V torek, 8. oktobra 2024, je na Brdu pri Kranju je več kot tisoč ljubiteljev sira uživalo v pestrih okusih sedemdesetih različnih sirov. Na festivalu se je predstavilo šestindvajset sirarjev (26) iz vse Slovenije. Med njimi je bila tudi ekološka kmetija Vučji ogrizek iz Velikih sel pri Adlešičih. Mlada sirarja Izidor Grabrijan in Manca Kos sta predstavila ovčje sire, ki jih izdelujete iz mleka ovc bovške pasme, ki se pasejo na skromnih belokranjskih pašnikih. Predstavila sta zorjen ovčji sir (tri mesece sta

V torek, 8. oktobra 2024, je na Brdu pri Kranju je več kot tisoč ljubiteljev sira uživalo v pestrih okusih sedemdesetih različnih sirov. Na festivalu se je predstavilo šestindvajset sirarjev (26) iz vse Slovenije. Med njimi je bila tudi ekološka kmetija Vučji ogrizek iz Velikih sel pri Adlešičih. Mlada sirarja Izidor Grabrijan in Manca Kos sta predstavila ovčje sire, ki jih izdelujete iz mleka ovc bovške pasme, ki se pasejo na skromnih belokranjskih pašnikih. Predstavila sta zorjen ovčji sir (tri mesece star ovčji sir) in staran – več kot leto dni zorjen sir. 

Na festivalu sirov so se predstavili trije mladi prevzemniki znanih gostiln: Tomaž Bratovž, Lojze Čop in Gregor Repovž. Odmevna je bila tudi delavnica Siri in pivo, ki sta jo vodila Mojca Polak in Jernej Lubej.

Člani Združenja kmečkih sirarjev Slovenije so na 4. Festivalu slovenskih sirov predstavili izjemno široko paleto izdelkov iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka. Obiskovalci so lahko izbirali med različnimi vrstami trdih, poltrdih in mehkih sirov. Vrhunska kakovost ponujenih sirov je rezultat trdega dela, vztrajnosti in usposobljenosti sirarjev. Je tudi rezultat 25 let dela Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, ki se trudi tako na področju strokovnega izobraževanja, kot na področju skupne promocije slovenskih kmečkih sirov.

Častni gost festivala je bil predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, ki je poudaril, da festival jasno kaže na dvig kakovosti in pestrosti ponudbe kmečkih sirov v Sloveniji. Poudaril je, da dopolnilne dejavnosti na kmetijah pomembno prispevajo k odpiranju novih delovnih mest in izboljšanju dohodkovnega položaja kmeta ter ohranjanju poseljenosti podeželja. Na otvoritveni slovesnosti pa so spregovorili tudi: predsednik Združenja kmečkih sirarjev Slovenije Milan Brence, podpredsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janez Šimenc, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Eva Golob.

Na delavnici Siri in pivo sta Mojca Polak in Jernej Lubej izpostavila izziv druženja slovenskih kmečkih sirov z raznolikimi domačimi vrstami piva.

Zgodbe mladih sirark in sirarjev, ki so tudi težave, izzivi in nove zamisli so predstavili Peter Demšar s kmetije Na Ravan (Cerkljanski vrh), Monika Jenko Dolinar s kmetije Eržen/sirarnice Rožnik (Ljubljana – Podutik) ter Eva Vrevc Jenko in Matevž Jenko s kmetije Pr’ Matevž (Reteče). Čeprav gre za različne zgodbe, različne pogoje kmetovanja in okoliščine prevzema ter izobrazbo mladih prevzemnikov sirarn, se danes soočajo s podobnimi težavami: pomanjkanja časa oz. usposobljene delovne sile, ki bi jim pomagala pri delu na kmetiji in v sirarni, težave s prijavami na razpise za sredstva iz naslova ukrepov Skupne kmetijske politike in stopnjujoče se zahteve glede ohranjanja okolja, ki so pogosto tudi povsem nesmiselne in tudi neživljenjske.

Boris Grabrijan

VIR: lokalno.svet24.si