Predlagatelji projektov se lahko do 9. aprila 2024 do 17. ure prijavijo prek portala EU za financiranje in razpise.

Datum objave:
24. november 2023

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Freepik
Predlagatelji projektov se lahko do 9. aprila 2024 do 17. ure prijavijo prek portala EU za financiranje in razpise.

Evropska komisija je objavila razpis za zbiranje predlogov v okviru sklada za inovacije za leto 2023 z rekordnim proračunom v višini štirih milijard evrov, da bi podprla uvajanje inovativnih tehnologij za razogljičenje. Razpis se financira s prihodki iz sistema EU za trgovanje z emisijami (EU ETS), pri čemer je poudarjen pomen oblikovanja cen ogljika za zeleni prehod. Evropska komisija je v primerjavi s prejšnjim razpisom povečala skupna razpoložljiva sredstva in podvojila proračunska sredstva, namenjena projektom proizvodnje čiste tehnologije. Za okrepitev zmogljivosti industrijske proizvodnje, vodilnega položaja na področju tehnologije in odpornosti dobavne verige v Evropi je tako na voljo 1,4 milijarde evrov.

Predlagatelji projektov lahko zaprosijo za nepovratna sredstva v okviru petih tem z različnimi zahtevami glede proračunskih odhodkov in naložb v osnovna sredstva (CAPEX). V okviru teme Splošno razogljičenje (velik obseg) je 1,7 milijarde evrov na voljo za projekte s CAPEX nad 100 milijoni evrov. V okviru teme splošnega razogljičenja (srednji obseg) je 500 milijonov evrov na voljo za projekte s CAPEX med 20 in 100 milijoni evrov. V okviru teme splošnega razogljičenja (majhen obseg) je 200 milijonov evrov na voljo za projekte s CAPEX med 2,5 in 20 milijoni evrov. Za proizvodnjo čistih tehnologij (proizvodnja sestavnih delov za energijo iz OVE, shranjevanje energije, toplotne črpalke, proizvodnja ogljika) je na voljo 1,4 milijarde evrov za projekte s CAPEX nad 2,5 milijona evrov. Za pilotne projekte s CAPEX nad 2,5 milijona evrov, namenjene temeljitemu razogljičenju, pa je na voljo 200 milijonov evrov. 

Projekti bodo ocenjeni na podlagi njihovega potenciala za zmanjšanje emisij, stopnje inovativnosti, zrelosti, ponovljivosti in stroškovne učinkovitosti. Sklad za inovacije lahko krije do 60 odstotkov ustreznih stroškov projekta. Prijavijo se lahko projekti, ki se izvajajo v EGP, po nedavni reviziji direktive o EU ETS pa so razpisi sklada za inovacije zdaj odprti tudi za pomorski sektor, sektor cestnega prometa in stavbni sektor, poleg tehnologij v energetsko intenzivnih panogah (vključno z letalstvom), energije iz OVE ali shranjevanja energije. Obetavni projekti, ki niso dovolj zreli za nepovratna sredstva ali niso izbrani za financiranje zaradi proračunskih omejitev, so lahko upravičeni do pomoči Evropske investicijske banke pri razvoju projektov.

Predlagatelji projektov se lahko do 9. aprila 2024 do 17. ure prijavijo prek portala EU za financiranje in razpise. Prijavitelji bodo o rezultatih ocenjevanja projektov obveščeni v zadnjem četrtletju leta 2024. Uspešni prijavitelji pa bodo sporazume o dodelitvi nepovratnih sredstev podpisali v prvem četrtletju leta 2025.

Cilj sklada za inovacije je z ocenjenimi prihodki iz sistema EU za trgovanje z emisijami v višini 40 milijard evrov med letoma 2020 in 2030 ustvariti finančne spodbude za podjetja in javne organe, da bi vlagali v najsodobnejše nizkoogljične tehnologije in podprli prehod Evrope v podnebno nevtralnost. Sklad je v okviru prejšnjih razpisov za zbiranje predlogov že dodelil približno 6,5 milijarde evrov za več kot sto inovativnih projektov.

VIR: Naš Stik