V preteklih dneh je v Velenju občanke in občane razumljivo razburil strošek ogrevanja na položnicah Komunalnega podjetja Velenje (KPV), ki je bil v primerjavi s preteklimi meseci višji.

V preteklih dneh je v Velenju občanke in občane razumljivo razburil strošek ogrevanja na položnicah Komunalnega podjetja Velenje (KPV), ki je bil v primerjavi s preteklimi meseci višji.

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol s sodelavci v teh dneh opravlja številne razgovore tako z občani kot predstavniki Komunalnega podjetja Velenje. V petek, 19. januarja, je na delovni sestanek povabil tudi upravnike in izvajalce delitve, saj želi zaščititi javni interes in narediti vse, da bo cena toplotne energije za končne uporabnike optimalna.

Župan Peter Dermol bo na voljo za izjave za medije v petek, 19. januarja 2024, ob 13. uri v prostorih Mestne občine Velenje.

Spomnimo, da se je cena ogrevanja v občini Velenje spremenila februarja 2023 in za gospodinjstva stopila v veljavo z majem 2023, vendar se je višja cena v celoti odrazila na položnici za mesec december 2023. Višji znesek (za 30–50 %) so prejeli pretežno stanovalci v objektih, ki niso v celoti energetsko sanirani in kjer niso bili sprejeti ukrepi za bolj učinkovito rabo energije. Dodatno je k zvišanju prispeval ponovni vladni dvig DDV na 22 % (v pretekli kurilni sezoni je bil znižan na 9,5 %). Še vedno pa je cena toplotne energije v Šaleški dolini med najbolj ugodnimi, skupaj s Celjem imamo namreč najcenejše ogrevanje med daljinskimi sistemi v Sloveniji.

Na Mestni občini Velenje imamo posluh za socialno šibke in se zavedamo, da se nekatera gospodinjstva že tako težko prebijajo skozi mesec. V letošnjem letu bomo za socialno košarico namenili 1,7 milijona evrov. Na januarski seji mestnega sveta bomo novelirali pravilnik za dodelitev energijsko toplotnega dodatka, ki je bil v veljavi že v letu 2023, ter razširili obseg upravičencev. Dodatno bomo poskušali najti mehanizme in pravno podlago, da bi lahko pomagali čim več gospodinjstvom v občini. Prav tako bomo na naslednji seji sveta ponovno obravnavali sestavo cene toplotne energije, vplive in možnosti optimizacije. Za svetovanje je občankam in občanom na voljo tudi brezplačna Energetska pisarna.   

Ponovno pozivamo vse občane, ki so prejeli višje položnice kot običajno in si želijo dodatnih pojasnil, da se obrnejo na Komunalno podjetje Velenje, kjer jim bodo lahko pomagali s svetovanjem in podrobnejšimi informacijami. Poleg tega so v večstanovanjskih stavbah za vse informacije na voljo upravniki, ki preko delilnikov, nameščenih na radiatorjih, urejajo delitev stroškov med stanovanji.
 
Hvala za razumevanje.
 
Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje