Arhivsko gradivo gospostva Fala s širšega območja Ruš, Lovrenca na Pohorju in Selnice ob Dravi

Arhivsko gradivo gospostva Fala s širšega območja Ruš, Lovrenca na Pohorju in Selnice ob Dravi

Na razstavi originalnega arhivskega gradiva, ki je nastalo med letoma 1460 in 1943, so na ogled rokopisne knjige, slikoviti gradbeni načrti, albumi s fotografijami, razglednice, negativi na steklu in različni drugi dokumenti. Obiskovalcem se po sklopih razgrinja bogata zgodovina gospostva Fala in zaposlenih na njem, samega dvorca Fala, kjer je gospostvo imelo sedež, plemiške družine Zabeo, ki je bila dolga leta njegova lastnica, okoliških kmetov, gospodarstva in gospodarskih obratov, ki so se tod razvijali, rečnega in kopenskega transporta ter cerkvenih zadev.

Na razstavi je tudi fotografski kotiček, kjer se obiskovalci lahko fotografirajo tako, da izgleda, kot da stojijo skupaj z drvarji iz 19. stoletja pred kupom hlodov na Pohorju. Na zemljevid gospostva, ki obsega predvsem ruško in lovrenško Pohorje, lahko poskusijo pravilno razvrstiti več kot 100 let stare razglednice s podobami teh krajev. Na zaslonu na dotik lahko preberejo podrobnejše informacije o zgodovini gospostva in si s sodobnimi 3D očali ogledajo, kakšen je bil videti dvorec Fala pred 120 leti.

Ob razstavi je izšla tudi istoimenska monografija, ki na 100 straneh podrobno opisuje dokumente z razstave, dopolnjene s 85 fotografijami in prevodi devetih posebej zanimivih arhivskih dokumentov, med njimi natančen popis notranjosti dvorca Fala in opis steklarne na Smolniku. 

Razstava je na ogled v razstavišču Pokrajinskega arhiva Maribor na Glavnem trgu 7 v Mariboru od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro. Organizirane skupine se lahko po predhodni najavi z avtorico dogovorijo za voden ogled. Ogled je brezplačen.

VIR: Občina Lovrenc na Pohorju