Povzetek projekta in pogled naprej v pobudo 'Beli vrhovi'

Olimpijski komite Slovenije in Pivovarna Laško Union vabita na kratko medijsko srečanje ob vrnitvi Tolija kot  ledeniške vode v kraljestvo Zlatoroga. Staljena ledeniška voda je prepeljana v Slovenski planinski muzej v Mojstrani,  kjer bo simbolno vključena v trajno razstavo. Aktivnosti okoljevarstvene pobude znamke Laško 'Beli vrhovi' se  nadaljujejo, saj želijo skupaj s partnerji projekta dolgoročno ohraniti zavedanje ljudi o pomenu ledenikov za slovensko  visokogorje, naše življenje in ne nazadnje zimske športe. 

Srečanje za medije bo v petek, 18. februarja ob 10:00 v prostorih Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. 

Zbrane bodo nagovorili: 

Zooullis Mina
, glavni direktor Pivovarne Laško Union 

Bogdan Gabrovec,
predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije 

Matic Švab
, poslovni direktor Olimpijskega komiteja Slovenije 

Irena Benedičič Lačen
, direktorica Slovenskega planinskega muzeja 

Ciril Komotar,
ambasador projekta 'Misija: Triglavski ledenik v Peking'  

Srečanje, ki ga bo povezoval Nik Škrlec, ambasador projekta in član ekipe Studia Triglav, bo predvidoma trajalo 60  minut, vsi govorci bodo na voljo za morebitna vprašanja medijev. 

Veseli bomo vaše potrditve.  

Vabljeni.
O projektu 

Projekt Misija: Triglavski ledenik v Peking nastaja pod pobudo Pivovarne Laško Union v soorganizaciji z Olimpijskim komitejem Slovenije - Združenje  športnih zvez. Častna ambasadorja projekta sta predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor in knez Albert II Monaški. Projekt poteka s podporo več vladnih in nevladnih organizacij, gospodarskih partnerjev, slovenskih olimpijcev in športnih legend ter drugih podpornikov. Namenjen je ozaveščanju o  globalnem segrevanju, njegovih uničujočih posledicah za okolje in obstoj zimskih športov s ciljem aktiviranja več kot 20.000 posameznikov k majhnim  spremembam navad v svojih življenjih za ohranitev planeta. V sklopu projekta bo v sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU  izvedena dodatna neodvisna raziskava Triglavskega ledenika, ki bo nadgradila spoznanja tekoče raziskave v okviru projekta Preučevanje slovenskih  ledenikov, del vzorčnega ledu pa je prepotoval 13.000 km dolgo pot iz Mojstrane do Pekinga. S postopnim taljenjem kosa ledu v ledeniško vodo projekt  simbolno opozarja na globalni problem segrevanja ozračja. Aktivnosti projekta so zasnovane skladno z navodili Centra za energetsko učinkovitost na  Institutu Jožef Stefan s ciljem izvedbe ogljično nevtralne osveščevalne kampanje, ki vključuje sajenje dreves z namenom nevtralizacije ogljičnega odtisa.  Projekt je del dolgoročne pobude 'Beli vrhovi', pod katero si blagovna znamka Laško s projektnimi partnerji prizadeva za ohranjanje gorskih habitatov in  deluje na področju naravovarstva v slovenskih alpskih in predalpskih območjih. Več na: https://ledenik.olympic.si/. 

PR: OKS