Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter konzorcij NEPN intenzivno pripravljata prvo posodobitev strokovnih podlag in prvi predlog posodobitve NEPN, kjer bo poudarek predvsem na usmeritvah in ciljih.

Datum objave:
10. februar 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Pixabay


Spomladi 2023 bo skladno z Načrtom sodelovanja z javnostjo izveden nov krog posvetovanja. Informacije o tem bodo objavljene predvidoma do konca februarja. Za vzpostavitev širokega strokovnega dialoga in vključitev širše strokovne in druge javnosti v pripravo posodobitve NEPN je bil z namenom oblikovanja širšega strokovnega soglasja ter pridobitve kakovostnih podatkov in stališč glede izhodišč in usmeritev pri prenovi NEPN ter kakovostnih vhodnih podatkov pri pripravi oz. posodobitvi scenarijev NEPN izveden niz osmih ciljnih tematskih posvetov z deležniki. Na posvetih so bili obravnavani ključni dejavniki prihodnjega razvoja Slovenije, ključna področja, sektorji in tehnologije z največjimi izzivi in negotovostmi pri prihodnjem razvoju in zelenem prehodu v Sloveniji. Nabor in vsebina posvetov je bila oblikovana in prilagojena glede na rezultate in usmeritve iz preliminarnega procesa posvetovanja z javnostjo. Pripravljeno je bilo skupno Poročilo o izvedenih posvetih in informacija o vsakem posameznem izvedenem posvetu, vključno s kratkim povzetkom in poročilom iz posveta. Glavna sporočila ciljnih posvetov bodo smotrno upoštevana pri posodobitvi strokovnih podlag za NEPN in pri pripravi prvega osnutka posodobitve NEPN.

Zaenkrat sta bili v letu 2022 organitirana dva kroga posvetovanja. Konec septembra 2022 je potekala javna predstavitev poročila o stanju izvajanja NEPN. Dogodka se je udeležilo okoli 95 udeležencev. Uvodnemu nagovoru ministra za infrastrukturo mag. Bojana Kumra je sledila predstavitev procesa posodobitve NEPN, Poročila o izvajanju NEPN, rezultatov javnomnenjske raziskave »Odnos javnosti do obnovljivih virov energije« ter glavnih izzivov in usmeritev za posodobitev NEPN. Sledila je odprta razprava in vabilo vsem udeležencem, da se aktivno vključijo v proces posvetovanja. V obdobju med 26. avgustom in 21. oktobrom 2022 pa je v okviru preliminarnega posvetovanja z javnostjo potekalo spletno posvetovanje z javnostjo o ciljih in usmeritvah NEPN. Na posvetovanju, kjer je bilo mogoče prispevke oddati preko spletne ankete, je sodelovalo 135 predstavnikov zainteresirane javnosti. Od tega je bilo 46 vnosov veljavnih in podrobneje obdelanih. 

Dosedajšnji zaključki glede predpostavk za pripravo novih projekcij NEPN so, da je potrebno izhajati iz scenarija, ki omogoča najmanjšo porabo energije, potrebno je varčevanje z energijo pred energetsko učinkovitostjo, za zagotovitev izvajanja bi bila dobrodošla določitev sektorskih podciljev. Zaključki glede ključnih usmeritev za pripravo novih projekcij NEPN pa so določiti jasnejši časovni okvir za izvedbo ter določiti odgovorne za spremljanje izvajanja ukrepov, določiti kazni v primeru neizvajanja ukrepov, sredstva, ki so sedaj namenjena subvencijam fosilnih goriv, preusmeriti k energetskim skupnostim in energetsko ranljivejšemu prebivalstvu, pred odločitvijo o nadaljnji rabi jedrske energije je potrebno urediti vsa odlagališča radioaktivnih odpadkov ter izvesti referendum, za zmanjševanje emisij iz prometa pa je nujen premik k trajnostni mobilnosti, nadgradnji javnega potniškega prometa ter kolesarskih in pešpoti.

VIR: Naš Stik