Rdeča dvorana bo postala epicenter inovacij

Velenje, 7. junij 2024 – Rdeča dvorana bo postala epicenter inovacij 

V petek, 7. junija 2024
, bo Velenje postalo pravo središče tehnološkega navdiha in  ustvarjalnosti. Rdeča dvorana bo gostila 3. Državno tekmovanje v LEGO robotiki – WRO, ki bo  privabilo mlade talente iz vse Slovenije. Tekmovanja se bo udeležilo 57 ekip in 172 tekmovalcev  s trenerji, starih med 8 in 19 let, ki se bodo pomerili v treh glavnih disciplinah: ROBOMISSION,  ROBOSPORTS in FUTURE INNOVATORS.  

Ljudska univerza Velenje
ima licenco za organizacijo in izvajanje slovenskega tekmovanja  WRO-WORLD ROBOT OLYMPIAD™, saj verjamejo v izjemno vrednost, ki jo tovrstno  tekmovanje prinaša mladim. S tem, ko organizirajo WRO Slovenija, omogočajo mladim, da  pokažejo svoje talente, razvijajo kritično mišljenje in se učijo timskega dela. Poudarek na  praktičnem reševanju problemov in inovacijah je tisto, kar naredi to tekmovanje tako posebno  in vpliva na prihodnost naših otrok.  

Dogodek leta za mlade tehnološke navdušence 

Tekmovalci bodo prikazali svoje izjemne spretnosti in inovativnost v nalogah, ki se osredotočajo  na aktualno temo "Zavezniki Zemlje". Mladi tehnološki navdušenci bodo z uporabo robotov  simulativno pomagali prebivalcem vasi pri pregledovanju zelenjave, zalivanju vrta,  preoblikovanju mest v zelene oaze ter obnovi mest po naravnih nesrečah. Njihova prizadevanja  ne bodo zgolj tekmovalne narave, ampak bodo tudi prispevala k večji ozaveščenosti o  trajnostnem razvoju in uporabi obnovljivih virov energije. Z reševanjem nalog, bodo mladi  tekmovalci pokazali, kako tehnologija lahko prispeva k trajnostnemu razvoju in izboljšanju  kakovosti življenja. Z uporabo obnovljivih virov energije in inovativnih pristopov k okoljskim  izzivom bodo z roboti demonstrirali, kako je mogoče s tehnologijo odgovorno ravnati z našim  planetom. Poleg tega bo tekmovanje priložnost, da se izpostavijo pomembna vprašanja o  trajnostni prihodnosti in da se mladi opremijo z znanji in veščinami, ki jih potrebujejo za  reševanje globalnih izzivov. Sodelujoči bodo imeli priložnost spoznati, kako njihova znanstvena 
in tehnološka radovednost lahko neposredno vplivata na reševanje resničnih problemov in  izboljšanje skupnosti po vsem svetu. 

Najboljše ekipe se bodo udeležile Svetovne olimpijade 

S sodelovanjem na državnem tekmovanju WRO Slovenija imajo najboljše ekipe priložnost, da  se kvalificirajo na Svetovno olimpijado v robotiki, kjer se bodo pomerile z najboljšimi ekipami iz  več kot 100 držav. Svetovna olimpijada, ki bo letos potekala od 28. do 30. novembra 2024 v  Turčiji, je vrhunec tekmovanja in priložnost za mlade, da svoje spretnosti in znanja preizkusijo  na globalnem nivoju. 

Inovativnost na vsakem koraku 

V kategoriji FUTURE INNOVATORS bo 11 ekip, 31 tekmovalcev, predstavilo inovativne in  delujoče robotske rešitve, ki so jih razvijali skozi leto. Ti projekti so odraz, da mladi že zdaj  razvijajo rešitve za resnične probleme, s katerimi se sooča naš svet. Njihove rešitve vključujejo  robote za pomoč pri okoljskih izzivih, izboljšanje kakovosti življenja in povečanje učinkovitosti  v različnih sektorjih. Ekipe bodo predstavile projekte, ki se osredotočajo na trajnostne prakse,  pametne rešitve za urbano življenje, ter inovacije, ki lahko pomagajo pri naravnih nesrečah. Te  ideje in tehnologije kažejo na neverjetno ustvarjalnost in tehnično sposobnost mladih, ki so  zavezani iskanju pozitivnih sprememb za prihodnost. 

V kategoriji ROBOSPORTS pa se bo 8 ekip pomerilo v napetih teniških dvobojih z roboti, ki so  jih tekmovalci sami kodirali, da samostojno igrajo in sodelujejo z drugimi roboti. Ta kategorija  poudarja pomembnost timskega dela, strategije in naprednih tehničnih veščin. Roboti bodo na  igrišču tekmovali v hitrem tempu, saj bodo samostojno igrali tenis in sodelovali s partnerji iz iste  ekipe, kar bo zahtevalo visoko stopnjo koordinacije in programiranja. Tekmovalci bodo morali  pokazati ne le tehnično znanje, temveč tudi sposobnost hitrega razmišljanja in prilagajanja med  igro. Te dvoboje bo spremljala izjemna energija, saj bodo ekipe navijale za svoje robote in z  vsakim servom, udarcem in točko dokazovale svoje sposobnosti. 

Podpora Ministrstva za digitalno preobrazbo 

Tekmovanje je del širšega projekta Usposabljanja otrok in mladih za krepitev digitalnih  kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev, ki ga sofinancira 
Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Skozi program usposabljanja »Digitalni ustvarjalci« - "Mali  Robot: Popotovanje v digitalni svet" se je kar 54 % tekmovalcev in trenerjev pripravljalo na  državno tekmovanje. Usposabljanja so bila zasnovana tako, da so spodbujala zanimanje za  učenje ter krepitev čustvenih, kognitivnih in družbenih kompetenc mladih. 

Pomen takšnih dogodkov za prihodnost 

Dogodek v Velenju ni priložnost le za tekmovanje, temveč tudi za širjenje zavedanja o pomenu  digitalne pismenosti in tehničnih veščin. S takšnimi se želi pri mladih vzbuditi zanimanje za  znanost, tehnologijo, inženirstvo in matematiko (STEM). »Naša dolžnost je, da otroke in mlade  opremimo s spretnostmi in znanji, ki jih potrebujejo za uspešno krmarjenje v hitrem  tehnološkem razvoju. Poudariti želimo tudi pomen inkluzivnosti in enakih možnosti za vse  otroke. Z vključevanjem različnih starostnih skupin in spodbujanjem sodelovanja med njimi,  želimo ustvariti okolje, kjer se vsak otrok počuti vključenega in motiviranega za učenje. To je še  kako pomembno za razvoj naslednje generacije inovatorjev, ki bodo oblikovali prihodnost«,  poudarja direktorica Andragoškega zavoda Ljudske univerze Velenje, Brigita Gorjup. 

Vsekakor se prizadevanja ne končajo z enim tekmovanjem. Želja je vzpostaviti trajno okolje, kjer  mladi lahko nenehno razvijajo svoje talente in jih usmerjajo v pozitivne smeri. Tekmovanje v  Velenju je le en korak v tej dolgi poti, ki bo mlade opremila z znanji in veščinami, ki so ključne  za uspeh v hitro spreminjajočem se svetu. Verjamemo, da lahko s skupnimi močmi dosežemo,  da bodo ti mladi navdušenci nekoč vodilni inovatorji, inženirji in znanstveniki, ki bodo prinašali  pomembne spremembe v naš svet. 

Veselimo se snidenja in vašega poročanja o tem izjemnem dogodku, ki bo v Velenju navdihnil  številne mlade in odrasle obiskovalce.


VIR: Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje