Založba Mladinska knjiga je danes v Knjigarni Konzorcij predstavila program založbe za leto 2024. Glavna urednica dr. Alenka Kepic Mohar je uvodoma povedala, da bo letos izšlo več kot tristo novih naslovov in da Mladinska knjiga ostaja splošna založba, zato ohranja raznovrsten in raznolik program z mislijo na vse bralce: tiste najmlajše, ki berejo Čebelico,

Založba Mladinska knjiga je danes v Knjigarni Konzorcij predstavila program založbe za leto 2024. Glavna urednica dr. Alenka Kepic Mohar je uvodoma povedala, da bo letos izšlo več kot tristo novih naslovov in da Mladinska knjiga ostaja splošna založba, zato ohranja raznovrsten in raznolik program z mislijo na vse bralce: tiste najmlajše, ki berejo Čebelico, ljubitelje Harryja Potterja, in bralce vrhunskega leposlovja, ali tiste, ki jih zanimajo aktualna družbena dogajanja, politika in zgodovina. Poudarek je na kakovostnih vsebinah – in tudi na njihovi dostopnosti, zato še naprej razvijamo prvo edino aplikacijo za kakovostne vsebine Mladinska knjiga Plus, z Avtorskim portalom pa širimo tudi prostor dogajanja za avtorje.
V letošnjem letu se bomo z ilustratorsko mapo, posebnim projektom, poklonili vrhuncem književne ilustracije v Sloveniji.
Prostor za dobre vsebine širimo tudi tako, da vrhunsko leposlovje za otroke, mladino in odrasle izdajamo v različnih oblikah: v tiskani obliki, kot e-knjige in zvočnice ter k temu dodajamo tudi pogovore z avtorji in ustvarjalci v podkastih in videovsebinah, Navdihovalcih. V teh formatih se z avtorji pogovarjajo naši uredniki, pa tudi novinarji in druge znane osebe; tako kot največja slovenska založba ohranjamo živost literarnega kulturnega prostora.
 
Tihana Kurtin Jeraj, vodja digitalnega uredništva knjižnih digitalnih vsebin, ki se podpisuje pod e-knjige, zvočnice, branke, Navdihovalce in podkaste na MK Plus, je povedala, da je med dosežki preteklega leta najponosnejša na novo vzpostavljene partnerske odnose z drugimi založbami, koprodukcije z RTV SLO in sodelovanje z Zvezo slepih in slabovidnih.
Andrej Ilc, vodja uredništva leposlovja, je predstavil izbrane naslove za otroke, mlade in odrasle iz letošnjega programa. »Leto smo kot vedno začeli s Svetlano Makarovič,« je dejal, »in izdali Malega kakaduja z ilustracijami Polone Lovšin.« Izpostavil je še Gospodično z monstero, nov mladinski roman Maše Ogrizek, ter izbor ljudskih pravljic z območja Balkana, pod katerega se bo podpisala pripovedovalka in pisateljica Špela Frlic, in knjigo za otroke kresnikovega nagrajenca Romana Rozine z ilustracijami Petra Škerla.
Posebno pozornost v letošnjem programu namenjamo stripu, tako mladinskemu kot tistemu za odrasle – najteže pričakovana naslova sta Sapiens Yuvala Noaha Hararija in Slepi tekač, v katerem sta združila moči Tadej Golob in ilustrator Jurij Devetak. Pri prevodnem leposlovju je opozoril na avtobiografski roman Svobodna Lee Ypi, rojene v Albaniji v času stalinističnega režima, novo kriminalko Richarda Osmana in dve novosti Joja Nesbøja: trinajsti primer inšpektorja Harryja Høla in zbirko kratkih zgodb. Urednica Nela Malečkar najnestrpneje pričakuje roman Tanje Mastnak o raziskovanju šamanizma v Sibiriji, novo zbirko zgodb Milana Kleča Sončni zahod, ki bo izšla ob avtorjevi 70-letnici, in Segam po nebesnih zvezdah, zgodbo slikarke Elde Piščanec … Voditelji Slovenije, esejistično delo Dimitrija Rupla, ter eseje Helene Koder, avtorice, ki bo svojo prvo knjigo izdala pri 86 letih.
Izbrane naslove, ki bodo izšli do konca leta, je nanizala še Urška Kaloper, vodja uredništva priročnikov. Izpostavila je nekaj tujih in nekaj domačih avtorjev, med njimi Tino Bončino, Kristijana Muska Lešnika, Sašo Krajnc, Aljošo Bagolo, Vido Igličar, Saro Volčič in druge, ter predstavila priročnike z različnih področij, od osebne rasti prek pohodništva do kuharskih knjig.
 
Opise izdaj, načrtovanih za 2024, si lahko ogledate tule: https://www.mladinska-knjiga.si/o-skupini/mladinska-knjiga-zalozba/program-izdaj
Posnetek predstavitve v celoti na FB-profilu Mladinske knjige: https://www.facebook.com/MladinskaKnjiga/videos/412076637926874
 
Izjava Alenke Kepic Mohar: https://youtu.be/G6-EWSXXZBU
Tihana Kurtin Jeraj: https://youtu.be/Fz6zJ58uVVs
Valentina Praprotnik: https://youtu.be/mWSXc61za0s

VIR: MKZ