Danes ste ob 13:27 prejeli elektronsko sporočilo Odnosi z javnostmi Kabineta župana (kot je zapisano v podpisu), kjer so po nesreči ali pa namenoma zapisali zgolj pogled kabineta župana

PETEK, 22.10.2022 - Danes ste ob 13:27 prejeli elektronsko sporočilo Odnosi z javnostmi Kabineta župana (kot je zapisano v podpisu), kjer so po nesreči ali pa namenoma zapisali zgolj pogled kabineta župana, zato dovolite, da na kratko pojasnim, kaj pomeni zavrženje tožbe, več pa bom predstavil v začetku naslednjega tedna po pogovoru z odvetniško pisarno, ki je tožbo pripravila.

Tožba zavržena iz procesnih razlogov v ničemer ne prejudicira zakonitosti postopka sprejemanja OPN v Mariboru

Uvodoma se strinjam z zaključkom sporočila vodstva MOM, da Maribor potrebuje OPN, a ne takšnega, kot ga je pripravila ekipa trenutnega župana, saj ni usklajen ne s stroko, ne z občankami in občani, kaj šele z okoljskimi zahtevami in ki tudi v pravnem smislu ni pripravljen, kot veleva zakonodaja. Dodatno pa je v njem vrsta "potaknjencev", kot sta na primer 18 nadstropna stolpnica na sami meji vodovarstvenega območja in pozidava parka v Bresternici.

Z vložitvijo tožbe z zahtevo po začasni odredbi smo želeli v korist mesta preprečiti nepopravljivo škodo, ki bi z morebitnim sprejemom takšnega OPN nastala.

Pomembno je opozoriti, da se sodišče ni izjasnilo o vsebini, ampak zgolj in samo ugotovili (priloga) po opozorilu vodstva MOM, da odgovor na poziv k ničnosti nima značaja dokončnega upravnega akta ampak obvestila in tožbo zaradi tega tudi zavrglo.

Samo dejstvo, da je vodstvo MOM izpodbijalo tožbo iz procesnih in ne vsebinskih razlogov me navdaja z velikim optimizmom, saj bi vodstvo MOM zagotovo izpodbijalo tožbo tudi na vsebinski osnovi v kolikor bi smatrali, da bi jim sodišče ugodilo tudi v vsebinskem smislu.

Zavržena tožba tako pomeni zgolj to, da moramo, žal, počakati na morebitno potrditev tako pripravljenega OPN na mestnem svetu in šele potem pravno izpodbiti nezakonit postopek in dokument.

Glede na to, da so bila z vložitvijo tožbe tudi vodstvu MOM predstavljene vse nepravilnosti v postopku sprejemanja OPN, tako vsebinske, kot tudi postopkovne, bi bilo posiljevanje mestnega sveta (sploh v tem mandatu) s sprejemom takšnega OPN izredno nepremišljeno in za Maribor škodljivo dejanje.

S spoštovanjem,

Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih Zeleni Evrope

PR: SMS