pri Mladinski knjigi je v prvih dneh novega leta izšlo pet novosti s področja stvarne literature.

Spoštovani,

pri Mladinski knjigi je v prvih dneh novega leta izšlo pet novosti s področja stvarne literature.

V Vse je v redu Vida Igličar, nagrajena grafična oblikovalka, ilustratorka in avtorica knjige 100 dni za boljšo mene (2021), piše o svojem otroštvu in odraščanju in z razoružujočo iskrenostjo spregovori o travmatičnih dogodkih, tesnobi, paničnih napadih in izgorelosti. Kot v popotnici knjigi zapiše integrativna psihoterapevtka dr. Milena Lipovšek, lahko knjigo beremo kot roman ali kot priročnik. Namenjena je vsem, ki imajo težave s tesnobo, nemirom in strahovi ali opažajo, da so z mislimi v pogosto v prihodnosti … vsem, ki se srečujejo z izgorelostjo, izgubo bližnjih, medvrstniškim nasiljem ali nezdravim odnosom do sebe.
Vida Igličar s svojim pisanjem ustvarja varen prostor, v katerem vsakdo najde nekaj zase ‒ občutek, da nisi sam, sočutje, nasvet ali navodila za vaje. Njena osebna izpoved ‒ zgodba o nekom, ki kljub hudi tesnobi v sebi najde dovolj motivacije, ustvarjalnosti in energije, da zaživi bolj sproščeno in polneje ‒ je s svojim univerzalnim sporočilom topla spodbuda vsem, ki se srečujejo s podobnimi izzivi.
 
Vabimo vas tudi na ljubljansko in mariborsko predstavitev knjige: prva bo v četrtek, 25. 1. 2024, v knjigarni Konzorcij, kjer bo se bo z avtorico pogovarjala Ajda Rotar Urankar, druga pa v četrtek, 1. 2. 2024, v Mestni knjigarni Maribor, kjer se bo Vidi igličar kot gost pridružil tudi David Zupančič.
Fotomaterial in ilustracije iz knjige: Vida Igličar Vse je v redu



Na drugem mestu predstavljamo mednarodno uspešnico Strah vietnamskega budističnega mojstra zena, pesnika, učenjaka, mirovnega aktivista in enega najpomembnejših duhovnih voditeljev na svetu Thicha Nhata Hanha. Gre za praktičen vodnik za premagovanje negotovosti in osebnih strahov, v katerem avtor raziskuje izvor naših strahov, osvetljuje pot do iskanja miru in osvoboditve od tesnobe ter ponuja močna orodja, s katerimi si lahko pomagamo.
 
 
Rešitve za tesnobo in strah išče tudi Anatomija tesnobe dr. Ellen Vora, zdravnica, avtorica, holistična psihiatrinja in učiteljica joge, ki kot izkušena terapevtka k duševnemu zdravju pristopa s stališča funkcionalne medicine – ta upošteva celotno osebnost in se neravnovesja loteva pri viru. Njena knjiga je prežeta z vero, da zdrav duh lahko biva le v zdravem telesu, in bralca spodbuja, da to doseže zavestno, načrtno in predvsem z lastnimi močmi.
 
 
Če Anatomija tesnobe poudarja povezanost telesa in duha, potem Resnica na pladnju Tima Spectra raziskuje eno od velikih tem sodobnega življenja – povezavo med človekovo prehrano in okoljem. Avtor, priznani profesor genetske epidemiologije na Kraljevem kolidžu v Londonu in avtor knjižne uspešnice The Diet Myth (Mit o prehrani), v dvajsetih poglavjih ovrže mite o hrani, razkriva pomanjkanje zanesljivih znanstvenih dokazov za mnoga zdravstvena priporočila ter razkriva vpliv prehrambne industrije na naše prehranjevalne navade. Knjiga spodbuja bralce, naj dvomijo v vsak načrt prehrane, vladno priporočilo, čudežno zdravilo ali oznako na hrani ter spodbuja k prenovi celotnega odnosa do hrane.


 

Jaron Lanier, računalničar, ki je kot mlad programer v Silicijevi dolini pomagal razviti zgodnji internet, v knjigi z naslovom 10 razlogov, da takoj ukinete račune na družbenih medijih, bralcem razloži, kako delujejo družbeni mediji in zakaj so strupeni učinki socialnih omrežij v samem jedru njihovega načrta. Z desetimi preprostimi argumenti bralcu pojasni, zakaj osvoboditev od družbenih medijev lahko preobrazi življenje in svet na bolje. V knjigi najdemo odgovore na vprašanje, kaj naj storimo, če smo v resnici nesrečni, zasvojeni z iluzijo »povezanosti« in pod nenehnim nadzorom tistih, ki z manipulacijo spreminjajo naše vedenje ter skrivaj izkoriščajo naše podatke.

VIR: MKZ