Ne veš, kaj bi počel? Iščeš nekaj zabavnega, poučnega in informativnega? Pojdi na spletno klopco za punce in fante - aplikacijo RTV Čist hudo.

Vsebine, ki jih pripravlja RTV Slovenija na radiu, televiziji in spletu, za mlade od 9. do 15. leta, so od zdaj dostopne prek mobilnega telefona ali računalnika.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
9. marec 2022 ob 14:34
Ljubljana - RTV Slovenija
Aplikacija je na voljo na spletnem naslovu cist-hudo.rtvslo.si

Aplikacija RTV Čist hudo je plod premišljenega skupinskega dela vseh RTV-uredništev, ki že vrsto let pripravljajo kakovostne vsebine za mlade, te pa so v aplikaciji premišljeno in skrbno izbrane. Aplikacija je dobila ime po analogiji s televizijsko oddajo Živ žav, ki je že 40 let prepoznavna blagovna znamka TV SLO in je bila uporabljena pri poimenovanju aplikacije za najmlajše (RTV Živ Žav). Iskali so prepoznavno radijsko oddajo in jo našli v radijski oddaji Hudo!, ki je mladim poslušalcem ob sobotah dopoldne na voljo že več kot 15 let, ter izpeljali ime aplikacije v RTV Čist hudo. Verjamejo namreč, da so te vsebine zanje res čist hude!


Oblikovanje: MMC RTV SLO


Na aplikaciji RTV Čist hudo je več rubrik, kot so Čist hudi posnetki, kjer si je mogoče ogledati kratke prispevke o zelo različnih temah, poezijo, številne nasvete, kako se nečesa lotimo, in druge vsebine. V rubriki Oči na peclje so na voljo televizijske oddaje Male sive celice, Infodrom, Krompir, Firbcologi in druge. V rubriki Napni ušesa pa so za mlade na voljo radijske oddaje, kot so Hudo, Kulturomat, Mala malca, Radiovedni, RIM – Radijska igra za mlade. Treba pa je tudi kaj prebrati in v rubriki Hudo za prebrati tako beremo o poklicih, naravi, športu, razlage in druge zanimive vsebine. Na voljo so tudi filmi, serije in dokumentarci za mlade in izbrane starejše oddaje.

Zaradi spremenjenih navad in velike priljubljenosti ter uporabe mobilnih naprav med mladimi so se na RTV Slovenija odločili razviti tudi aplikacijo RTV Čisto hudo. V aplikaciji, ki so jo razvili v Multimedijskem centru RTV Slovenija, so na voljo vsebine za mlade med 9. in 15. letom. Prva aplikacija z vsebinami za otroke od 3. do 8. leta RTV Živ žav je na voljo od decembra 2021. RTV Slovenija tako zaokrožuje posodobitev dostopanja do vsebin za najmlajše generacije. Posodabljanje oddaj in programskih vsebin znotraj oddaj pa je stalnica v okviru vsakoletne priprave programskega načrta za otroke in mlade, k čemur uredništva radia, televizije in spleta še posebej skrbno pristopajo.


Foto: Adrian Pregelj, RTV SLO


Nejc Jemec, odgovorni urednik Vala 202, je ob začetku delovanja aplikacije RTV Čist hudo povedal: "Bliže najstnikom so vsekakor videovsebine. Opažamo pa, da jih navdušuje predvsem atraktivna, resnično njim namenjena in tudi tako predstavljena vsebina, torej ne nujno video. Prek pametnih telefonov in še vedno tudi radijskih sprejemnikov, ki ji poslušajo na primer v družbi staršev med vožnjo, zato radi prisluhnejo tudi ponudbi zvoka. Naša naloga pa je, da takšne vsebine pripravimo in z njimi mlade dosežemo. Prav zato obstoječo ponudbo avdiovsebin nadgrajujemo z novimi formati, pri snovanju in oblikovanju pa nam pomagajo mladi, ki imajo pristen stik s ciljno publiko."


Martina Peštaj Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić


Mag. Martina Peštaj, urednica Uredništva otroških in mladinskih oddaj, razloži strokovno utemeljenost koncepta aplikacije RTV Čist hudo: "RTV Slovenija ima predane ustvarjalce, ki premišljeno in odgovorno ustvarjajo oddaje in prispevke za starejše otroke in mladostnike. Ta zelo posebna, radovedna, kritična, pa tudi duhovita in iznajdljiva ciljna publika je zelo težko ulovljiva. Med njene prostočasne aktivnosti že dolgo več ne spada sedenje pred televizijo. In kje je najlažje najti naše mlade gledalce, digitalne domorodce, če ne na njihovem stalnem naslovu, digitalni napravi? Prav zato, ker vemo, kje so naši gledalci, kaj jih pritegne in kako spremljajo vsebine, smo jim stopili naproti in jim pripravili spletno aplikacijo, digitalno klopco, kjer bodo hitro in učinkovito našli naše vsebine, ki jih poznajo, pa tudi tiste, ki jih še ne in bodo mimogrede razširile njihovo medijsko obzorje."

Prednosti aplikacije RTV Čist hudo so številne:

  • objavljene vsebine so preverjene za starostno skupino otrok, ki so jim namenjene;
  • na enem mestu lahko otroci in mladostniki dostopajo do vsebin različnih medijev: radia, televizije in spleta;
  • v aplikaciji ne morejo dostopati do vsebin, ki niso primerne za njihovo starost;
  • je brez oglasnih sporočil;
  • ima za ciljno skupino privlačno vizualno podobo;
  • je preprosta za uporabo in prijazna do uporabnika;
  • otrokom in mladim prinaša informacije, znanje in zabavo;
  • je primerna za učenje na daljavo;
  • primerna je za mobilne telefone in računalnike.
Aplikacijo je mogoče na mobilno napravo ali tablico namestiti prek spletne strani cist-hudo.rtvslo.si. Aplikacije RTV Slovenija so brezplačne.


Oblikovanje: MMC RTV SLO