V Kulturnem domu Nova Gorica nadaljujemo z naslednjimi filmskimi projekcijami

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica nadaljujemo z naslednjimi filmskimi projekcijami:

  • Torek, 12. 3. 2024
Ob 20.15: JAMA, r.  Dejan Babosek (Slovenija, 2024)
Kino

  • Petek, 15. 03. 2024
Ob 17.30: NINA IN JEŽEVA SKRIVNOST, r. Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol (, Francija, Luksemburg, 2023, sinh.), 7+
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: VZORNIK, r. Aurora Gossé  (Norveška, 2023)
Filmsko gledališče – za abonma in izven

  • Sobota, 16. 3. 2024
Ob 20.15: POŠAST, r. Hirokazu Koreeda (Japonska, 2023)
Kino

  • Torek, 19. 3. 2024
Ob 20.15: SPOMIN, r. Michel Franco (ZDA, Mehika, Čile, 2023)
Kino 


O posameznih filmih:

  • Jama (Slovenija, 2024, 71 min.)
 
Režija: Dejan Babosek
Scenarij: Dejan Babosek, Lea Cok, Marko Plantan
Igrajo: Ali R. Taha, Darja Krhin, Jan Predan Zvonar, Katja Fašink, Lea Cok, Marko Plantan
Distribucija: Fivia – Vojnik
Žanr: črna komedija
 
Zgodba
Kevin in Mia sta goljufa, neke vrste sodobna Bonnie & Clyde, ki zapeljujeta in ropata ženske, bogate, ločenke in vdove. Zaradi Kevinovega ogromnega seksualnega apetita in Miine bolestne ljubosumnosti se jima ponesreči rop bogate zapeljivke Eme. V prepričanju, da sta jo ubila, se odpeljeta globoko v oddaljeni gozd, kjer nameravata zakopati njeno truplo. Medtem, ko kopljeta jamo se Ema prebudi in zbeži, Kevin in Mia se odpravita v lov nanjo. Prične se igra mačke in miši, boj za življenje in smrt, a nič ni, kakor se na prvi pogled zdi.

  • Nina in ježeva skrivnost (Nina et le secret du hérisson, Francija, Luksemburg, 2023, 77 min., sinh.), 7+
 
Režija: Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol
Scenarij: Alain Gagnol
Glasovi: Maja Kunšič (Nina), Blaž Šef (Sami), Teja Bitenc (Mehdi), Gašper Malnar (jež), Gašper Jarni (Vincent), Maša Derganc (Kamila), Vesna Pernarčič (gospa Kovač), Matej Recer (Jasin), Andrej Murenc (varnostnik Lupin)
Festivali, nagrade: Annecy 2023, Fantoche IFF Baden 2023, Locarno Kids IFF 2023, Lucas CFF Frankfurt 2023 (nagrada ECFA)
Distribucija: Fivia – Vojnik
Žanr: animirana detektivka
 
Zgodba
Desetletna Nina obožuje zgodbe, ki ji jih vsak večer pripoveduje oče. V njih je glavni junak jež, ki neustrašno odkriva svet. Nekega dne pa oče, skupaj z drugimi delavci, izgubi delo v bližnji tovarni. Nino začne skrbeti za prihodnost družine. Na srečo je tu Mehdi, Ninin najboljši prijatelj. Kaj če bi zaklad, skrit v stari tovarni, rešil vse njihove težave? Nina s polno paro kuje načrte, Mehdi pa bi raje vsak korak dvakrat premislil. Toda drug na drugega se lahko vedno zaneseta. Začne se napeta pustolovščina, v kateri morata pobegniti stari sosedi in njeni mački, preslepiti pajdaša pohlepnega tovarnarja in njegovega ogromnega psa, hkrati pa vse skupaj skriti pred starši. Na srečo jima je v pomoč še pogumni ježek, pa tudi domišljija, ki te nikdar ne pusti na cedilu!

  • Pošast (Kaibutsu, Japonska, 2023, 126 min.)
 
Režija: Hirokazu Koreeda
Scenarij: Yuji Sakamoto
Igrajo: Sakura Ando (Saori), Eita Nagayama (Hori), Soya Kurokawa (Minato), Hinata Hiiragi (Eri), Mitsuki Takahata (Hirona), Akihiro Kakuta (Shoda), Shidô Nakamura (Kiyotaka), Yuko Tanaka (Fushimi)
Distribucija: Fivia – Vojnik
Žanr: triler
 
Zgodba
Nekega večera v japonskem mestecu zagori stavba, v kateri je priljubljen bar. Požar je bil podtaknjen. Minato skupaj z mamo Saori z domačega balkona opazuje goreče zublje in ji ob tem postavlja nenavadna vprašanja. Tudi naslednje dni se Minatovo nenavadno vedenje nadaljuje, zapira se vase, neke noči izgine, mama pa ga najde v zapuščenem vodnem jašku. Saori zaskrbljeno vrta v sina, dokler ji ne prizna, da ga v šoli ponižuje njegov učitelj, gospod Hori. Mama odločno odvihra v šolo. A uslužbenci, predvsem ravnateljica, so do nje zadržani. Po spletu dogodkov se izkaže, da resnica morda ni tako enoznačna – kdo v tej zgodbi je žrtev in kdo storilec? Učitelj namreč trdi, da je Minato tisti, ki nadleguje sošolce, še posebej nežnega Yorija. Pod urejeno povrhnjico majhne skupnosti začne brbotati in zdi se, da vsak od protagonistov s sabo nosi drugačno skrivnost in drugačno resnico.

  • Spomin (Memory, ZDA, Mehika, Čile, 2023, 100 min.)
 
Režija in scenarij: Michel Franco
Igrajo: Jessica Chastain (Sylvia), Peter Sarsgaard (Saul), Brooke Timber (Anna), Merritt Wever (Olivia), Elsie Fisher (Sara), Jessica Chastain (Sylvia), Peter Sarsgaard (Saul), Brooke Timber (Anna), Merritt Wever (Olivia), Elsie Fisher (Sara), Jessica Harper (Samantha), Josh Charles (Isaac), Blake Baumgartner (Ashley), Lexie Braverman (Rebecca), Ross Brodar (popravljalec hladilnikov), Jackson Dorfmann (Mark), Alexis Rae Forlenza (Lucy), Elizabeth Loyacano (Megan)
Festivali, nagrade: Benetke 2023 – nominacija za najboljši film
Distribucija: Fivia – Vojnik
Žanr: drama
 
Zgodba
Sylvia je socialna delavka, ki živi preprosto in urejeno. Njen delavnik zapolnjujejo skrb za hčerko, odhod v službo in redni obiski srečanj anonimnih alkoholikov. Sylvia se nekega dne mukoma udeleži srednješolske obletnice in se po nespretnem srečanju poveže z nekdanjim sošolcem Saulom. Izkaže se, da Saul trpi za obliko demence, zaradi katere njegov um niha med popolno ostrino in nenadnimi zatemnitvami. Nekaj, kar se je začelo kot lahkoten pogovor, se razvije v razmerje, ki oba zaznamuje veliko bolj, kot sta si pripravljena dopustiti.

VIR: KDNG