Otroci zbolijo? Ne, o tem se ne govori. O tem se ne pogovarjamo. Ker smo krivi starši, kajne? Krivda, žalost, jeza, zamera … čustva, ki nas spremljajo ob diagnozah naših otrok.

Otroci zbolijo? Ne, o tem se ne govori. O tem se ne pogovarjamo. Ker smo krivi starši, kajne? Krivda, žalost, jeza, zamera … čustva, ki nas spremljajo ob diagnozah naših otrok. Zakaj ravno jaz, mi, moj otrok? Kako sprejeti informacijo, kako spremljati svojega otroka skozi pot ozdravljenja (ali v slovo)? O tem smo govorili s Tatjano Kruder, predsednico društva Jonatan Prijatelj; društva, ustanovljenega pred 13 leti v podporo staršem otrok, obolelih za rakom.

Jonatan Livingston Galeb kot simbol spoprijemanja z diagnozo rak

Kaj je društvo Jonatan Prijatelj? Od kod ime, kaj simbolizira? Koliko članov ima, kakšni so trendi, se je kaj spremenila slika v teh kovidnih letih?
Jonatan Prijatelj je društvo staršev otrok, ustanovljeno leta 2009. Ustanovili smo ga starši, ki smo imeli izkušnjo raka pri svojem otroku in smo se zavedali, da društvo lahko v marsičem pripomore k boljšemu zdravljenju, boljšim odnosom v družini. Ime je društvo dobilo po Jonatanu Livingstonu Galebu, galebu, ki je dal vse od sebe, da se je učil leteti ter se izpopolnjeval. Padal, strmoglavljal, se pobiral in znova letel…vsakič boljše…

Društvo ima približno 300 članov, vendar, žal, večina ni aktivnih. Trendi društva pravzaprav ostajajo enaki: nuditi celovito (nemedicinsko) podporo celotni družini otroka z rakom. Pomoč starši – staršem s pogovorom, prenosom izkušenj, s poslušanjem, podporo. S predstavitvijo lepih zgodb. Ali s pomočjo strokovnjakov, če sami nimamo dovolj znanja. Naši strokovnjaki so psihiatri, psihologi, psihoterapevti, prehranski strokovnjaki, kineziolog.

Največ uspeha imamo pravzaprav pri izvedbi slovenskega srečanja družin otrok z rakom. Gre za neformalno druženje s številnimi sproščujočimi aktivnostmi. Tu se družine najbolj sprostijo, saj ne gre za aktivnosti, ki bi bile neposredno povezane z rakom. Kaže, da prav to najbolj potrebujejo. Izdali smo tudi knjigo Zmagovalci v pomoč družinam s kratkimi nasveti strokovnjakov ter z izpovedmi staršev, ki so šli sami skozi to izkušnjo.

Kovid nas je seveda postavil v delni stand by. Skupinskih aktivnosti si nismo mogli privoščiti, saj so naši otroci še posebej občutljivi za vse okužbe. Vendar smo z individualnimi svetovanji nadaljevali.