Viola je ime barve. Viola je v italijanščini vijolična barva. Violino ime je ime barve.

Viola je ime barve. Viola je v italijanščini vijolična barva. Violino ime je ime barve. Morda, dobiš takšno ime, če se rodiš materi pisateljici in očetu novinarju ter intelektualcu. Ne vem. Dejstvo je, da je Viola di Grado - rojena leta 1987- eden izmed najbolj nagrajenih mladih italijanskih talentov literature. Piše o resnih temah na sodoben način. Viola je obsedena z Japonsko in je tudi diplomirala iz orientalnih ved. Viola ima rada Picassovo modro barvo. Napisala je knjigo o modri lakoti,  ki govori o lezbični ljubezni med Italijanko in Japonko, v kateri primerja ljubezen in strast z modro nepotešeno lakoto. Pisateljica di Grado  aktivno podpira in je zelo priljubljena med LGBT  kolektivi. Viola z dolgimi svetlo pobarvanimi lasmi je vedno oblečena v črno in uporablja samo črno, temno rjavo ali vijoličasto šminko. Videz Viole je zelo dramatičen in gotičen tudi v vsakdanjem življenju.

Prva Violina knjiga priča o zelo kompleksni in resni temi, ki si jo je upal – morda - dotakniti na eleganten način režiser Ingmar Bergman. Še vedno je premalo knjig napisanih o medsebojnem odnosu med hčerjo in materjo. Violina knjiga   70% Acrylic 30% Wool ( angl.) se dogaja v deževnem Leedsu v Angliji, kamor sta se preselili mater in hči, po smrti moža in očeta. Protagonistka Camelia ima 23 let in simbolično uničuje obleke, dokler ne spozna kitajskega fanta, ki jo popelje v magično simboliko pismenk…

Violino delo Fuoco al cielo( ital.) se odvija v najbolj radioaktivnem mestu na svetu- glede na pisateljico- v ruskem Uralu, kjer se pod nemogočimi življenjskimi pogoji rodi ljubezen med moškim in žensko.

Izpod peresa Viole je nastala tudi zelo sodobna knjiga - Bambini di ferro (ital.), ki govori o svetu robotov, ki služijo kot nadomestek materinski ljubezni dojenčku in malčku.

Konceptualno zanimiva je tudi Violina pripoved o govorečem super jajcu(ki je intelektualec imenovano) »Superegg« ( angl.). Jajce, je zelo cinično in črnogledo.

Vsekakor pa je najbolj kompleksen roman pisateljice Hollow Heart ( angl.), ki se prične s samomorom mladega dekleta - na rimljanski način v banji -  kot posledica lukenj, ki obstajajo vse povsod…

Viola - doma v Kataniji- je pisateljica, ki potuje in raziskuje svet v iskanju inspiracije za svoje knjige. Živela je v Shanghaju, Tokyju, Leedsu in Londonu. Viola je boemski pisatelj, ki živi kot pisatelj ,se oblači kot pisatelj in piše poučne knjige kot pisatelji starega kova. Viola je ime barve.

Vabljeni na spletno predavanje o pisateljici Violi di Grado, v soboto 19. novembra, ob 19. uri na Facebook Messenger s pisateljico in pesnico Nino Kosmač, na Facebook povezavo ( Nina Kosmac).

VIR: Nina Kosmač