BIO28 28. Bienale oblikovanja (BIO28) bo kurirala Alexandra Midal

BIO28 28. Bienale oblikovanja (BIO28) bo kurirala Alexandra Midal
Bienale oblikovanja bo naslednje leto bo praznoval 60. obletnico obstoja. BIO organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost. Z namenom razvoja inovativnih izdelkov in storitev CzK koproducira idejni in produkcijski del bienala. 28. Bienale oblikovanja bo kurirala kustosinja in profesorica Alexandra Midal . BIO28 bo pod naslovom Dvojna agentka potekal med novembrom 2024 in aprilom 2025.

Alexandra Midal je profesorica na Univerzi za umetnost in oblikovanje HEAD v Ženevi in vodja Oddelka za kritično mišljenje na Ensci-Les Ateliers v Parizu. Kot ugledna zgodovinarka umetnosti in oblikovanja združuje tako praktične kot teoretske pristope k raziskovanju in deluje kot umetnica-kuratorka, teoretičarka in filmska esejistka.

»Navdušena sem, da bom lahko sodelovala z ekipo BIO pri naslednji izdaji ljubljanskega Bienala oblikovanja. Ta dogodek je edinstvena priložnost za dialog o zgodovinskih in sodobnih vprašanjih oblikovanja. Prizadevala si bom izpostaviti alternativne poglede na oblikovanje in iz mednarodne perspektive predstaviti raznovrstne glasove na tem področju. Zanima me ponovno ovrednotenje koncepta dvojne/ga agentke/a, ki bo razkril pripoved o na videz vsakdanji cvetlici in njeni prikriti, kriptirani in skrivnostni vlogi pri oblikovanju identitet in politik...«- Alexandra Midal, kustosinja BIO28
Za asistentko kustosinje je bila izbrana Emma Pflieger, francoska oblikovalka in soustanoviteljica inovativnega oblikovalskega studia Studio Pflieger-Foeglé.

Razkritje kuratorskega koncepta BIO28 je načrtovano za december 2023, kar bo sovpadalo z objavo odprtega poziva, na katerega bodo povabljeni oblikovalci, ustvarjalci in prostorski načrtovalci. Obenem bo objavljen poseben poziv k sodelovanju na BIO28 Design Film Festival za video in filmske ustvarjalce.   

Več >>
JAVNI NATEČAJ ELES 3000Rok za prijave: 1. okt 2023
Nagradni sklad: 12.500 EUR
Proračun za izvedbo: 30.000 EUR

Prijave na javni natečaj ELES 3000 so odprte le še do nedelje!

V sklopu natečaja bomo izbrali projektno skupino, ki bo na lokaciji Živalskega vrta Ljubljana zasnovala, oblikovala in izvedla ustvarjalni projekt.

K prijavi vabimo ustvarjalce različnih profilov – umetnike, oblikovalce, biologe, arhitekte, krajinske arhitekte, raziskovalce in druge multidisciplinarne ustvarjalce in strokovnjake, posameznike ali skupine. Več >>

RAZSTAVA Trienale rokodelstva26. sep - 19. nov 2023 | Koroška galerija likovnih umetnosti

V torek je v Koroški galeriji likovnih umetnosti potekala otvoritev razstave Trienale rokodelstva. Razstava predstavlja 48 izdelkov, med njimi tudi 10 izbranih na javnem pozivu Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti, ki ga je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal Center za kreativnost.

Rok Oblak in Luka Pleskovič sta za izdelek Čebelino, ki je bil izbran na pozivu CzK, prejela nagrado strokovne komisije, Lara Baler in Boris Ouček pa sta za izdelek Oreika prejela posebno priznanje komisije. Čestitamo!

Trienale rokodelstva >>
Izbor poziva CzK >>

Foto: Nika Hölcl Praper/KPM
FESTIVAL UNI.MINDS16.-25. okt 2023

Vas zanima vpogled v trajnostno poslovanje in inovacije v Sloveniji? Ste zainteresirani za netehnološke inovacije, ki spreminjajo družbo? V okviru letošnjega festivala bodo fakultete in podjetja odprli svoja vrata in predstavili svoje prebojne inovacije, najnovejše tehnologije in priložnosti za povezovanje. 

Podrobnejši program in prijave >>
STROKOVNO SREČANJE Wood Tech Talk 20236. okt 2023 | 9:30 | Kulturni center Kočevje

V sklopu Festivala lesa 2023 se bo odvilo strokovno srečanje  »Gozd priložnosti za oblikovanje slovenskega pohištva«. V sklopu dogodka se bo odvila tudi predstavitev primerov uresničenih dobrih praks povezovanja gospodarstva in kulturno-kreativnega sektorja, ki so rezultat prve serije razpisov Centra za kreativnost.

Več >>
ODPRTI RAZPIS WORTH IIRok za prijave: 27. nov 2023
Finančna podpora: med 10.000 in 20.000 EUR

Center za kreativnost kot ambasador partnerskega projekta WORTH vabi k sodelovanju na inkubacijskem programu, ki izbranim udeležencem ponuja finančna sredstva, mentorsko pomoč, pravna svetovanja in sodelovanja na razstavah. V tretji ediciji razpisa bo izbranih 67 novih projektov.

Več >>

USPEŠNE ZGODBE SKUPNOSTI CZK RemigoOne
Na letošnji podelitvi DesignEuropa Award v Berlinu je velik uspeh z zmago v kategoriji mala in nastajajoča podjetja doseglo slovensko podjetje Remigo z električnim izvenkrmnim motorjem RemigoOne, ki ga je oblikovala mlada slovenska oblikovalka Ajda Bertok. Gre za prvo slovensko podjetje ali oblikovalca/ko, ki je prejelo to nagrado.

RemigoOne je prejemnik znaka odličnosti ''Made in Slovenia'', ki ga podeljuje Center za kreativnost in je bil v sklopu razstave Novi časi predstavljen na tednu oblikovanja v Milanu. Na razstavi smo predstavili inovativne izdelke slovenskih oblikovalcev, ki opuščajo ustaljene, pogosto škodljive družbene navade. Oblikovanje RemigoOne je zaznamovala zaveza k trajnosti, omogočeno je napajanje iz obstoječih zelenih virov ter sprejemanje in reciklaža izrabljenih baterij.

Znak vrhunskega oblikovanja “Made in Slovenia” je bil prvo priznanje, ki smo ga za izdelek prejeli. Sledila so še mnoga druga, večinoma mednarodna priznanja in nagrade; zadnja je DesignEuropa Award 2023. Vse te nagrade nam predstavljajo potrditev, da smo na pravi poti in nam hkrati pomagajo utirati pot na globalne navtične trge. Prav zahvaljujoč nagradam in dobrim ocenam v strokovnem tisku za RemigoOne vlada na trgu veliko zanimanje.”- Marko Vrtovec, direktor

VIR: MAO