Na dvainšestdesetih lokacijah po državi sta Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Ministrstvo za digitalno preobrazbo danes odprla Digi info točke.

Maribor, 13. oktobra – Na dvainšestdesetih lokacijah po državi sta Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Ministrstvo za digitalno preobrazbo danes odprla Digi info točke. S tem sta izobraževanju in usposabljanju ter širjenju vedenja o neštetih koristih uporabe digitalnih tehnologij dala nov pospešek tudi v prizadevanjih za povečevanje digitalne vključenosti in pomoči digitalno manj pismenim prebivalcem Slovenije. 

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je z predsednikom Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Markom Gorjakom udeležila odprtja Digi info točke v Mariboru. Ta je v stavbi sedeža območne zbornice na Titovi cesti, ob vpadnici v center mesta s svojim parkiriščem in urejenim dostopom za invalide. »Po uspehu projekta Mobilni heroji upravičeno pričakujemo, da bodo tudi Digi info točke pomembno prispevale k povečanju zanimanja in dvigu kompetenc za uporabo digitalnih javnih storitev ter številnih koristi, ki jih te prinašajo v naš vsakdan,« je med drugim dejala ministrica Stojmenova Duh.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je certificiral svetovalce na Digi info točkah, ki bodo vsakemu obiskovalcu na razumljiv način svetovali in praktično pomagali pri:

  • uporabi elektronske osebne izkaznice in mobilne aplikacije,
  • prijavi v elektronske storitve in pri elektronskem podpisovanju,
  • dostopu do informacij o delu državne uprave na portalu gov.si,
  • dostopu do elektronskih storitev na portalu eUprava,
  • registraciji in prijavi v portal SPOT,
  • uporabi storitev eZdravja na portalu zVEM,
  • dostopu do e-storitev ZPIZ,
  • uporabi državnega davčnega portala eDavki,
  • dostopu do elektronske zemljiške knjige,
  • uporabi elektronskih vinjet na portalu DARS,
  • storitvah z zvezi s študijem in štipendijami,
  • storitvah Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na portalu Volos,
  • osnovah kibernetske varnosti …

Glede na obisk na Digi info točkah bomo sproti dodajali še nove digitalne javne storitve. Večina Digi info točk je v prostorih območnih obrtno-podjetniških zbornic, ki so praviloma na frekventnem območju z veliko pretočnostjo ljudi in zagotovljenimi parkirišči ter hitrim internetom. Digi info točke so opremljene z e-gradivi in drugimi informativnimi materiali. Odprte bodo vsaj pet dni v tednu ob različnem času (vsaj tri dni dopoldan in dva dni popoldan). Na območjih, kjer živita italijanska oziroma madžarska narodna skupnost, bodo svetovanja tudi v jezikih narodnih skupnosti.

Naslednjih 160 Digi info točk bomo odprli 13. novembra. Do konca prihodnjega leta (do 30. novembra 2024) bo tako po vsej državi delovalo 222 Digi info točk (v vsaki občini po ena, več pa jih bo v mestnih občinah - v Celju, Kranju in Kopru dve, v Mariboru štiri in v Ljubljani pet).

Ob današnjem odprtju Digi info točk je predsednik OZS Blaž Cvar izrazil zadovoljstvo, da je obrtno-podjetniški zbornični sistem dobil priložnost, da lahko s svojo razvejano mrežo območnih zbornic in sodelavcev izvaja projekt in pomaga ministrstvu v prizadevanju za dvig digitalnih kompetenc državljanov. »Natanko po enem mesecu od podpisa pogodbe danes odpiramo Digi info točke na 62 lokacijah, večinoma so to območne obrtno-podjetniške zbornice, čez mesec dni pa bodo zaživele še preostale. Že sedaj pa lahko zagotovim, da so naši svetovalci ustrezno usposobljeni, in prepričan sem, da bodo izpolnili pričakovanja ministrstva,« je še dodal Cvar. 


VIR: OZS