Univerza na Primorskem, ena od treh slovenskih javnih univerz, ustanovljena leta 2003.

Univerza na Primorskem


Univerza na Primorskem, ena od treh slovenskih javnih univerz, je bila ustanovljena leta 2003. Danes je medgeneracijsko prijazen in interdisciplinarno uravnotežen prostor svobode človekovega duha. Z dvigom na raven svetovno najuspešnejših univerz, prepoznavnih po odličnem učenju in izjemnem raziskovanju, študentom, učiteljem in raziskovalcem omogoča vključevanje v svetovne znanstveno izobraževalne tokove.
Univerza na Primorskem
Univerzo na Primorskem (UP) sestavljajo različne članice. Pedagoške članice (fakultete) skrbijo za ustvarjanje znanstvenih in strokovnih dosežkov, predvsem pa za njihov prenos mladim, študentom, ki predstavljajo bistvo naše univerze. Članice so: UP FHŠ - Fakulteta za humanistične študije, UP FM - Fakulteta za management, UP FAMNIT - Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, UP PEF - Pedagoška fakulteta, UP FTŠ – Turistica - Fakulteta za turistične študije in UP FVZ - Fakulteta za vede o zdravju. Na njih študira 5.805 študentk in študentov, od tega 17,5 % iz tujine, kar kaže na močno mednarodno vpetost. 

UP študentom predaja znanje na najrazličnejših področjih, ob tem pa jo odlikuje posebna skrb za razvoj študentov, kar se začne z aktivnostmi Kariernega centra in prek Štipendijskega sklada – unikuma slovenskega visokošolskega prostora, nastalega leta 2008 po vzoru zahodnega. S štipendijami spodbuja najboljše študente, jim zagotovi stike s potencialnimi delodajalci že med študijem in jim omogoči hiter prehod na trg dela. Prek Sklada je bilo do sedaj podeljenih 517 štipendij. Vlagatelji so partnerji, ki se zavedajo pomembnosti vlaganja v znanje - aktivno namreč lahko oblikujejo kriterije za identificiranje profilov, s sodelovanjem s štipendistom pa oblikujejo zase najprimernejši kader, bogat z znanjem in idejami. 

V Skladu deluje večina članov Sveta zaupnikov – posvetovalnega telesa rektorice, ki povezuje univerzo z gospodarstvom, javnimi ustanovami in občinami, saj ga sestavljajo predstavniki vseh mnogih navedenih organizacij, ki v UP vidijo priložnost za skupno rast, predvsem na področju povezovanja akademskega in raziskovalnega dela z nosilci razvoja. 

Tovrstni razvoj je prinesel tudi mednarodno priznanje – v začetku junija je UP s strani QS World University Rankings 2023 prevzela dva certifikata – enega je prejela kot nova univerza na lestvici, drugega pa za uvrstitev med najboljših 25 univerz na svetu v kategoriji "QS Recognition of Employability".

Ob pedagoških članicah delujejo še nepedagoške članice – UP Inštitut Andrej Marušič, ki pokriva področja matematike, informacijske tehnologije in javnega zdravja; UP Študentski domovi in UP Univerzitetna knjižnica. Z letošnjim letom je zaživel tudi samostojen Center znanosti UP – ta je namenjen predstavitvi znanstveno-raziskovalnega dela širši javnosti. Zaenkrat zajema enoti Akvarij Piran in Arheološki park Simonov zaliv, v pripravi pa je tudi Hiša znanosti. Pomemben povezan del UP je tudi raziskovalni inštitut InnoRenew CoE, ki ima prostore v Izoli, v novozgrajeni največji slovenski leseni stavbi. 

Osnovno vodilo Univerze na Primorskem je to, da v vsem najde izziv, ne boji se neznanega in biti drzna, zvesta sebi na poti k odličnosti. Vsak korak potrjuje na mednarodni ravni, kjer vidi ključne priložnosti in odprte možnosti – tako je bila prednost mladosti prepoznana tudi z uvrstitvijo na lestvico Times Higher Education (THE) najboljših univerz, mlajših od 50 let (2022 Times Higher Education World University Rankings – Young Universities) v skupini med 351-400. Sedaj ima UP dobrih 30 let časa, da se na tej kategoriji povzpne na vrh. 

Titov trg

 #pressclipping