Na območju občine Gorje potekajo aktivnosti podjetja RUNE Enia, komunikacijska infrastruktura, d. o. o., Partizanska cesta 109, 6210 Sežana, za načrtovano gradnjo širokopasovnega dostopovnega omrežja, ki bo omogočalo hitre internetne povezave, kar je dolgoletna želja prebivalk in prebivalcev občine Gorje.

Na območju občine Gorje potekajo aktivnosti podjetja RUNE Enia, komunikacijska infrastruktura, d. o. o., Partizanska cesta 109, 6210 Sežana, za načrtovano gradnjo širokopasovnega dostopovnega omrežja, ki bo omogočalo hitre internetne povezave, kar je dolgoletna želja prebivalk in prebivalcev občine Gorje. Večina trenutnih hišnih priključkov na internet je na bakrenem telefonskem omrežju, zgrajenem na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Območje občine Gorje je del projekta podjetja RUNE Enia d. o. o., z internim poimenovanjem S14a, ki vključuje še dele občin Bled, Radovljica in Jesenice. V ta namen je podjetje Rune že postavilo objekt vozlišča za zagotavljanje signala pri parkirišču pokopališča v Zgornjih Gorjah, od koder bo v prihodnjih dneh stekla gradnja primarnega omrežja (omrežja med naselji) kot tudi sekundarnega omrežja (do uporabnikov in uporabniških priključkov).

Podjetje Rune je že v preteklih treh letih v sočasni gradnji po določbah izvajalo kablitve z mikro cevmi v trasah občinskih cest, ki so se prenavljale (Krnica- Spodnje Laze, Zgornje Laze 21- Zgornje Laze 17, del ceste iz Spodnjih Gorij v Megre, Dol, Fortuna, Poljane mimo Konjederca, Poljane na ovinku, cesta v Zg. Graben, cesta v Sp. Graben, cesta skozi Podhom) ter v trasi državne ceste skozi Spodnje Gorje.

Podjetje Rune trenutno izvaja aktivnosti s pričetkom gradnje od vozlišča v smeri naselij Višelnica in Mevkuž ter proti Spodnjim Gorjam in mimo vaškega trga.

Podjetje RUNE je v zasebni lasti in gradi omrežje z zasebnim kapitalom. Občina Gorje ni investitor, pozdravlja pa namere investitorja. Občina Gorje je zgolj soglasodajalec v primeru, da gredo trase po občinskih cestah  ali v varovalnem pasu le-teh in v primeru potrebnih delnih ali popolnih zapor posameznih odsekov cest. Občina prav tako poziva investitorja, da v skladu z določbami Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) z drugimi operaterji elektronskih komunikacij uskladi trase in njihov interes za morebitno sočasno gradnjo.

Telekom Slovenije d. d. izvaja aktivnosti glede gradnje širokopasovne povezave od telefonske centrale v Gorjanskem domu do objektov v vaškem jedru Zgornjih Gorij ter povezavo čez vas Poljšica, po že izvedeni kablitvi iz leta 2019, z navezavo na bazno postajo Zatrata.

 Občani Gorij naj se zato za vse dodatne informacije obrnejo na izvajalaca del oziroma aktivnosti.

 VIR: Občina Gorje