napovednik dogodkov

Torek, 7. 5. 2024
Ob 20.15: GEPACK, r. Žiga Kukovič (Slovenija, 2024)

  • Petek, 10. 5. 2024
Ob 17.30: ŠIROKO IN KRALJESTVO VETROV, r. Benoît Chieux (Francija, Belgija, 2023, sinh.), 6+

Ob 20.15: INGEBORG BACHMANN: POTOVANJE V PUŠČAVO, r. Margarethe von Trotta (Švica, Avstrija, Luksemburg, Nemčija, 2023)

  • Sobota, 11. 5. 2024
Ob 20.15: SVETLEJŠA PRIHODNOST, r. Nanni Moretti (Italija, Francija, 2023)
V Kulturnem domu Nova Gorica v začetku maja tradicionalno pripravljamo Teden evropskega filma. Začenjamo v torek, 7. 5., s slovenskim neodvisnim filmom Gepack, ki je nastal po scenariju in v režiji najbolj priljubljenega slovenskega uporabnika Tiktoka Žige Kukoviča oziroma Kuxale. Petkov popoldanski termin je tradicionalno namenjen otrokom, tako da smo zanje izbrali animirano uspešnico z očarljivimi vizualijami Široko in Kraljestvo vetrov, epsko sanjsko pustolovščino, ki bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje. Večerni termin pa bo namenjen filmu o burnem razmerju med Ingeborg Bachmann, eno največjih nemško pišočih pesnic 20. stoletja, in slavnim dramatikom Maxom Frischem. Ingeborg Bachmann: potovanje v puščavo je zgodba o ženski in njeni neustavljivi želji po svobodi – tako v karieri kot v ljubezni. Zaključujemo v soboto, 11. 5., s komično dramo Svetlejša prihodnost. Lahkoten – čeprav neizogibno grenko-sladek – je nov film italijanskega mojstra Nannija Morettija, ki kakor v svojih najpomembnejših filmih tudi tokrat igra različico sebe kot režiserja, ki se mukoma trudi posneti svoj najnovejši film.


Več o posameznih filmih:

  • Gepack (Gepack, Slovenija, 2024, 90 min.)
 
Režija in scenarij: Žiga Kukovič
Producenti: Žiga Kukovič, Robert Kladnik, Matic Gabriel
Glasba: Leon Firšt, Tim Žibrant
Fotografija: Matic Gabriel
Igrajo: Maks Dakskobler, Pia Skvarča, Tine Ugrin, Robert Kladnik, Jan Gerl Korenč, Matjaž Javšnik
Distribucija: Fivia – Vojnik
Žanr: komedija
 
Zgodba
V vročih poletnih dneh se po koncu izpitnega obdobja »odpičena« druščina štirih prijateljev odpravi na morje, toda eden izmed njih skrivoma tihotapi mamila. V vznemirljivi pustolovščini se običajna pot obrne na glavo, ko ugotovijo, da jih spremlja slepi potnik. Razkrije se nevarna mreža prevar in nepričakovanih zavezništev. Na površje priplavajo skrita hrepenenja in želje, junaki pa so postavljeni pred odločitve, ki bodo preizkusile njihovo prijateljstvo in zvestobo.

  • Široko in Kraljestvo vetrov (Sirocco et le Royaume des courants d’air, Francija, Belgija, 2023, 75 min., sinh.), 6+
 
Režija: Benoît Chieux
Animacija: Susanne Seidel, Maria Blowers, Diane Coat, Marie-Liesse Coumau, Sandra Gaudi, glasba Pablo Pico, zvok Gurwal Coic-Gallas, glasovi Primož Pirnat (Široko), Maja Kunšič (Karmen), Lara Wolf (Julija), Vesna Pernarčič (Selma), Iztok Lužar (lesena igračka), Borut Veselko (župan), Gašper Jarni (županov sin), Niko Novak (matičar), Maša Derganc (mama)
Festivali, nagrade: Annecy (nagrada občinstva)
Distribucija: Animateka
Žanr: Animirana pustolovščina
 
Zgodba
Nežka, soseda štiriletne Julije in osemletne Karmen, piše otroške knjige, ki se dogajajo v domišljijskem svetu Kraljestva vetrov. Sestrici odkrijeta prehod, ki ju iz resničnosti pripelje v to skrivnostno vesolje. Tam se spremenita v mački in prebivalci kraljestva ju nasilno ločijo. Pokazati bosta morali veliko poguma in drznosti, da se spet združita. S pomočjo pevke Selme lahko navežeta stik s Širokom, gospodarjem vetrov in viharjev, ki pozna njuno pot nazaj domov. Toda o njem krožijo najstrašnejše zgodbe …

  • Ingeborg Bachmann: potovanje v puščavo (Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste, Švica, Avstrija, Luksemburg, Nemčija, 2023, 111 min.)
 
Režija in scenarij: Margarethe von Trotta
Fotografija: Martin Gschlacht
Igrajo: Vicky Krieps, Ronald Zehrfeld, Tobias Resch, Basil Eidenbenz
Festivali, nagrade: Berlinale; São Paulo; Talin; Zürich; Hongkong; Palić; Trst
Distribucija: Demiurg
Žanr: biografski film
 
Zgodba
Ona je Avstrijka, on Švicar; ona je pesnica, on dramatik; ona brezkompromisna, toda ranljiva; on drzen, a nekoliko konservativen. Ko se Ingeborg Bachmann in Max Frisch poleti leta 1958 prvič srečata v Parizu, sta oba že mednarodni zvezdi literarnega sveta. Naslednja štiri leta preživita v strastnem, a odprtem razmerju med njegovim rojstnim Zürichom in njenim ljubljenim Rimom. Toda harmonijo vse bolj načenjajo poklicna in osebna trenja …

  •  Svetlejša prihodnost (Il sol dell’avvenire, Italija, Francija, 2023, 95 min.)
 
Režija: Nanni Moretti
Igrajo: Nanni Moretti (Giovanni), Margherita Buy (Paola), Silvio Orlando (Ennio), Barbora Bobulova (Vera), Mathieu Amalric (Pierre Cambou), Valentina Romani (Emma), Flavio Furno (Edoardo), Zsolt Anger (direktor cirkusa), Jerzy Stuhr (poljski veleposlanik), Teco Celio (psihoanalitik), Giuseppe Scoditti (mladi režiser)
Festivali: Liffe
Distribucija: Fivia – Vojnik
Žanr: komična drama
 
Zgodba
Giovanni je uveljavljen italijanski filmski režiser, ki se pripravlja na snemanje novega filma. Celovečerec bo prikazoval poti madžarskega potujočega cirkusa na gostovanju v Rimu v dneh, ko je Sovjetska zveza vdrla v Budimpešto. Filmski projekt je že na začetku ogrožen, saj se Giovanni spopada z vrsto kriznih okoliščin. Le redkokdo v filmski ekipi je navdušen nad projektom, producent je na robu bankrota, poleg tega pa režiserja po štiridesetih letih zakona zapusti še žena. Giovanni bo moral povsem na novo premisliti svoj pogled na svet, če bo hotel svoje sopotnike peljati bleščeči prihodnosti naproti.

VIR: KDNG