To je sicer naslov knjige avtorja Daniela Chidiaca, a prav tako velja za našo tokratno sogovornico, Matejo Greifoner. Naziv njenega delovnega mesta: Clip Forenzika / International manager v podjetju Press Clipping d.o.o. Zanimivo, kajne? Eno od delovnih mest, ki jih še pred 20imi leti ni bilo.

To je sicer naslov knjige avtorja Daniela Chidiaca, a prav tako velja za našo tokratno sogovornico, Matejo Greifoner. Naziv njenega delovnega mesta: Clip Forenzika / International manager v podjetju Press Clipping d.o.o. Zanimivo, kajne? Eno od delovnih mest, ki jih še pred 20imi leti ni bilo. In kot pravi Mateja, ji je prav možnost ravoja in spremljanja novih digitalnih tehnologij v tem podjetju izziv. Ima jih sicer kaj nekaj: ob odgovornem delovnem mestu še aktivnosti v družinskem podjetju in – osebno – še razširjeno družino s tremi najstniki. Moderna Ženska v vseh pogledih.

Kombinacija čustvene in razumske inteligence

Mateja s sinom Aleksom in hčero Mio


Poslovno sliko o Mateji sodelavke in sodelavci prikažejo kot odločno, inteligentno in srčno – s kombinacijo visokega EQ in IQ. Zakaj so izbrali te tri pridevnike? »Odločna, mislim, da opisuje mojo izredno močno voljo in zavezanost ciljem, ko si nekaj zadam in vidim smisel, to tudi izpeljem,« pravi Mateja. »Inteligentna zato, ker to opisuje predvsem mojo intelektualno ostrino in sposobnost razmišljanja,« pravi, da so ji to povedali drugi, »in ne vem, če bi to izbrala (smeh)« ter »srčna: to pa opisuje mojo empatijo, sočutje ter predanost drugim,« še doda Mateja.

Drugo, osebno sliko o Mateji predstavijo otroci. »Sama bi rekla, da sem ljubeča, predana in podporna. Sem si vseeno upala vprašati tudi otroka, kaj si mislita o svoji mami. Se pozna: kratko in jedrnato od fanta in malo daljše od punce,« dodaja v smehu. Sin Aleks pravi, da je mami zelo prijazna, hči Mia pa: »Mateja je moja zlata mami. Vedno si nasmejana, radodarna, samostojna – zelo se trudiš za naju in nama pomagaš, ko potrebujeva pomoč. Si najboljša mami in te imam zelo rada.« Mateja se je odzvala nekoliko presenečena: »No, tega nisem pričakovala, mislila sem, da bosta enoglasna – stroga!!!« Očitno tudi otroci znajo ceniti postavljanje (pravih) meja in predvsem podporo, ki in ko jo potrebujejo.

Moč in sodelovanje sta vrednoti, ki ju v Sloveniji potrebujemo

Mateja in njena ljubezen


»Slovenci se moramo naučiti enotnosti in sodelovanja. Sicer imamo kar nekaj močnih vrednost, teh dveh pa nam vsekakor primanjkuje. Veliko je različnih političnih razdorov in pomanjkanje zaupanja med ljudmi. Menim, da je za dosego moči na vseh ravneh pomembno, da gradimo našo družbo na temeljih solidarnosti, strpnosti in enakosti,« je prepričana Greifoner. »Zame predstavlja moč vplivanje na svoje življenje in okolje – premagovanje ovir, samozavest, integriteto in odločnost pri doseganju ciljev,« še dodaja Mateja.

»Seveda so vse spremembe (kovid, vojna, krize, ..) en velik izziv. Izzive pa imam rada. Vse zahteva prilagajanje in vztrajnost, vendar menim, da sem dovolj močna, da preživim tudi te težke situacije ter se še naprej trudim ohraniti pozitiven pogled ter se učim iz vsake izkušnje. Ni pa vedno lahko, tudi sama se včasih vprašam ali zmorem.«


Moč je namreč ena od štirih vrednot, ki si jih je izbral Press Clipping kot vodilo pri svojem delu, razmišljanju, odnosih in razvoju. Tudi zato je Mateja naša sogovornica – tako v osebnem, kot v poslovnem življenju njeni notranja moč (in nežnost), kar žarita. (op. a. preberite tudi drugi dve izjemni zgodbi o vrednotah, ki povezujejo Press Clipping: o zanesljivosti Janeza Kneja in odgovornosti Mihele Dušej).

S pogumom in notranjo močjo lahko preidemo tudi čez »nemogoče« situacije

Vrednote Press Clippinga: moč, odpornost, prepoznavnost, zanesljivost.


Ko Matejo izzovemo, kje se kaže moč kot vrednota v podjetju, kjer je zaposlena, torej v Press Clippingu, je odgovor hiter in jasen: v sodelavcih, ki so sposobni slediti vsem tehnološkim spremembam in se hitro prilagajati. »Da smo smo zmožni slediti medijskim trendom ter da vedno stremimo k temu, da ponujamo najbolj kakovostne storitve svojim strankam!«, pravi mednarodna menedžerka, kot poslovenimo naziv njenega delovnega mesta International Manager.

A to vrednoto seva tudi zasebno. »Kot mama, ki sem še nedolgo nazaj sama živela z dvema otrokoma (sedaj najstnikoma), se moč  odraža v osebnem življenju skozi vztrajnost pri doseganju svojih osebnih ciljev, da sem samozavestno sprejemala odločitve in bila sposobna postavljati zdrave meje. Skozi težka leta sem s pomočjo pozitivnega razmišljanja in poguma premagala tudi nemogoče,« iskreno opisuje najtežje obdobje svojega zasebnega življenja. Tako lahko avtentično vodi in tudi v delovnem okolju vrednoto moč prenaša »z zgledom, s spodbujanjem sodelavcev_k in z ustvarjanjem pozitivne delovne kulture.«

Press Clipping spodbuja razvojno okolje

Čeprav je Press Clipping izbrala, kot pravi Mateja, »po čistem naključju«, je ostala, »ker sem bila navdušena nad njihovim poslanstvom, kakovostjo storitev in timskim duhom.« Z navdušenjem dodaja, da je imela vedno priložnost za rast, razvoj v strokovnem okolju ter napredek. »Zelo velika motivacija pa mi je bila sodelovanje z odličnimi sodelavci, ki so zelo predani svojemu delu,« izpostavi Mateja.

Teme, ki jo v Press Clippingu najbolj spodbujajo k razvoju, so »tehnološki napredek, komunikacijske strategije ter družbeni trendi, ker se nenehno razvijajo in z njimi tudi mi.«

Želi si, da podjetje še naprej ostane vodilno podjetje na področju media monitoringa, medijske analitike in komunikacijskih storitev v Sloveniji in regiji. »Najbolj od vsega pa si želim, da krepimo medsebojne odnose ter ustvarjamo pozitivno delovno okolje,« poudarja Mateja.

Navdih najde v treh N – naravi, najstnikih in najbližjih

Mateja in Pam


Pri vseh obveznostih, ki ji izpolnjujejo življenje, so »hobiji kar pomemben del mojega življenja, odmik od sveta …«, priznava Mateja. »Na prvem mestu je narava – MORJE,  sprehodi s psom.« Umirjenost najde v branju knjig, odklop v gledanju serij, »tistih 45-minutnih, ko ne rabiš razmišljati,« pravi Mateja v smehu, »vse odvečno pa odvržem v telovadbi«.

Navdih zase najde v svoji razširjeni družini – pri partnerju in treh najstnikih. »Ne smem pozabiti na starše (smeh). Navdihuje me njihova ljubezen, podpora in modrost. Ker imamo tudi družinsko podjetje, veliko navdiha črpam tudi od tam in se vedno znova učim ter nenehno izobražujem. Navdihujejo pa me tudi sodelavci, od katerih črpam znanje in predanost,« najin pogovor o (notranji in poslovni) vrednoti moč zaokroži Mateja. Tudi z zadnjimi besedami v tem pogovoru Mateja s svojim ustvarjalnim duhom izžareva aktivno odgovornost in notranjo moč, kar je eno od vodil avtorja Chidiaka, ki smo ga omenili na začetku: ‘Neuspešneži so preveč zaposleni s prošenjem, medtem ko veliki uspešneži delujejo’. Bravo, Mateja, navdihuj nas tudi v prihodnje.

Spletni portal Navdihni.me  in ureja Insights d.o.o., družba za odkrivanje in razvoj potencialov. Tiskano revijo lahko kupite tukaj in s tem podprete navdihujoče zgodbe tudi v prihodnje. Lahko si pa izberete tudi e različico, če želite. Če vas zanima osebnostna rast in razvoj kariere v sozvočju z vašim poslanstvom, bomo veseli vašega kontakta. Zgornji prispevek je nastal v sodelovanju s podjetjem Press Clipping d.o.o.

Foto: osebni arhiv sogovornice in Press Clipping d.o.o.

VIR: Navdihni.me, Insights