Velenje je letos ponosni nosilec naziva evropski zeleni list.

Velenje je letos ponosni nosilec naziva evropski zeleni list. Nagrado nam je predlani v Grenoblu podelila evropska komisija in je nagrada za dosežke ter delovanje na področju varstva okolja – v preteklosti in danes. V teh dneh smo mesto »odeli« v barve zelenega lista, saj si resnično želimo, da bi vsi razmislili o nekaterih navadah, ki jih imamo in bi jih lahko spremenili - kot na primer prihodi na dogodke peš, z avtobusom, s skupnimi prevozi, pravilno ločevanje odpadkov in zagotovo je še veliko ukrepov, ki bi pozitivno vplivali na okolje in tudi na vse nas. Prihodnji teden pripravljamo tri večje dogodke, s katerimi želimo zaznamovati letošnje leto: koncert Nine Pušlar, mednarodno konferenco o urejanju zelenih površin v urbanem okolju in veliko otvoritveno slovesnost. Na vse tri dogodke je vstop prost.
 
Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je v sredo na novinarski konferenci povedal, da je Velenje tako nosilec naziva evropski zeleni list kot tudi del Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, na kar smo resnično ponosni in je rezultat dela ter prizadevanj za boljše okolje tako v preteklosti kot tudi sedaj. Obljubil je, da si bomo tudi v prihodnje prizadevali, da bomo v Velenju ustvarjali dobre življenjske in naravne pogoje za vse.
 
Dogodki in aktivnosti, ki jih bomo izvedli v letošnjem letu so financirani ali sofinancirani iz sredstev, ki jih je kot nagrado za dosežke in prizadevanja na okoljskem področju razvoja prejela Mestna občina Velenje, in sicer 200 tisoč evrov.
 
V sredo, 14. februarja, bomo ob 17. uri na Titovem trgu pripravili velik otvoritveni koncert znane slovenske pevke Nine Pušlar. Koncert je darilo občankam in občanom, hkrati pa želimo spodbuditi, da bi ljudje zmanjšali potrošnjo in bi morda kdaj podarili za darilo tudi koncert, obisk predstave, obisk lokalne slaščičarne … Na dogodku želimo ustvariti čim manj odpadkov, zato bo tudi gostinska ponudba zasnovana trajnostno, brez plastike za enkratno uporabo in druge nepovratne embalaže. Uporabljali bomo kozarce za večkratno uporabo (ob prevzemu kozarca boste prejeli žeton in vplačali kavcijo 2 evra, ob vračilu kozarca in žetona pa vam bodo gostinci denar – kavcijo - vrnili). Tople napitke bodo stregli v keramičnih lončkih z oznako evropski zeleni list (ob prevzemu boste prav tako plačali kavcijo 2 evra), ki ji boste lahko vrnili in dobili povrnjen denar, lahko pa jih boste odnesli domov in imeli prijeten spomin na ta dogodek. Skupaj z zelenimi informatorji bomo na koncertu na treh otokih poskrbeli za dosledno in pravilno ločevanje odpadkov. 
 
Ta dan bo živahno tudi na Cankarjevi cesti, kjer bodo lokalni ponudniki pripravili bogato kulinarično ponudbo t.i. Cankarjevo ulico okusov.
 
Dan kasneje, 15. februarja, bomo v Domu kulture Velenje med 8.30 in 14. uro pripravili mednarodno konferenco o urejanju zelenih površin v urbanem okolju – Mi spreminjamo, premikamo, rastemo. V prihodnosti bo za naše zdravje in dobro počutje ključnega pomena kakovostno načrtovanje in upravljanje zelenih površin in na konferenci bomo predstavili trende ter dobre prakse načrtovanja in upravljanja le-teh. Slavnostna govornika na konferenci bosta dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj in dr. Nataša Bratina, v. d. generalnega direktorja Direktorata za prostor in graditev na Ministrstvu za naravne vire in prostor.
 
Ob 18. uri istega dne pa bomo v velenjskem domu kulture pripravili tudi otvoritveno slovesnost, na kateri bodo nastopili Otroški pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, priznani slovenski glasbeni ustvarjalci: Sanja Mlinar Marin, Kristijan Crnica, Kristyna Šajtošova, Žigan in Kristijan Krajnčan, Miha Koren, Erik Marenče, Miha Koretič, David Morgan in Piknik bas kvartet. Slavnostna govornica na slovesnosti bo dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.
 
Na Mestni občini Velenje želimo uvesti:

Trajne zelene ukrepe in prakse na različnih področjih, ki jih bomo upoštevali tudi v prihodnje (izdelava smernic za trajnostne prireditve ter implementacija le-teh v razpise Mestne občine Velenje, ukrepi na področju trajnostne mobilnosti – postavitev varovane kolesarnice ob Velenjskem jezeru, posodobitev katastra drevnine in izdelava načrta upravljanja z mestno drevnino, prenova izobraževalnih programov …).
Spremeniti navade zaposlenih na občinski upravi, v javnih zavodih, podjetjih ter navade vseh naših občank in občanov (predvsem sprememba potovalnih navad – trajnostni način premikanja po mestu, sprememba pri organizaciji dogodkov – dosledno upoštevanje smernic ter dogodki brez plastične embalaže za enkratno uporabo, spodbujanje manj potrošnje – pridelajmo manj odpadkov …).
Vsak odpadek, ki ga zmanjšamo, vsak energetsko učinkovit ukrep, ki ga uvedemo, in vsaka zelena odločitev, ki jo sprejmemo, so koraki k bolj zeleni in zdravi prihodnosti za naše otroke in generacije, ki bodo sledile. V letošnjem letu bomo pripravili vsaj 10 velikih dogodkov in več kot 150 dogodkov na temo bolj zeleno, bolj trajnostno. Pripravili bomo 3 večje in 4 manjše razstave ter izvedli vrsto ukrepov za izboljšanje upravljanja. Izvedli bomo promocijsko kampanjo, katere cilj je nagovoriti čim širšo publiko o pomenu varovanja okolja ter o trajnostnem razvoju na sploh.
 
Eden izmed pomembnejših letošnjih aktivnosti je tudi Letni politični dialog, ki ga bomo v Velenju pripravili konec junija. Prav tako pa že snujemo program za mednarodno konferenco Pozdravljena prihodnost 30. septembra, kjer imamo potrjenega že prvega gosta bivšega evropskega komisarja Janeza Potočnika.
 
Naši javni zavodi in institucije bodo izvedle več dogodkov v sklopu dogajanja evropski zeleni list, bodo pa tudi svoje večje in že tradicionalne dogodke prilagodili trajnostnim temam (generacijski festival, Pikin festival, Festival mladih kultur Kunigunda ...), pripravili bomo tudi dve razstavi (pri pošti in na poti na Velenjski grad), s katerima bomo opozarjali na spreminjanje našega ravnanja k bolj trajnostnemu, k bolj zelenemu.
 
Želimo si, da bi celo mesto delovalo in živelo z mislijo na bolj zeleno prihodnost. Seveda si bomo prizadevali, da bodo na naših dogodkih tudi gostinske storitve čim bolj v skladu z zelenimi predpisi – na dogodkih želimo ustvariti čim manj odpadkov, zato bo tudi ponudba zasnovana trajnostno, brez plastike za enkratno uporabo in druge nepovratne embalaže, obiskovalce bomo pozivali, da na dogodke prihajajo na okolju prijazen način. Obiskovalce iz Velenja vabimo, da pridejo na dogodek v središče mesta peš ali pa se pripeljejo z brezplačnim mestnim prevozom (Lokalc).
 
Prejem nagrade pomeni hkrati priznanje za preteklo delo in tudi odgovornost za naprej. Zeleni prehod družbe ni enostavna naloga, zato nam nagrade in sredstva, ki jih s tem prejmemo, pri tem zelo pomagajo. V zelenem letu bomo še posebej pozorni na naše vsakodnevne navade, saj lahko s svojim načinom življenja vsak prispeva k celotni zgodbi največ. Naj nas pri tem motivira odgovornost do prihodnjih generacij, do zagotavljanja zdravega in kakovostnega življenjskega okolja za zanamce. Odprimo srce zelenim navadam in se skupaj trudimo za lepši jutri. Vsak dan.
 
Prijazno vabljeni na dogodke in aktivnosti, ki bodo potekali v sklopu naziva evropski zeleni list.
 
V sredo, po novinarski konferenci, smo odkrili tudi spominsko obeležje, ki nam ga je predlani predala evropska komisija in sedaj krasi našo mestno hišo (fotografija v priponki).
 
PR - Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje