Viktor Bernik: The End (to ni tematska razstava) 3.– 31. 3. 2023

Viktor Bernik: The End (to ni tematska razstava)
3.– 31. 3. 2023

Odprtje razstave v okviru projekta Refleksije sodobne vizualne umetnosti bo v petek, 3. marca 2023, ob 19. uri. Koncept razstave bo predstavil kurator Vladimir Vidmar.

V Mestni galeriji Nova Gorica v marcu pripravljamo na ogled vsakoletno študijsko razstavo. Tokratno razstavo v okviru projekta Refleksije sodobne vizualne umetnosti smo zaupali kuratorju Vladimirju Vidmarju. Skupaj z umetnikom Viktorjem Bernikom je pripravil razstavo, v kateri je postavljen pod vprašaj ne (le) medij oziroma specifika tematske skupinske razstave, temveč njihov privilegiran status danes in njihova vloga v legitimaciji dominantne paradigme umetnosti danes.

“Razstava The End je obuditev metafore iskanja razsvetljenja, v Bernikovi maniri dodobra ironična, je svojevrsten diagram siceršnje poti po tematski razstavi. Ta s svojo strukturo, trajektorijem in retoriko pelje obiskovalca od domnevno nevednega stanu – ali vsaj nezadostno ozaveščene vednosti – prek dramaturgije različnih del, ki z najrazličnejšimi sredstvi vzbujajo interes, zastavljajo vprašanja, ponujajo obilico informacij in včasih celo odgovorov. Bernik ogoli to izkušnjo in vse kar, ostane, je pot, pot skozi temo do svetlobe. To pot nam »otežuje«, vmes nam tudi postreže s postojankami, z informacijami, ki nikakor niso takšne, ki nam približujejo kakšne pozitivne sklepe. Namesto tega nam ponujajo izkušnjo, ko za trenutek lahko zagrabimo določeno vsebino ali situacijo, jo razumemo, vendar samo zato, da bi jo v naslednjem trenutku morali izpustiti iz rok. Ta preboj skozi temačno galerijo do njenega žarečega osrčja, ki ga pred nas na razstavi The End postavi Bernik, zato ni kritika tematske razstave, vsaj v prvi vrsti ne. V resnici gre za poskus zajetja, kaj je v tem trajektoriju, ki je razstava, dejansko izkušnja umetnosti. Kaj je tisto specifično v vsem tem morju (informacijskih) dražljajev, ki sestavljajo (tematsko) razstavo, kar vsaj približno lahko zapopademo z oznako umetnost?” Vladimir Vidmar




VIR: KDNG