Osrednji dogodek zadnjega dne 41. Festivala idrijske čipke je bilo državno tekmovanje otrok in odraslih v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič.

Osrednji dogodek zadnjega dne 41. Festivala idrijske čipke je bilo državno tekmovanje otrok in odraslih v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič. Člani Godbenega društva rudarjev Idrija, najstarejše slovenske godbe na pihala, so ob zvokih koračnic v povorki pospremili 189 otrok in 26 odraslih tekmovalcev, med njimi sta bila tudi dva moška, izpred Čipkarske šole Idrija na tradicionalno prizorišče tekmovanja, na Trgu svetega Ahacija. 

Tekmovanja se udeležijo osnovnošolski učenci, ki obiskujejo pouk klekljanja v čipkarskih šolah, obiskujejo izbirni predmet klekljanje ali krožke klekljanja. Učenci se državnega tekmovanja udeležijo po predhodnem izboru na šolskih tekmovanjih. Tekmujejo v petih tekmovalnih nalogah. Štiri tekmovalne naloge so namenjene učencem čipkarskih šol, ena tekmovalna naloga pa učencem izbirnih predmetov in krožkov klekljanja. Odraslim tekmovalcem je bila letos namenjena ena tekmovalna naloga, prišli pa so iz naslednjih krajev, in sicer Železniki, Črni Vrh nad Idriji, Spodnja Idrija, Mengeš, Idrija, Nova Gorica, Kranj, Kamnik, Logatec, Idršek, Col, Cerknica, Horjul in Ig, ena tekmovalka je prišla iz Španije in druga iz Italije. V tekmovalni nalogi »Pajki s posukanim robom in platnom« je zmagala Veronika Mikuž iz Čipkarske šole Idrija oddelek Podkraj, druga je bila Ajda Tratnik prav tako iz idrijske čipkarske šole, iz oddelka Col in na tretje mesto se je uvrstila Hana Rihtaršič iz Železnikov. V kategoriji »idrijski ris« je slavila Nia Primožič iz idrijskega oddelka Čipkarske šole Idrija, na drugem mestu je bila Hana Tratnik iz oddelka Col in tretje mesto je zasedla Terezija Praznik iz Čipkarske šole Žiri. V kategoriji »sukane slince« so se na prve tri mesta uvrstile učenke Čipkarske šole Idrija, oddelek Idrija, in sicer je zmagala Anika Zabukovec, druga je bila Vita Vidmar in tretja Veronika Pivk. V kategoriji »ris z notranjimi in zunanjimi postavki« je zmagala Tina Jeram iz cerkljanskega oddelka Čipkarske šole Idrija, druga je bila Brina Koren iz oddelka Col in tretja Alja Petrič iz črnovrškega oddelka. Najbolje je »ozki ris z ovinki in ovinki iz polpremeta« sklekljala Manca Tonin iz Osnovne šole Marije Vere Kamnik, druga je bila Ajda Kogovšek iz Osnovne šole Ivana Cankarja Vrhnika in pa na tretje mesto se je uvrstila Tanaja Gavez prav tako iz Kamnika.

Odrasli so se pomerili v klekljanju »idrijskega risa s sukanim risom«, najbolje se je odrezala Milena Kalan Frančeškin iz Nove Gorice, na drugo mesto se je uvrstila Anja Petek Ilešič iz Logatca in na tretje Tina Dolinar iz Horjula. Na koncu je direktorica festivala Valerija Božič nagovorila obiskovalce in ganjeno rekla, da je bila 41. izvedba Festivala idrijske čipke rekordna v vseh pogledih, tako z visoko udeležbo na tekmovanju, ogledih razstav in množici obiskovalcev na sobotnem koncertu.
Maja Vojska

VIR: Občina Idrija