Ministrstvo, pristojno za energijo je izdalo Pravnilnik o spremembah Pravnilnika o načinu izračuna bruto končne porabe energije iz obnovljivih virov. V veljavo bo stopil 28. januarja.

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Pixabay

Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije v peti točki sedmega člena določa, da minister predpiše način izračuna bruto končne porabe energije iz obnovljivih virov. Pravilnik podrobneje ureja način izračuna bruto končne porabe energije iz obnovljivih virov v skladu z Direktivo Evropskega parlamenta in Sveta 11. decembra 2018 o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov, katere določbe tudi prenaša v nacionalno zakonodajo.

Sprememba pravilnika je bila potrebna zaradi spremembe direktive, ki je bila sprejemenjena z Delegirano uredbo Komisije 14. decembra 2021 o spremembi Priloge VII k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta glede metodologije za izračun energije iz obnovljivih virov, ki se uporablja za hlajenje in daljinsko hlajenje. V pravilniku se Priloga 2 zamenja s Prilogo iz Uredbe EU 2022/759, ki poleg metodologije za izračun energije iz obnovljivih virov iz toplotnih črpalk, ki se uporabljajo za ogrevanje, dodatno ureja še način izračuna energije iz obnovljivih virov iz toplotnih črpalk, ki se uporabljajo za hlajenje.

Pravilnik so že objavili v Uradnem listu RS št. 4/2023.

Vir: Naš Stik