Mestni svet Mestne občine Celje je na današnji 6. redni seji izdal predhodno soglasje k prodaji stavbe nekdanje Ekonomske šole Celje s pripadajočim zemljiščem Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru.

Celje, 4. oktober 2023 - Mestni svet Mestne občine Celje je na današnji 6. redni seji izdal predhodno soglasje k prodaji stavbe nekdanje Ekonomske šole Celje s pripadajočim zemljiščem Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru. S tem je storjen konkreten korak k temu, da bo ta več let prazen objekt končno dobil novo vsebino. Svetniki so sprejeli tudi odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) Otok 1, ki predvideva gradnjo in prenovo nekaterih stavb na tem območju. Prav tako so tudi soglašali z oprostitvijo plačila nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ) zaradi posledic nedavnih poplav 17 upravičencem, ki živijo na območju Medloga.

Na začetku seje je mestni svet z minuto molka počastil spomin na Miloša Rovšnika, pred časom preminulega nekdanjega podžupana, mestnega svetnika in predsednika Nogometnega kluba Celje.

V uvodu je župan Matija Kovač svetnike seznanil z vrednostjo škode po neurjih in poplavah v poletnih mesecih, ki so prizadela tudi Mestno občino Celje. Prijavljenih škodnih primerov po neurjih je bilo za 2,5 milijona evrov, od tega na javni občinski infrastrukturi približno 733 tisoč evrov. Po poplavah 4. avgusta pa je bilo prijavljene škode za več kot 12 milijonov evrov, pri čemer je škoda na javni občinski infrastrukturi, skupaj s stroški intervencij, znašala več kot 3,2 milijona evrov. Kot je na napovedal župan, bo Mestna občina Celja na podlagi teh podatkov pripravila rebalans občinskega proračuna, ki ga bo mestni obravnaval na prihodnji novembrski seji.

Prodaja stavbe Ekonomske šole Celje Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru pomeni veliko pridobitev za mestno jedro. Ta stavba je leta samevala, kar se je poznalo tudi na utripu in ureditvi tega dela mestnega jedra. Z novo vsebino v stavbi (novejši del objekta bo po načrtih Univerze v Mariboru namenjen študentom, starejši del pa za strokovne službe fakultete, dekanat, knjižnico ...) in ureditvami na pripadajočih površinah ter ob dejstvu, da že poteka prenova Kajuhovega doma, bo ta kare pridobil povsem novo podobo in prispeval k revitalizaciji mestnega jedra. Mestna občina Celje je stavbo Ekonomske šole Celje pridobila z menjalno pogodbo z državo. Po pogajanjih v minulih dneh sta MOC in Fakulteta za logistiko UM dogovorili prodajno ceno 1.595.000 evrov.

Sprejeti občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za Otok 1, ki obsega območje med Trubarjevo ulico na severu, Čopovo na zahodu, Jurčičevo na vzhodu in Savinjo na jugu, predvideva zapolnitev prostih površin in prenovo obstoječega stavbnega tkiva. Po idejni zasnovi je načrtovana gradnja večstanovanjske stavbe (Vila blok), preoblikovanje trgovskega objekta s stanovanjskimi površinami in garažo, gradnja oskrbovanih stanovanj in umestitev nove transformatorske postaje.

Mestni svet je po skrajšanem postopku sprejel tudi spremembe odloka o občinskih cestah in cestno prometni ureditvi, s katerimi je parkirišče Mariborska cesta (Fakulteta za logistiko), ki je imelo status zakupljenega parkirišča, poslej umeščeno med parkirišča II. cone. Kot je ugotovil upravljalec parkirišč, družba ZPO Celje, za zakup parkirišča po ceni 50 evrov ni bilo zanimanja. S spremembo bo to parkirišče bolje zasedeno in izkoriščeno.

Mestni svet je na današnji seji potrdil oprostitev celoletnega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča sedemnajstim upravičencem, ki so podali vlogo za oprostitev zaradi posledic poplav na območju Medloga, 4. avgusta. Gre za stanovalce in podjetja s tega območja, ki jim je poplava poškodovala poslovne prostore, skladišča in stanovanja. Skupna višina nadomestila za te zavezance znaša nekaj več kot 33 tisoč evrov.

Mestni svet je na seji podal tudi predhodno pozitivno mnenje k strateškemu načrtu javnega zavoda Slovensko ljudsko gledališče Celje za obdobje 2024-2028. Strateški načrt poudarja pomen vpetosti gledališča v lokalno okolje in navaja, da je razvijanje odnosa med gledališčem in mestom osnova, na kateri je mogoče graditi njuno širšo prepoznavnost.

Mestni svet je danes obravnaval tudi kadrovske zadeve in izdal soglasje za imenovanje Andreje Erjavec za direktorico javnega zavoda Tehnopark Celje za novo mandatno obdobje 2024-2028.

VIR: MOC