Mednarodno srečanje Digital Energy Summit '23, ki bo potekalo 6. in 7. decembra v Ljubljani, prinaša dragocen vpogled v hitro razvijajoče se področje digitalizacije, inovativne tehnologije in rešitve, ki bodo oblikovale prihodnost energetike.

Datum objave:
4. december 2023

Avtor:
Brane Janjič
Mednarodno srečanje Digital Energy Summit '23, ki bo potekalo 6. in 7. decembra v Ljubljani, prinaša dragocen vpogled v hitro razvijajoče se področje digitalizacije, inovativne tehnologije in rešitve, ki bodo oblikovale prihodnost energetike. 

Jasno je, da se digitalna preobrazba in preobrat poslovnih modelov na področju oskrbe z energijo ne bosta zgodili čez noč, zato je prvi korak še kako pomemben. Uvajanje novih tehnologij mora postati prioriteta za vsa podjetja, ki želijo biti v prihodnosti uspešna, odporna na nepredvidljive energetsko-podnebne razmere in nenazadnje poročati skladno z zahtevami ESG. Na letošnji konferenci boste lahko prisluhnili tudi celi vrsti konkretnih primerov reševanja aktualnih poslovnih izzivov, ki so jih razvili domači in tuji strokovnjaki.

Erica Svetec, koordinatorka projektov pri Zeleni energetski zadrugi, bo predstavila projekt Redream, v okviru katerega preučujejo prožnost na hrvaškem energetskem trgu. Roman Tomažič iz Zveze potrošnikov Slovenije bo delil svoj vpogled v projekt iFLEX, katerega cilj je olajšati vključevanje odjemalcev energije v storitve fleksibilnosti in jim omogočiti prilagoditev porabe energije glede na cenovne signale, zahteve po fleksibilnosti ali spodbude iz energetskega sistema. Tadej Šinkovec bo predstavil aplikacijo Elektra Ljubljana za spremljanje preobremenjenosti transformatorskih postaj in napetostnega stanja ter analizo fleksibilnosti na področju distribucije, s ciljem zagotavljanja stabilnosti in trajnosti omrežja. Uršula Krisper, ki prihaja iz istega podjetja, pa bo predstavila projekt FlexCHESS, ki izkorišča koncepte digitalnih dvojčkov, sisteme virtualnega shranjevanja energije in tehnologijo razpršene evidence. Namen projekta je razvoj platform za lokalni trg prožnosti na področju distribucijskih omrežij.

Močno zastopano bo tudi podjetje GEN-I, ki sodi v sam vrh inovativnih podjetij v energetiki. Tako bo Lev Prislan spregovoril o dnevnem spremljanju evropskega energetskega trga, za kar skrbi približno sto analitikov, ki pri svojem delu uporabljajo tudi umetno inteligenco. Dr. Rok Lacko bo ponudil vpogled v infrastrukturne rešitve za upravljanje naprednih energetskih storitev in osvetlil inovativne pristope družbe GEN-I. David Vidmar pa se bo v svoji predstavitvi osredotočil na zagotavljanje trajnostnih energetskih rešitev za potrošnike, raziskovanje storitev in infrastrukture, namenjenih opolnomočenju potrošnikov v energetiki.

Franc Drobnič s Fakultete za elektrotehniko raziskuje nenehno razvijajočo se tehnološko krajino podatkovnih prostorov. Predstavil bo trenutne trende, različne vrste aplikacij in praktične primere, ki oblikujejo energetski sektor. Dr. Andrej Bregar se bo poglobil v proaktivne rešitve kibernetske varnosti, ki koristijo energetskemu ekosistemu, s poudarkom na študiji primera projekta CyberSEAS. Gašper Lakota iz Petrola pa bo naslovil optimizacijo upravljanja z energijo na bencinskih servisih, vključno z načrti za postavitev sončnih elektrarn na Petrolovih prodajnih mestih v Sloveniji.

Ujemite še zadnjo priložnost za srečanje z vodilnimi mednarodnimi strokovnjaki na presečišču energetike, industrije in digitalizacije. Celoten program in možnost, da še ujamete prijavo, lahko preverite na spletni strani dogodka, ki sodi v edinstvena strokovna srečanja s področja digitalizacije v regiji. Vabljeni!
 
VIR: Naš Stik