Dirka Po Sloveniji od srede do nedelje potuje po 39 destinacijah Slovenije.

Dirka Po Sloveniji od srede do nedelje potuje po 39 destinacijah Slovenije. Uvodna etapa od Celja do Rogaške Slatine je ogrela tudi navijaška srca, ki se bodo do zaključka dirke v Novem mestu samo še množila. Petkova etapa od Grosuplja do Postojne in sobotna kraljevska etapa od Ljubljane do Kobarida napovedujeta bogat kolesarski program in navijaško zeleno obarvano Slovenijo.

Dirka po Sloveniji se je pričela v Celju, ki se ponaša tudi z nazivom Naj gostitelj dirke Po Sloveniji 2022. Že 10 let je Celje del slovenske pentlje, vsako leto pa nadgrajujejo tudi večdnevni program kolesarskih in družabnih aktivnosti za ljubitelje aktivnosti na prostem. Kolesarski dan v Celju je med drugim gostil polževo dirko za najmlajše, spretnosti poligon in še številne zabavne aktivnosti za vse generacije. Skozi celotno traso od Celja od Rogaške Slatine smo bili priča izjemni navijaški vročici. V Vojniku, Rogaški Slatini in Šoštanju so pripravili tudi posebne kolesarsko-navijaške figure, ki so navduševale gledalce na Eurosportu in TV Slovenija. Številne šole so organizirale skupinske navijaške skupine, ki so bile opremljene tudi s prepoznavnimi zelenimi zastavicami I feel Slovenia.

Dan pred začetkom dirke je v Celju potekala že tradicionalna novinarska konferenca pred začetkom tega največjega kolesarskega praznika v Sloveniji. Novinarjem so pogled na dirko z vidika tekmovalcev predstavila vrhunska slovenska kolesarja Matej Mohorič (Bahrain Victorius) drugouvrščeni na lanski dirki, Luka Mezgec (Team Jayco AIUIa), nosilec vodilne majice na dirki 2019 in zmagovalec dirke v letih 2011 in 2019, Diego Ulissi. Pomen dirke in številne priložnosti, ki jih dirka prinaša destinacijam in Sloveniji, so predstavili Matija Kovač, župan Mestne občine Celje, Mojca Novak, organizacijski odbor dirke in Aleksandra Lipej, STO.

Mag. Maja Pak, direktorica STO ob letošnjem sodelovanju STO pri kolesarski dirki Po Sloveniji poudarja pomen prenosa dirke na nadnacionalno TV mrežo Eurosport in promocijske aktivnosti, ki jih STO izvaja ob dirki: »Slovenska turistična organizacija tudi letos zagotavlja vidnost dirke in promocijo Slovenije kot odlične destinacije za aktivna doživetja s prenosom na Eurosport. Milijonom ljubiteljev kolesarjenja, ki dirko spremljajo na kanalih Eurosport, bomo Slovenijo predstavili z 230 videospoti Slovenije in destinacij, ki gostijo začetek in cilj etap, med njimi tudi Celja, lanskega prejemnika naziva Naj gostitelj dirke in letošnjega starta dirke. Dirka letos poteka skozi skoraj vso Slovenijo, od Kobarida do Ormoža. Številne destinacije, ki jo gostijo, so prejemnice znaka Slovenia Green, med njimi tudi Celje. Vabim vse k navijanju ob progah, kjer bomo z več kot 20.000 zastavicami I feel Slovenia tudi letos progo obarvali v zeleno. Tako bomo v svet ponovno ponesli sliko o državi, ki trajnost postavlja v jedro vseh aktivnosti. Tudi na področju športa.«

/
/
/


Drugi dan štajerskega dela dirke Po Sloveniji so se kolesarji podali na pot od Žalca do Ormoža. V obeh destinacijah so poskrbeli za bogato kolesarsko dogajanje. Od fontane piv Zeleno zlato do Ormoža so bili kolesarji priča velikemu številu navijačev. V petek se dogajanje seli v osrednjo Slovenijo. Od Grosuplja do Postojne bodo kolesarji prečkali tudi Ljubljansko barje in se povzpeli na Rakitno. V občini Ig pripravljajo navijaško postajo kar dvakrat: prvič v petek in nato še v soboto. Vse občane so pozvali, da pred hišami izobesijo slovenske zastave in v času dirke spodbujajo kolesarje na dirki.

V Postojni tudi že tradicionalno več dni slavijo kolesarski praznik Slovenije pod geslom "Postojna navija!". Od srede do petka se vrstijo športni dogodki in aktivnosti, ustvarjalne delavnice, petkova podelitev zmagovalcem 3. etape pa se bo zaključila tudi z atraktivno predstavo kolesarskih akrobacij. V Ilirski Bistrici, ki jo bodo kolesarji prečkali na petkovi etapi, so pripravili video nasvete, kako navijati na dirki Po Sloveniji.

Kraljevska etapa za smaragdni pokal

Kraljevska etapa od Ljubljane do Kobarida bo v znamenju dvakratnega vzpona na Kolovrat. V dolini Soče bo glavno prizorišče Kobarid, kjer bodo v središču mesta postavili dva velika zaslona za spremljanje celotne etape. Navijači bodo lahko prevzeli zastavice I feel Slovenia v TIC Kobarid. Za celodnevno dogajanje bodo poskrbeli s Kobariškim sejmom, nastopi kulturno umetniških skupin in koncertom. Ta dan bodo v sklopu Poletne muzejske noči omogočili tudi brezplačen vstop v Tolminski in Kobariški muzej. Zmagovalec kraljevske etape bo prejel smaragdni pokal.

Zadnji dan dirke Po Sloveniji bo štart na Vrhniki in tradicionalno se dirka zaključi v Novem mestu. Letošnji slogan novomeške navijaške akcije je "Na kolo pa gasa". Občane so pozvali k množičnemu navijanju. Organizirajo dve osrednji navijaški coni, in sicer na Glavnem trgu in ob vznožju Trške Gore. Za obe lokaciji lahko navijači v nedeljo od 13. ure naprej brezplačno prevzamejo navijaške zastavice I feel Slovenia v TIC Novo mesto in pred Kmetijsko šolo Grm.

STO pri dirki s prenosom ne Eurosport in promocijskimi aktivnostmi sodeluje že 6. leto

Slovenska turistična organizacija že šesto leto zapored omogoča prenos dirke Po Sloveniji na svetovni TV mreži Eurosport. Dirko si bo v 11ih urah prenosa v živo po ocenah ogledalo več kot 10 milijonov kolesarskih navdušencev. STO ob dirki izvaja tudi intenzivne promocijske aktivnosti, kjer izpostavlja Slovenijo kot deželo za aktivna doživetja ter 10 destinacij, ki gostijo starte in cilje etap. Dirka po Sloveniji letos poteka skoraj skozi celotno Slovenijo, od Kobarida do Ormoža, gosti pa jo 39 destinacij. Prenaša jo tudi RTV Slovenija, kar prispeva k želji po aktvnem oddihu in aktivnem življenjskem slogu prebivalcev Slovenije. Slovenija ljubitelje kolesarjenja navdušuje z odlično izvedbo vrste mednarodnih kolesarskih tekmovanj in z uspehi dveh najuspešnejših kolesarjev ambasadorjev slovenskega turizma, Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja.

VIR: STO