napovednik


RAZSTAVA Made in Slovenia 19/115Do 28. oktobra 2022 | vsak delavnik med 9:00 in 17:00 |
Projektna pisarna CzK, Maribor

Na razstavi v Projektni pisarni CzK v Mariboru predstavljamo izdelke, ki so znak odličnosti prejeli v zadnjem letu. Ti inovativni izdelki slovenskih oblikovalcev opuščajo ustaljene, pogosto škodljive družbene navade. Izražajo kritiko obstoječih ekonomskih in družbenih sistemov ter ponujajo drugačen pogled na serijsko izdelavo. Prinašajo nove načine uporabe, novo funkcionalnost in materialnost ter skrb za zdravo okolje in družbo. Skupna sta jim razkrivanje ozadja nastanka izdelka in želja po povezovanju človeštva v skupnost s pomočjo dobrega oblikovanja. Poudarjajo vrednost spoja digitalnega in ročnega dela, pri čemer slednje služi tudi kot orodje za psihosocialno opolnomočenje posameznika.

Z izdelki, ki jih predstavljamo, oblikovalci iščejo načine, kako družbo ponovno povezati v skupnost, jo odvrniti od zaslonov in spodbujati druženje. Potem ko so nas ločili pandemija, diskriminacija, rasizmi in nacionalizmi, ekonomsko razseljevanje in podnebne spremembe, nas lahko oblikovanje ponovno poveže.

Razstva je na ogled v Projektni pisarni CzK do 28. oktobra 2022.

PREDSTAVITVE IN POGOVOR Nove prakse, nova orodja: na Dunaju6. oktober 2022 | 18:00 | TU Wien, Festsaal Karlsplatz 13, 1040 Dunaj
Namen dogodka je osvetliti delovanje sodobnih slovenskih in avstrijskih arhitekturnih praks, ki so zanimive zaradi načina, kako se lotevajo arhitekturnih tem in nalog. Predstavilo se bo devet slovenskih in deset dunajskih arhitekturnih praks, ki so svoje samostojno strokovno delo pričele v času svetovnih kriz,  finančne in podnebne krize. Krize so povzročile premike v razmišljanju o nalogah arhitekture, premislek o povezavi med arhitekturo in družbo, ekologijo, pa tudi o načinu organizacije (arhitekturne) prakse.Arhitekti bodo v svojih predstavitvah predstavili svoj način dela, kaj je naloga arhitekture danes in kako arhitekturne teme predstaviti javnosti. Poleg že izbranih slovenskih praks je bilo izbranih še 10 avstrijskih praks, ki so povezane s TU Dunaj.Devet slovenskih praks, ki sta jih izbrala Mika Cimolini in Matevž Čelik so: A2O2, Arhitekti Počivašek Petranovič, Elementarna, Emil Jurcan, Mertelj Vrabič Arhitekti, Pazi!park, ProstoRož, svet vmes, Vidic Grohar ArhitektiDeset avstrijskih arhitekturnih praks, ki sta jih izbrala Tina Gregorič in Jakob Travnik so: Architektur im Magazin, BELT Architektur Büro, Gordon Selbach, Kollektiv Raumstation, KOSMOS, Leonhard Panzenböck, Mair-Paar Büro für Architektur, Max Utech, Studio Jakob Sellaoui, Studio UrbanekDogodek je nastal v sodelovanju med TU Wien in SKICA Dunaj.

POP-UP RAZSTAVA Pop-up razstava Produkcijska platforma BIO27 3.-23. oktober 2022 | na ogled noč in dan |
Plečnikova trafika, Prešernov trg, Ljubljana
 27. bienale oblikovanja BIO27 Supervernakularno med 3. in 23. oktobrom v obliki tedenskih pop-up razstav v Plečnikovi trafiki na Prešernovem trgu predstavlja posebno razstavo Produkcijska platforma BIO27. Na njej se predstavljajo projekti treh od petih slovenskih interdisciplinarnih skupin, ki so se v okviru letošnje izdaje bienala lotile perečih izzivov s področja lokalnih skupnosti in okolja.V centru mesta Ljubljana se bo tako predstavil v tujini večkrat nagrajeni 3-d natisnjeni vodni filter Dodola skupine Pjorkkala, produkcijski prostor Krater bo razstavljal izdelke, ki odpirajo razpravo o zakonodajni problematiki gradnje z lokalnimi materiali, medtem ko bo skupina Garnitura s svojo postavitvijo pripovedovala zgodbe Plečnikove arhitekture za moderne urbane pohajkovalce.Spored razstav:3.—9. 10. Krater: Prepovedane vernakularnosti 10.—16. 10. Pjorkkala: Voda – oblikovanje biovernakularnega 17.—23. 10. Garnitura: Zgodbe moderne arhitekture
DELAVNICASkupina Futuring na Bali FAB Festu 2022
Člani BIO27 skupine Futuring Žan Kobal, Tamara Lašič Jurković in Barbara Predan, ki so v okviru BIO27 izdelali odprtokodni priročnik za trajnostno kulturno produkcijo, bodo na Bali FAB Festu vodili posebno delavnico o vzpostavitvi zbirke trajnostnih materialov in pricipov iz okolice.
ODPRTI POZIV Evropska prestolnica kulture 2026 (Finska)Rok za prijave: 9. dec 2022

Odprt je mednarodni poziv za kulturne organizacije in društva, da se pridružijo pri soustvarjanju kulturnega
programa
Oulu 2026. Iščejo projekte, ki združujejo umetnost in tehnologijo ter ustvarjajo edinstveno umetniško izkušnjo.

PR: Center za kreativnost