijardi 486 milijonov kilovatnih ur ali za 8,6 odstotka manj kot v tem času lani.

VIR: Naš Stik