V MAO je na ogled nova razstava Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja


NATEČAJ

Capture Your City

Priljubljeni danski fotografski natečaj prihaja v Ljubljano

1. marec 2024 —1. maj 2024


Prebivalci Ljubljane imate letos edinstveno priložnost sodelovati na fotografskem natečaju Capture Your City, ki ga organizira Danski arhitekturni center iz Københavna (DAC). Partnerji natečaja so občine in kulturne ustanove iz Ljubljane, Torina, Rige, Milana in Amsterdama, vsi skupaj pa si združeni pod okriljem evropskega projekta Desire - an Irresistible Circular Society želijo natečaj približati svojim državljanom.

Capture Your City tokrat prvič k sodelovanju vabi prebivalce iz vse Evrope. Vse, kar potrebujete za sodelovanje, je pametni telefon ali fotoaparat. Fotografije so lahko iz katere koli majhne vasi ali velikega mesta v Evropi. Vaša naloga je, da svoje mesto na fotografiji predstavite skozi svoj pogled, takšno kot ga vidite vi.

Sodelovanje na natečaju je brezplačno. Vsako leto je razpisana nova tema, ki jo morajo udeleženci ujeti na svoji fotografiji. Temo leta 2024 bomo marca razkrili na spletnih straneh dac.dk in mao.si, žirija pa bo nato med prispelimi fotografijami izbrala najboljše. Fotografije pa bodo poleti 2024 na ogled tako v okviru digitalne kot fizične razstave v več mestih po Evropi.

Cilj fotografskega natečaja je prebivalce evropskih mest še bolj intenzivno vključiti v razvoj svojega mesta ter opozoriti na vsebine, ki se zdijo tako  meščanom kot obiskovalcem najbolj pomembne za življenje v prihodnosti.

Temo natečaja bomo podrobneje predstavili 1. marca.

Več o natečaju na povezavi


V MAO je na ogled nova razstava

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

30. 11. 2023—19. 5. 2024 I vsak dan razen ponedeljka, od 10. do 18. ure

Kustos: dr. Miloš Kosec
Sokustosinja: Susanna Campeotto

»Ravnikar skozi svoja dela, skozi arhitekturo kot tudi skozi svoje zapise, razmisleke ter pedagoško delo, v bistvu ne daje hitrih odgovorov, daje pa ključna vprašanja, brez katerih še danes ni mogoče snovati prihodnjega sveta.« Miloš Kosec

Obiskovalci razstave bodo najprej vstopili v arhitektov kabinet, domišljijsko poustvaritev ustvarjalnega in intelektualnega notranjega prostora Edvarda Ravnikarja. Iz kabineta jih bodo Ravnikarjeve misli vodile preko treh dvoran, posvečenih trem nevralgičnim točkam Ravnikarjevega ustvarjanja. Prva, Spomenik, bo posvečena arhitektovi redefiniciji razmerja med arhitekturo, zgodovino in krajino. Druga, Hiša, bo podrobneje analizirala Ravnikarjeve štiri zgradbe v Kranju, s katerimi je redefiniral modernizem v lokalnem kontekstu. Tretja, Mesto, pa se bo mimo Nove Gorice in ljubljanskega monumentalnega Trga revolucije zaključila v progresivnem horizontu nikoli uresničenih načrtov za Skopje in Benetke, ki še danes odpirajo premislek o humanem in trajnostnem mestu 21. stoletja.

Več o razstavi na povezavi


Razstava sodobnega rokodelstva in obrti

CRAFTING FUTURES I IZDELOVANJE PRIHODNOSTI
>> 13. 12. 2023—10. 3. 2024

Manjša razstava Centra za kreativnost Crafting Futures I Izdelovanje prihodnosti naslavlja aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato dediščino rokodelstva.

Z razstavo želimo predvsem izpostaviti prožnostni potencial rokodelstva in njegovo relevantnost za današnjo spreminjajočo se družbeno in okoljsko situacijo ter s tem prispevati k njegovemu razumevanju v kontekstu časa in družbe 21. stoletja.

Vabljeni k nakupu monografije

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Cena: 36 evrov, 292 str., slo. in ang.

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje Plečnikove dediščine – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora, kar je še posebej izpostavljeno z arhitektovimi posegi v Ljubljani.

Nakup v MAO trgovini.
Napovedujemo izid kataloga

+/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture

Katalog izide februarja 2024.

Knjiga +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture v sodelovanju s 50 arhitekti in ustvarjalci raziskuje in analizira primere vernakularnih objektov iz Evrope, ki vprašanje ekologije – za razliko od trenutne sodobne prakse – obravnavajo celostno, kot neločljiv del arhitekturne zasnove.

VIR: MAO