V pravljicah velikokrat nastopajo majhna pravljična ljudstva (latinsko: paulum fabellas populum), torej palčki, škrati, gnomi, enci, smrkci, itn.

Morda o katerem od teh ljudstev sploh še niste nikoli ničesar slišali ali prebrali. Vsekakor pa so pomembna, saj pravljica je pripoved, ki govori »prav« (PRAV-ljica), torej resnico.

V slovenski Wikipediji sta pojma palček (latinsko: nanum) in škrat (latinsko: pumilion) izenačena. Tudi sicer mnogi Slovenci ti dve ljudstvi enačita. O ostalih vrstah malih pravljičnih ljudstev pa ni nobenih resnih omemb. Roko na srce, tudi v drugih jezikovnih verzijah niso kaj preveč natančni. Sicer na tem področju vlada dokaj velika zmeda in slabo poznavanje tematike. Tako skuša ta zapis to vsaj malo popraviti.

OPISI IN DOMNEVE
Žal zapisov izpred časov Rimskega imperija ni na voljo in je težko ugotoviti izvor teh ljudstev. Tako se moramo opreti na razne sage, epske pesnitve, visoke pesmi, pravljice in podobno. Te so se zapisale nekje v zgodnjem srednjem veku. Pred tem pa so se prenašala s pripovedovanjem ob večernih ognjih. Zaradi ustnega prenosa izročila, so se lahko besedila popačila in postala tudi zelo nezanesljiva.

Vsekakor je najprej potrebno povedati, da kljub temu, da hodijo po dveh okončinah, da imajo par rok in glavo, torej sestavo podobno ljudem, ne sodijo v ljudski rod (latinsko: homo). To niso pomanjšani ljudje, spački ali kaj podobnega. To je poseben rod, ki ga poimenujemo gnomi (latinsko: gnomes). Zelo so povezani tudi z vilinci (latinsko: dryadales) in z elementali (latinsko: elementales). Obstaja velika verjetnost, da imajo vsi skupnega prednika.

V vsakem pogledu so otroci matere Narave, ne glede na to kako jo imenujemo: Mokoš, Noreja, Izida, Pachamama, Čomolugma, Tlazolteotl, Atabey, Ninsun, Ašerah, Cybela, Juno, Dano, Umai, ali še kako drugače. Njihovo delovanje je povezano z določenimi naravnimi pojavi tako na nebu, kot na zemlji ali pod njo. Na Zemlji bivajo od pradavnine, verjetno so starejši od ljudskega rodu.

Preberite prispevek Andreja Ivanuše v Navdihni me, ki ga izdajamo v Insights, družbi za odkrivanje in razvoj potencialov d.o.o., na: https://navdihni.me/mala-pravljicna-ljudstva/

PR: Insights