Neurja z močnimi sunki vetra, katerim smo v zadnjih dneh priča po vsej državi, so povzročila veliko nevšečnosti in škode tudi v Mestni občini Velenje. Močan veter je poškodoval strehe objektov, zaradi zrušenih električnih drogov je bila v mnogih naseljih motena dobava električne energije.

Neurja z močnimi sunki vetra, katerim smo v zadnjih dneh priča po vsej državi, so povzročila veliko nevšečnosti in škode tudi v Mestni občini Velenje. Močan veter je poškodoval strehe objektov, zaradi zrušenih električnih drogov je bila v mnogih naseljih motena dobava električne energije. Pri odpravljanju posledic neurja je v zadnjih dneh v Mestni občini Velenje sodelovalo več kot 100 gasilcev, predstavnikov civilne zaščite, koncesionarja za vzdrževanje mestnih zelenic in pogodbena podjetja civilne zaščite. Trenutno ocenjena škoda na infrastrukturi znaša okoli 148 tisoč evrov, intervencijski stroški pa okrog 40 tisoč evrov.
Občankam in občanom so v primeru toče in neurja za parkiranje na razpolago vse 4 garažne hiše na območju Velenja, in sicer garažna hiša Zdravstveni dom, Mercator, Avtobusna postaja in Gorica.
 
Pestro vremensko dogajanje je povzročilo vetrolom, ki je poškodoval in podiral drevesa. Komisija za urejanje drevnine, zelenic in nasadov v Mestni občini Velenje, ki je odgovorna za javne površine, ocenjuje nastalo škodo in na terenu koordinira delo ekip, ki odstranjujejo podrta drevesa in odvažajo drevnino. Na terenu si je posledice neurij ogledal tudi gozdar.
 
Komisija prednostno obravnava potencialno nevarne situacije, kot so prevrnjena drevesa na peš poteh in cestah ter mesta, kjer obstaja možnost, da poškodovani deli dreves padejo na tla in poškoduje mimoidoče. Občanke in občane prosimo, da nas o morebitnih razpokah v tleh, posedanju in zdrsu zemljin obveščajo, saj le-te lahko kažejo na popuščanje sidranja dreves v tla. Zaradi zagotavljanja varnosti so danes, v sredo, 19. julija, v bližini bloka na Kersnikovi cesti 17 morali odstraniti zdravo platano, saj so razpoke v tleh nakazovale na popuščanje sidranja in stabilnosti drevesa ter na možnost prevrnitve drevesa.
 
Komunalno podjetje Velenje, ki je upravljalec garažnih hiš v Mestni občini Velenje, predlaga občanom, ki želijo avtomobile obvarovati pred posledicami nevihte, da naj parkirajo v garažnih hišah.
 
Vsem interventnim službam in posameznikom se zahvaljujemo za požrtvovalnost in njihovo nesebično pomoč!
 
Slovenijo bo tudi danes prešla obsežna nevihtna linija, zato občanke in občane pozivamo k previdnosti.
 
VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje