Prihaja nova rubrika o vremenu v oddaji Dobro jutro, ki jo bo ob petkih skupaj z Agencijo RS za okolje pripravljala regionalna televizija TV Koper/Capodistria.

Vremenska napoved za aktivnosti na prostem bo na sporedu od 11. marca 2022, vsakič ob 9.30.

Ob sodelovanju meteorologov iz Agencije za okolje bodo vsak petek na voljo poljudne in poglobljene informacije o vremenu in s tem povezani nasveti o priporočljivih lokacijah in izvajanju prostočasnih aktivnostih med vikendom.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
7. marec 2022 ob 12:51
Koper - TV Koper-Capodistria

Grafika TV Koper


Voditeljicama oddaje Dobro jutro Karin Sabadin in Erter Pust se bo vsak petek v studiu pridružil eden izmed šesterice predstavnikov Arsa, da skupaj predstavijo vremenske obete med vikendom. V rubriki Vremenski obet za vikend potep bodo svetovali glede izvajanja aktivnosti na prostem in opozarjali na morebitne hitre vremenske spremembe, ki bi lahko pomenile nevarnost. Vsak petek bodo z gledalci oddaje Dobro jutro izmenjaje meteorologi Jana Čampa, Veronika Hladnik Zakotnik, Katja Kozjek, Blaž Šter, Andrej Velkavrh in Janez Polajnar.


Vsak petek bodo z voditeljicama Karin Sabadin in Erter Pust v oddaji Dobro jutro izmenjaje meteorologi iz ARSO - Jana Čampa, Veronika Hladnik Zakotnik, Katja Kozjek, Blaž Šter, Andrej Velkavrh in Janez Polajnar. Foto: Alan Radin, RTV Slovenija



Janez Polajnar bo v petek prvi sodeloval v novi rubriki oddaje Dobro jutro. Foto: Alan Radin, RTV Slovenija


Janez Polajnar, ki bo v petek prvi sodeloval v novi rubriki oddaje Dobro jutro, je povedal, zakaj je pomembna ta programska novost: »Stalno spremljanje vremenskih razmer, ko smo v naravi in športno aktivni, je pomembno zlasti zato, ker se vreme v naših krajih lahko izredno hitro spreminja. Zelo hitro namreč lahko pride do spremembe od lepega do zelo nevarnega vremena. Preden se podamo v naravo, se je dobro pozanimati kakšno bo vreme, ne glede na to ali gre za aktivnosti na vodi, obisk hribov, pohod ali kaj drugega. Ko smo že v naravi, pa je enako pomembno stalno spremljanje vremenskih napovedi in vremenskih opozoril pred nevarnostmi, da se lahko sproščeno in varno ukvarjamo z našimi priljubljenimi športnimi aktivnostmi


Mojca Petrič Bužan, odgovorna urednica na TV Koper/Capodistria. Foto: Alan Radin, RTV SLO


Mojca Petrič Bužan, odgovorna urednica regionalnega televizijskega programa na TV Koper/Capodistria je povedala: »Zdaj, ko prihaja tisti del leta, ko bomo vsi več časa lahko preživeli zunaj in se ukvarjali z eno od dejavnosti, ki nam je ljuba, je pomembno, da iz prve roke izvemo, kakšno bo vreme. Če pa je ob tem vremenska informacija dopolnjena s pojasnili, napotki in opozorili, je to lahko samo dobro, saj tako lahko aktivnosti v naravi izvajamo sproščeno in brezskrbno.«

V rubriki bodo meteorologi poleg osnovnih informacij, ki smo jih navajeni že iz siceršnjih vremenskih napovedi, v pogovoru z voditeljicama podali različne informacije glede na letni čas: od višine, trdnosti in preobraženosti snega, nevarnosti snežnih plazov, oblačnosti, vidljivosti, pričakovanih temperatur zraka, razmerah v gorah, jakosti in smeri vetra, UV indeksa, temperatura morja, jezer in rek do drugih koristnih informacij za vse, ki radi preživljajo svoj prosti čas na prostem.


Robert Škrokov je eden od predstavnikov Uprave RS za pomorstvo, ki sodelujejo v rubriki Gremo na morje. Foto: Alan Radin RTV SLO


Ob tem pa bodo svetovali, usmerjali in opozarjali na vremenske situacije, da bi preživljanje časa v naravi in med športno aktivnostjo bilo čim bolj varno in brez vremenskih prsenečenj.

V okviru oddaje Dobro jutro je vsak petek približno ob 7.30 na sporedu tudi rubrika Gremo na morje, v kateri predstavniki Uprave RS za pomorstvo predstavijo trenutne in pričakovane razmere na morju ob koncu tedna podajo informacije iz oceanografskih boj, napovedi plimovanja, vzvalovanosti in temperature morja, morebitna aktivna opozorila v zvezi s poplavljanjem morja, povišanim valovanjem, močnim vetrom ali pričakovanimi nevihtami nad morjem.


Foto: Alan Radin, RTV Slovenija