Nova sezona danske serije Borgen od 9. septembra na TV SLO 1

Nova sezona danske serije Borgen od 9. septembra na TV SLO 1

Ob sobotah zvečer se na TV SLO 1 vrača Oblast in z njo 53-letna Birgitte Nyborg, nekdanja prva danska premierka. Zdaj je zunanja ministrica, ki se znajde v spirali dramatičnega političnega dogajanja. Uvertura že v Televizorki ob 21.40.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
30. avgust 2023 ob 8.57
Ljubljana - RTV SLO

Oblast: moč in slava - še nikoli tako aktualna! Na TV SLO 1 bomo spremljali politične intrige ob sobotah zvečer, prvič 9. septembra takoj po Televizorki. Foto: iz serije Borgen



Oblast še nikoli ni bila bolj aktualna: podnebne spremembe, okoljska politika, merjenje moči med Kitajsko in Ameriko, preigravanje scenarijev v Evropski uniji, nepredvidljivost ruske vlade in posledice kolonializma v sodobnem svetu.


Birgitte Nyborg je zunanja ministrica, razpeta med obljube in željo po tem, da obdrži svoje mesto. Foto: iz serije Borgen



Na Grenlandiji odkrijejo nafto. Večinsko inuitsko prebivalstvo si želi z dobički črpanja črnega zlata financirati neodvisnost od Danske. Vendar je stranka, ki jo je ustanovila in jo vodi zunanja ministrica Nyborg, volitve osvojila z obljubami po spoštovanju podnebnega dogovora, podjetje, ki bi nafto črpalo, pa je celo v lasti enega od Putinovih oligarhov. In to sredi ukrajinskega konflikta in evropskih sankcij.

Na mestu predsednice vlade je 41-letna Signe Kragh. Med njo in Nyborgovo je precej napetosti, ki se po odkritju nafte stopnjujejo. Nyborgova, ki se je vedno zavzemala za okolje in noče razočarati volivcev, takoj podvomi o smiselnosti investiranja v pridobivanje nafte, saj se je država zavezala, da bo do leta 2050 brez fosilnih goriv. Kdo bo imel glavno besedo pri odločanju, bodo upoštevane želje domačinov in kakšna je lastniška struktura podjetja, ki bo izvajalo vrtanje in črpanje nafte?


Včasih vodja kampanje za Nyborg, zdaj prva dama TV1 Katrine Fønsmark. Foto: iz serije Borgen



Pomembno vlogo imajo tudi mediji, predvsem TV1, kjer mesto vodje informativnih oddaj zasede novinarka Katrine Fønsmark, ki je bila v preteklosti nekaj časa vodja kampanje politične stranke prav aktualne zunanje ministrice. Interesi so različni, zakulisne igrice v polnem teku, pohlep pa tudi tokrat glavno gonilo.


Oblast: moč in slava: podnebne spremembe, okoljska politika, merjenje moči med Kitajsko in Ameriko, preigravanje scenarijev v Evropski uniji, nepredvidljivost ruske vlade in posledice kolonializma v sodobnem svetu. Kako bo temu kos Birgitte Nyborg? Foto: iz serije Borgen



Oblast ima tako resnično vse: nepredstavljive količine denarja, boj za moč in prevlado, javnosti prikrite politične dogovore, intrige in spletke, krizo novinarstva kot sedme veje oblasti, novo realnost, ki jo krojijo družbena omrežja, in lažne novice, mračno prihodnost, vojno pred domačim pragom in dileme kolonialistične preteklosti. Serija, ki je nastala v koprodukciji z Netflixom, je prava doza protistrupa fikcije za kruto realnost.


Sidse Babett Knudsen je v svoji vlogi Birgitte Nyborg izvrstna! Foto: iz serije Borgen


Aktualnost fikcije gre pripisati genialnosti ustvarjalca. Adam Price je podobno kot v preteklih sezonah skorajda jasnovidno predvidel in prehitel dogodke. Oblast z naslovom Moč in slava pokaže, da gre pravzaprav za najmočnejše motive, ki ženejo osrednji lik. Vprašanje sezone pa, zakaj si ta želi obdržati položaj, če ga uporablja za uresničevanje načrtov, v katere pravzaprav ne verjame.

Domače nam bo zvenela tudi dilema, ali naj politiki stojijo za svojimi ideali, ali naj jih skupaj z osebnimi načeli žrtvujejo na oltarju gospodarske stabilnosti in političnega preživetja.


Birgitte Nyborg pod nenehnim nadzorom. Foto: iz serije Borgen



V nasprotju s serijami, ki z novimi sezonami nagovarjajo isto občinstvo, ne ponudijo pa nič novega, je Oblast tematsko obsežnejša, scenaristično dovršena in vizualno privlačnejša od prejšnjih. Nedotaknjena bela prostranstva Grenlandije, danskega zamenja globalni politični oder, spremljamo zakulisne spletke velikih sil, krizne sestanke v političnih sobanah, ljubezensko – sovražni odnos med politiki in mediji ter osebne krize osrednjih likov.

V devetih letih, kolikor je minilo do nove Oblasti, se je svet temeljito spremenil; zgodil se je Brexit, Trump, gibanji Black Lives Matter in #MeToo, svet je preplavila pandemija kovida in ga pretresla ruska invazija na Ukrajino. In če je prve tri sezone Oblasti preveval optimizem in so spominjale na Zahodno krilo, je tokrat drugače. Prihodnost je pripadala ženskam (kar je, mimogrede, tudi naslov prve epizode), sedaj lahko pozabimo na sestrsko solidarnost med predsednico vlade in zunanjo ministrico.


Serijo Oblast: moč in slava zaznamuje brezkompromisno politično delovanje. Foto: iz serije Borgen



Serijo zaznamuje brezkompromisno, skoraj makiavelistično politično delovanje, temačna grožnja spreminjajočega se podnebja, pesimizem in cinizem osrednje junakinje, ki se za povrh spopada še z izzivi menopavze in kaotičnega zasebnega življenja. Vrhunsko Sidse Babett Knudsen, ki niti za trenutek ne izstopi iz vloge, si lahko le želimo ponovno srečati v peti sezoni.