Vrednost za izplačilo nadomestila dobaviteljem v letu 2023 za električno energijo je ocenjena na slabih 217 milijonov EUR, za izplačilo nadomestila za zemeljski plin pa na 90 milijonov.

Datum objave:
3. julij 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Freepik
Vrednost za izplačilo nadomestila dobaviteljem v letu 2023 za električno energijo je ocenjena na slabih 217 milijonov EUR, za izplačilo nadomestila za zemeljski plin pa na 90 milijonov.

Če vlada določi najvišjo ceno električne energije, zemeljskega plina ali toplote iz sistema daljinskega ogrevanja, lahko ta določi nadomestilo
V petek je vlada sprejela sklep, v katerem opredeljuje višino podpore distributerjem. Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije (ZNPOVCE) v 18. členu določa, da če vlada določi najvišjo ceno električne energije, zemeljskega plina ali toplote iz sistema daljinskega ogrevanja, lahko vlada dobaviteljem oziroma distributerjem toplote, ki bi jim ta ukrep povzročil občutno škodo, določi primerno finančno nadomestilo ali drug ukrep z učinkom primernega nadomestila škode. Na podlagi omenjenega člena ZNPOVCE sta bili sprejeti Uredba za določitev nadomestila dobaviteljem zemeljske plina in Uredba za določitev nadomestila dobaviteljem električne energije, ki določata način določitve primernega finančnega nadomestila ali drugega ukrepa z učinkom primernega nadomestila škode.

Na navedenih projektih se zaradi novih vlog dobaviteljev za mesec februar poveča izhodiščna vrednost projektov. Sredstva v višini 57.497.689,14 EUR se iz evidenčnega projekta št. 2430-23-4000 Nadomestilo električne energije – draginja prenesejo na projekte za posamezne dobavitelje električne energije. Sredstva v višini 25.847.418,24 EUR iz evidenčnega projekta št 2430-23-4001 Nadomestila zemeljskega plina - draginja na projekte za posamezne dobavitelje zemeljskega plina. Vrednost za izplačilo nadomestila dobaviteljem v letu 2023 za električno energijo je ocenjena na 216,7 milijonov EUR, za nadomestila za zemeljski plin pa je ocena v višini 90 milijonov EUR.

VIR: Naš Stik