Zavod Celeia Celje v koncertni sezoni 2023/2024 nadaljuje s pol stoletno tradicijo in ljubiteljem klasične glasbe ponuja dva abonmaja. V okviru brezplačnega cikla GM oder bodo v Celju koncertirali najboljši mladi glasbeniki.

Zavod Celeia Celje v koncertni sezoni 2023/2024 nadaljuje s pol stoletno tradicijo in ljubiteljem klasične glasbe ponuja dva abonmaja. V okviru brezplačnega cikla GM oder bodo v Celju koncertirali najboljši mladi glasbeniki. Koncertni abonma pa bodo zaznamovali uveljavljeni glasbeniki in glasbenice v  različnih zasedbah trojic. Prvi koncert nove sezone bo 11. oktobra 2023.

Zavod Celeia Celje že več kot pet desetletij pripravlja koncerte v okviru glasbenega abonmaja. Tudi v sezoni 2023/2024 bo cikel GM Oder in Koncertni abonma zaznamovalo 10 koncertnih večerov. »Dogodke koncertnega abonmaja povezuje ideja, ki jo opiše znan latinski pregovor »Tres faciunt collegium«. Običajno ga prevajamo kot »trije tvorijo zvezo« ali »trije so že družba«. Priljubljena praksa komornega muziciranja kaže, da so se glasbeniki nekoč in danes radi ter pogosto povezovali v trojice, o čemer pričajo tudi številne pomembne skladbe, nastale za tovrstne ansamble. Doma in po svetu uveljavljene umetnice in umetniki se bodo tako v Celju predstavili v različnih zasedbah trojic. Od najpogostejših, kot sta klavirski in pihalni trio, do tria viol, ki ga na koncertnih odrih redko slišimo,« je o vsebinski zasnovi koncertnega abonmaja za sezono 2023/2024 povedal Nenad Firšt, umetniški vodja glasbene dejavnosti Zavoda Celeia Celje.
Prvi koncert nove sezone bo 11. oktobra, ko bo naša vodilna violinistka, Celjanka Maja Rome, za koncert v mestu ob Savinji k sodelovanju povabila kolega z Nizozemske in Hrvaške. Tudi Trio Ardor je manj običajna zasedba, nastala po zgledu ansambla, ki sta ga ustvarila veliki mojster tanga Astor Piazzolla in ameriški jazzovski saksofonist Gerry Mulligan. Prav poseben dogodek se obeta ob nastopu Franca Kosma in Jožeta Bogolina. Umetnika, ki v duu uspešno nastopata na domačih in tujih odrih, sta k sodelovanju povabila tri slovenske skladateljice. Brina Jež Brezavšček, Blaženka Arnič Lemež in Brina Zupančič že ustvarjajo skladbe, ki bodo 20. marca zazvenele prvič. Na odru v Celju bo nastopil tudi Zagrebški pihalni trio in trojica: Janez Podlesek na violini, Karmen Pečar Koritnik na violončelu in Aleksandar Serdar na klavirju. Vpis abonmajev poteka v TIC Celje (Glavni trg 17), in sicer po redni ceni 40 evrov, cena za upokojence in mladino znaša 25 evrov.

Že četrt stoletja se celjskemu občinstvu v ciklu GM oder predstavljajo mladi glasbeniki, ki strokovno žirijo Glasbene mladine Slovenije prepričajo z doseženimi uspehi in izvirnimi sporedi. Na petih brezplačnih koncertih bodo nastopili: Duo Accordipiano, Godalni kvartet C’est La Vie, Zala Vidic in Anže Rupnik, Trio Plamen ter kitarist Samo Novak.

VIR: Zavod Celeia Celje