AGRA je blagovna znamka s šestdesetletno uspešno tradicijo trženja in promocije na področju kmetijstva in živilstva.

Od leta 1962, ko je bil Pomurski sejem v Gornji Radgoni organiziran prvič, je dopolnjeval svojo dejavnost z mednarodnimi ocenjevanji kakovosti. Tako je bilo leta 1974 organizirano prvo uradno strokovno ocenjevanje vin, 1980 strokovno ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov, leto za tem strokovno ocenjevanje kmetijske mehanizacije. V letu 1982 je bila ob sejmu INPAK ponovno oživljena tradicija ocenjevanja Slovenski oskar za embalažo. Leta 1987 se je pričelo strokovno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov in leta 1996 Mednarodno strokovno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Enaindvajseto ponovitev beleži Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo, tretjo ocenjevanje medenih pijač ... 

PRIZNANJA SEJMA AGRA SO DALJNOSEŽEN, DOBER GLAS O SODELUJOČIH PROIZVAJALCIH IN NJIHOVIH IZDELKIH

Medalje ocenjevanj pod okriljem sejma AGRA, s katerimi proizvajalci označujejo svoje izdelke v oglaševanju in na trgovskih policah, se vedno znova dokazujejo za odlično promocijsko in tržno sredstvo ter kot nepogrešljivo merilo kakovosti za same proizvajalce in za potrošnike. Največji pomen imajo ocenjevanja kakovosti AGRA v Sloveniji in regiji, ki obsega Hrvaško, Avstrijo, Madžarsko in države, ki so nastale na območju bivše Jugoslavije. Vse bolj pa se njihov sloves sočasno s prodajo izdelkov širi tudi globje v Evropo in svet. 

POMEN MEDALJ ZA PROIZVAJALCE IN VREDNOST OBJEKTIVNIH OCEN ZA POTROŠNIKE

Priznanja in medalje prinesejo nagrajencu objektiven dokaz kakovosti njegovih izdelkov. Najvišja in posebna priznanja so hkrati dokaz za dolgoletno skrb proizvajalca za kakovost izdelkov in dobrobit potrošnika. Vse to pa seveda prinaša večjo prepoznavnost blagovnih znamk, zaupanje kupcev in konkretne tržne učinke. O pomenu medalj in hkrati poznavanju zahtevnega slovenskega trga in potrošnika najbolje priča dobro in tradicionalno sodelovanje najvidnejših slovenskih, hrvaških in avstrijskih proizvajalcev.
Udeležencem prinašajo ocene strokovnih, neodvisnih komisij certificiranih in izkušenih preizkuševalcev potrditev tradicionalne odličnosti, preizkus kakovosti novih izdelkov, ki jih želijo ponuditi trgu, hkrati pa odlično usmeritev za nadaljnje delo. Prejemnikom posebnih priznanj in najvišjih odličij pomenijo orodje za uspešno trženje ter verodostojno in stroškovno dosegljivo promocijo. Udeležencem ocenjevanj prinašajo nagrade večjo prepoznavnost, zaupanje kupcev in konkretne tržne učinke. Obstoječim in bodočim kupcem njihovih izdelkov omogočajo rezultati ocenjevanj možnost preverjeno kakovostnega nakupa za realno tržno ceno.

VSE ŠIRŠI KROG SODELUJOČIH

Razveseljivo je, da se ocenjevanj kakovosti pod okriljem sejma AGRA poleg predstavnikov največje industrije udeležuje tudi vse več manjših proizvajalcev, ki se v kakovosti enakovredno kosajo z velikimi.  Mnogi izmed njih so skozi večletno sodelovanje na ocenjevanjih že pokazali znatno rast. Poiskali so svoje tržne niše, ponovno odkrili že pozabljene izdelke, ustvarili nove, se usmerili na posebne ciljne skupine potrošnikov. Objektivne ocene so jih pri rasti usmerjale in spodbujale. Ni toliko pomembno to ali so začeli ustvarjati uspešno tržno tradicijo pred pol stoletja ali jo začenjajo danes. Tako tradicionalne kot tudi novejše uveljavljene blagovne znamke dokazujejo, da je za uspeh potrebno trdo delo, vztrajnost, kakovost, doslednost in objektivno komuniciranje s partnerji in potrošniki.

KDO OCENJUJE

Izdelke na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti prehranskih izdelkov in vina ocenjujejo strokovne, neodvisne komisije certificiranih in izkušenih preizkuševalcev iz Slovenije in držav, iz katerih prihajajo vzorci. Ocenjevalci prihajajo iz fakultet biotehniške usmeritve, veterinarstva, vinarstva, inštitutov za kakovost mleka… Pri nekaterih ocenjevanjih sodelujejo tudi tehnologi prehranskih podjetij ali pri ocenjevanju vina vinarji. Pogoj pa je, da imajo za ocenjevanje opravljena dodatna usposabljanja, so pridobili ustrezne certifikate in imajo na področju ocenjevanj kakovosti dobre, tudi mednarodne reference.

POSTOPEK OCENJEVANJA

Vsako ocenjevanje ima svoj pravilnik, v katerem so navedeni postopki, pogoji, način dela, kriteriji, skupine... Pravilniki so skupni plod Pomurskega sejma in nosilnih strokovnih institucij ter se glede na nove svetovne (evropske) trende prilagajajo razmeram in trgu. Pri ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov, mesnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, medu in vin je na primer zagotovljena popolna anonimnost vzorcev. Ocenjevalci so med sabo prostorsko ločeni, tako, da med njimi ne more biti dogovarjanja. Člani komisij vnašajo rezultate individualno, tablično, poseben program pa jih zbere v skupno oceno. Pri ocenjevanju embalaže se najvišji naslovi podeljujejo s konsenzom vseh članov žirije.

KAJ SE OCENJUJE

Strokovnjaki pri prehranskih izdelkih senzorično ocenjujejo zunanji izgled izdelka, sestavo in barvo vsebine, teksturo, vonj in okus. Znotraj posameznih kriterijev pri različnih izdelkih ocenjujejo različne lastnosti, različna pa je tudi “težaˮ posameznih lastnosti v skupni oceni. Na osnovi pomanjkljivosti ali prednosti komisija izdelkom odvzema ali dodaja točke skladno s pravilniki ocenjevanj. 

PRIZNANJA IN NAGRADE

Najbolje ocenjeni izdelki so nagrajeni z velikimi zlatimi, zlatimi, srebrnimi in bronastimi medaljami. O izjemni, v primeru mlečnih in mesnih izdelkov tri letni izjemni kakovosti, pričajo naslovi Šampioni kakovosti. Šampionski naslovi se pod posebnimi kriteriji podeljujejo tudi pri ocenjevanju brezalkoholnih pijač in vin. Tu pa so tudi posebna priznanja, ki jih pri ocenjevanjih kakovosti komisije podeljujejo glede na posamezne tradicije ali letne aktualne tematike, izzive in razpise.

PR: Pomurski sejem